Katarzis

Epres-babapiskótás desszert sütés nélkül

2018. május 13. - Katarzis blog

Nem volt itthon se mascarpone, se habtejszín, se túró, de nagyon akartunk valami epres-babapiskótás üde és könnyű finomságot. 

 A következő édesség gyakorlatilag egy tejföltorta... őzgerincben készítve. A zselatin teszi szeletelhetővé és különösen ajánlom azoknak, akik nem rajonganak az elázott babapiskótás desszertekért (nemrég tudtam meg, hogy "ezért!!! nem finom a tiramisu" :D ). A zselatin nekem most különösen gyorsan dolgozott, talán ezzel magyarázható, hogy a babapiskóta sem érkezett beszívni a krémet, száraz maradt és épp csak annyira puhult meg, amennyire szükséges...tökéletesen élvezhető és szeletelhető állagúra.

 Az elkészítése villámgyors és könnyű, hűtése 1-2 óra...azt talán kicsit nehezebb kivárni. :D 

Hozzávalók:

(a formám 33×10 cm-es)

  • 0,5 kg földieper
  • 18 darab babapiskóta
  • 4,5-5 dl 20%-os tejföl
  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál eperszörp (elhagyható vagy pépesített eperrel helyettesíthető)
  • 2 vaníliás cukor
  • 25 g zselatin+1 dl víz
  • a reszelt citromhéj nekem -külön kérésre -most kimaradt, de biztos vagyok benne, hogy nem rontja el 

Elkészítés:

  • szűrőbe téve az epret megmossuk, jól lecsepegtetjük
  • a zselatint beáztatjuk a vízbe és amíg az duzzad, olvadásig kevergetjük a tejfölben a porcukrot és a vaníliás cukrot, a szörpöt is hozzáadjuk
  • az őzgerincformát béleljük ki folpackkal
  • a megduzzadt zselatint melegítéssel felolvasztjuk (felforralni nem szabad), aztán keverjük az édes tejfölhöz
  • a forma aljára öntünk egy kevés krémet, abba belesüllyesztünk hosszában 3 babapiskótát (illetve arra a keskeny részre nekem 1 db fért csak, ez a formától függ), erre ismét krém jön, aztán az apró darabokra vágott eper (néhány szemet tegyünk félre díszíteni a zöldjével együtt)
  • a következő réteg ismét kevés krém, ezután már 6 piskóta megy a szélesedő formába, rá 1-2 kanál krém→eper→krém→9 babapiskóta, végül keskeny krémréteggel zárunk, hogy mindezt összetartsa (a 4 dl tejfölből nekem oda már nem jutott, tehát a 4,5 dl mindenképp szükséges, de kicsivel több se árt!)
  • kb. 2 óra alatt szilárdult meg 
  • óvatosan borítsuk át egy hosszúkás tálcára, húzzuk le róla a fóliát, gyönyörűen szeletelhető

 

Alapötlet: innen.  Köszönöm!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása