Nem volt itthon se mascarpone, se habtejszín, se túró, de nagyon akartunk valami epres-babapiskótás üde és könnyű finomságot.
A következő édesség gyakorlatilag egy tejföltorta... őzgerincben készítve. A zselatin teszi szeletelhetővé és különösen ajánlom azoknak, akik nem rajonganak az elázott babapiskótás desszertekért (nemrég tudtam meg, hogy "ezért!!! nem finom a tiramisu" :D ). A zselatin nekem most különösen gyorsan dolgozott, talán ezzel magyarázható, hogy a babapiskóta sem érkezett beszívni a krémet, száraz maradt és épp csak annyira puhult meg, amennyire szükséges...tökéletesen élvezhető és szeletelhető állagúra.
Az elkészítése villámgyors és könnyű, hűtése 1-2 óra...azt talán kicsit nehezebb kivárni. :D
Hozzávalók:
(a formám 33×10 cm-es)
- 0,5 kg földieper
- 18 darab babapiskóta
- 4,5-5 dl 20%-os tejföl
- 8 dkg porcukor
- 2 evőkanál eperszörp (elhagyható vagy pépesített eperrel helyettesíthető)
- 2 vaníliás cukor
- 25 g zselatin+1 dl víz
- a reszelt citromhéj nekem -külön kérésre -most kimaradt, de biztos vagyok benne, hogy nem rontja el
Elkészítés:
- szűrőbe téve az epret megmossuk, jól lecsepegtetjük
- a zselatint beáztatjuk a vízbe és amíg az duzzad, olvadásig kevergetjük a tejfölben a porcukrot és a vaníliás cukrot, a szörpöt is hozzáadjuk
- az őzgerincformát béleljük ki folpackkal
- a megduzzadt zselatint melegítéssel felolvasztjuk (felforralni nem szabad), aztán keverjük az édes tejfölhöz
- a forma aljára öntünk egy kevés krémet, abba belesüllyesztünk hosszában 3 babapiskótát (illetve arra a keskeny részre nekem 1 db fért csak, ez a formától függ), erre ismét krém jön, aztán az apró darabokra vágott eper (néhány szemet tegyünk félre díszíteni a zöldjével együtt)
- a következő réteg ismét kevés krém, ezután már 6 piskóta megy a szélesedő formába, rá 1-2 kanál krém→eper→krém→9 babapiskóta, végül keskeny krémréteggel zárunk, hogy mindezt összetartsa (a 4 dl tejfölből nekem oda már nem jutott, tehát a 4,5 dl mindenképp szükséges, de kicsivel több se árt!)
- kb. 2 óra alatt szilárdult meg
- óvatosan borítsuk át egy hosszúkás tálcára, húzzuk le róla a fóliát, gyönyörűen szeletelhető
Alapötlet: innen. Köszönöm!