Elég jól ismerem a régies süteményeket, de a tejespite valahogy kimaradt a gyerekkoromból. (Szerintem ha kínáltak is vele valahol, nem kértem, mert egy rosszul sikerült, nem jól átsült lepénynek gondoltam. :D )
A francia tejespite, a clafoutis, viszont az első kóstolás óta népszerű nálam (a gyerekeimnél nem annyira, nekik csak annyi volt a rövid véleményük, hogy "elmegy"). Szerintem viszont ellenállhatatlanul eteti magát ez a leginkább sült pudinghoz hasonlítható rusztikus édesség, amit ajánlott minden idénygyümölccsel megkóstolni, de az eredeti recept szerint cseresznyével, mégpedig magozatlan cseresznyével kell elkészíteni. Megpróbáltam így is, úgy is. Magozatlanul tényleg van benne valami különlegesen érdekes ízvilág, ugyanezt érzem a befőtt cseresznyénél és időnként még el is gondolkodom, hogy öntudatlanul milyen fűszert rakhattam bele. (Persze soha semmivel nem ízesítem, a cseresznyemagban van a titok.)
Most épp magozatlan cseresznyével készült, egy ovális hőálló edényben (legszélesebb pontjain 27×21 cm-es, nem túl mély, szinte tele is volt a nyers masszával).
Hozzávalók:
- 45 dkg fekete cseresznye (az edény alját ennyi teljesen beterítette)
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 2,5 dl tej (a zsírosabb, de még jobb ha egy része tejszín)
- 1 kávéskanál sütőpor
- vanília-aroma
- 1 citrom lereszelt héja
- kevés vaj a formát kikenni
- fahéjas porcukor a megsült pitét lehinteni
Elkészítés:
- a cseresznyét a szárától megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük
- a sütőt előmelegítjük
- az összes hozzávalót simára keverjük, ezt lehet fakanállal is, én mindent beraktam a turmixgépbe és 1-2 percig forgattam
- a formát kikenjük a vajjal, belerakjuk a cseresznyét
- beleöntjük a tésztát (teljesen híg massza, tényleg mint egy főzés előtt álló puding; a szép rendben sorokozó cseresznyéket jól összekutyulta, de sülés közben minden darab visszatért a helyére :D )
- kb. 30 perc alatt sütjük készre (akkor van jól, amikor már a közepén sem folyékony a tészta, legfeljebb kocsonyásan rezgős)
- tetejét beporcukrozzuk, csak kicsit hagyjuk hűlni, frissen ajánlott elfogyasztani
Jó étvágyat! :)
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!