Pár hetes távollét után igencsak meglepődtem, hogy a kertben gyakorlatilag teljesen megérve fogadott a nemtudom szilva. Nagyon jól emlékszem, hogy régebben mindig augusztus 2. felében főztük belőle az üstös szilvalekvárt, az utóbbi pár évben pedig konkrétan a parlagfű szezon kezdetével esett ez egybe... pont ez az, ami kivitelezhetetlenné teszi számomra már ezt a hagyományőrző eseményt, még akkor is, ha bokáig ér a kertben a lehullott, megérett gyümölcs.
De jelen pillanatban még semmi nem akadályoz abban, hogy akár reggeltől estig a kertben legyek...szilva, szeder, körte, akár gyümölcsnapot is tarthatnánk...de most inkább morzsasütit készítettem.
Hozzávalók:
(a 18×28 cm-es ovális edényemben sütöttem)
- 45 dkg szilva (ennyi fért egy rétegben az edény aljába)
- 12 dkg hideg vaj
- 20 dkg liszt
- 3 evőkanál darált dió
- 4 evőkanál cukor a tésztába+1 evőkanál a gyümölcsre
- 1-2 vaníliás cukor
- csipet fahéj
Elkészítés:
- a szilvát megmossuk, kimagozzuk, az edény aljába terítjük, 1 evőkanál cukorral és a csipet fahéjjal megszórjuk
- a sütőt előmelegítjük
- a lisztben lazán elmorzsoljuk a vajat, aztán a morzsába belekeverjük a többi hozzávalót (a tésztának nem kell összeállnia!), majd az egészet a gyümölcsre szórjuk
- kb. fél óra alatt készre sütjük (én akkor kapcsoltam ki, amikor a morzsa teteje már pirulni kezdett)
- melegen, az edényből kikanalazva a legfinomabb, de ha kicsit hűl, még szép szeleteket is lehet vágni belőle
Jó étvágyat! :)
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!