Katarzis

Szilvás-diós morzsasüti

2018. július 22. - Katarzis blog

Pár hetes távollét után igencsak meglepődtem, hogy a kertben gyakorlatilag teljesen megérve fogadott a nemtudom szilva. Nagyon jól emlékszem, hogy régebben mindig augusztus 2. felében főztük belőle az üstös szilvalekvárt, az utóbbi pár évben pedig konkrétan a parlagfű szezon kezdetével esett ez egybe... pont ez az, ami kivitelezhetetlenné teszi számomra már ezt a hagyományőrző eseményt, még akkor is, ha bokáig ér a kertben a lehullott, megérett gyümölcs.

De jelen pillanatban még semmi nem akadályoz abban, hogy akár reggeltől estig a kertben legyek...szilva, szeder, körte, akár gyümölcsnapot is tarthatnánk...de most inkább morzsasütit készítettem. 

Hozzávalók:

(a 18×28 cm-es ovális edényemben sütöttem)

  • 45 dkg szilva (ennyi fért egy rétegben az edény aljába) 
  • 12 dkg hideg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 3 evőkanál darált dió
  • 4 evőkanál cukor a tésztába+1 evőkanál a gyümölcsre
  • 1-2 vaníliás cukor
  • csipet fahéj

Elkészítés:

  • a szilvát megmossuk, kimagozzuk, az edény aljába terítjük, 1 evőkanál cukorral és a csipet fahéjjal megszórjuk
  • a sütőt előmelegítjük
  • a lisztben lazán elmorzsoljuk a vajat, aztán a morzsába belekeverjük a többi hozzávalót (a tésztának nem kell összeállnia!), majd az egészet a gyümölcsre szórjuk
  • kb. fél óra alatt készre sütjük (én akkor kapcsoltam ki, amikor a morzsa teteje már pirulni kezdett)
  • melegen, az edényből kikanalazva a legfinomabb, de ha kicsit hűl, még szép szeleteket is lehet vágni belőle

Jó étvágyat! :)

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása