Katarzis

Fűszeres szilvaleves

2018. augusztus 06. - Katarzis blog

Amikor még nem fedeztem fel a főzés nélküli gyümölcsleveseket, már kutakodtam, mire lehetne lecserélni a hagyományos lisztes-tojásos habarást. A pudingpor szimpatikus megoldásnak tűnt, minden főzéssel készült gyümölcslevesnél használható. Selymessé teszi ezeket az édes-savanykás leveseket, de azért fontos, hogy tejből sem a zsírszegényt válasszuk.


Hozzávalók:

  • kb. 60 dkg szilva
  • negyed citrom vékonyan levágott héja egészben (a fehér résztől keserű lesz)
  • 1 csapott kávéskanál fahéj
  • csipet só
  • 3-4 szegfűszeg
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 1 vaníliapuding
  • fél liter tej (a zsírosabb, vagy 3 dl tej+2 dl tejszín)
  • találáskor 1-2 csepp rumaroma (elhagyható)

Elkészítés:

  • a szilvát megmossuk, az apró szilvát magozatlanul hagyjuk, a nagyobb fajtájúakat kimagozzuk, félbe, negyedekbe vágjuk
  • kb. 7 dl vizet felforralunk a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal (ezeket érdemes pár perc főzés után kihalászni), közben a pudingot a tej egy részével csomómentesre kikavarjuk
  • a felforrt, édes vízben 2-3 percig főzzük a szilvát, pár merőkanálnyi forró levet a pudingra merünk, majd ezt is, és a maradék tejet is visszaöntve a kompótra folyamatos kevergetés mellett az egészet összefőzzük 
  • gyönyörű színét úgy nyerünk, ha a megfőtt szilvából 3-4 darabot szűrőben összenyomunk és a kifolyt levét visszacsorgatjuk a levesbe
  • cukorral, citromlével saját ízlésre formáljuk a legvégén
  • nyáron csak behűtve jöhet szóba, télen imádjuk melegen is

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása