Amikor még nem fedeztem fel a főzés nélküli gyümölcsleveseket, már kutakodtam, mire lehetne lecserélni a hagyományos lisztes-tojásos habarást. A pudingpor szimpatikus megoldásnak tűnt, minden főzéssel készült gyümölcslevesnél használható. Selymessé teszi ezeket az édes-savanykás leveseket, de azért fontos, hogy tejből sem a zsírszegényt válasszuk.
Hozzávalók:
- kb. 60 dkg szilva
- negyed citrom vékonyan levágott héja egészben (a fehér résztől keserű lesz)
- 1 csapott kávéskanál fahéj
- csipet só
- 3-4 szegfűszeg
- 4-5 evőkanál cukor
- 1 vaníliapuding
- fél liter tej (a zsírosabb, vagy 3 dl tej+2 dl tejszín)
- találáskor 1-2 csepp rumaroma (elhagyható)
Elkészítés:
- a szilvát megmossuk, az apró szilvát magozatlanul hagyjuk, a nagyobb fajtájúakat kimagozzuk, félbe, negyedekbe vágjuk
- kb. 7 dl vizet felforralunk a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal (ezeket érdemes pár perc főzés után kihalászni), közben a pudingot a tej egy részével csomómentesre kikavarjuk
- a felforrt, édes vízben 2-3 percig főzzük a szilvát, pár merőkanálnyi forró levet a pudingra merünk, majd ezt is, és a maradék tejet is visszaöntve a kompótra folyamatos kevergetés mellett az egészet összefőzzük
- gyönyörű színét úgy nyerünk, ha a megfőtt szilvából 3-4 darabot szűrőben összenyomunk és a kifolyt levét visszacsorgatjuk a levesbe
- cukorral, citromlével saját ízlésre formáljuk a legvégén
- nyáron csak behűtve jöhet szóba, télen imádjuk melegen is
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!