Nem egy hétköznapi ital a Baileys krémlikőr, házilag elkészített változata pedig legalább olyan finom, mint az eredeti, így akár tökéletes gasztroajándék is lehet a különleges italokat kedvelő barátainknak. Karácsony előtt 1-2 héttel érdemes összeállítani, hogy az ünnepre megfelelően összeérjenek az ízei...már ha lesz önuralom kivárni...lehet el is nyalakodjuk addigra.
Hozzávalók:
(fél literes üveghez való adag, pici kóstolgatással is számolva)
- 2-2,3 dl whisky (a márka nem lényeg)
- 2,5 dl habtejszín (min. 30%-os)
- 0,5 dl tej
- 1 tubus (17 dkg) cukros, sűrített tej
- egy nagy púpos evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 0,5 dl erős feketekávé (én elég gyenge kávét főzök, kiskanálnyi instant kávéval erősítettem)
- 1 tasak capuccino (lehet csoki, vanília, krém, mogyoró ízekben is)
Elkészítés:
- a tejszínt a tejjel szinte forrásig melegítjük, oldalra tesszük
- a forró feketekávéban feloldjuk a capuccino port
- egy nagyobb edényben (a kanál cukorhoz képest legyen "nagy edény", ugyanis ebben fogunk a végén mindent felfőzni) a kanál cukrot megkaramellizáljuk és a forró tejjel óvatosan felöntjük (nem épp csendes találkozás, kezünkre vigyázzunk!), oldódásig melegítjük
- hozzáadjuk a sűrített tejet, a feketekávét, a vaníliát, legvégül a whiskyt és hagyjuk egyet forrni
- a főzőedényben hagyjuk kihűlni és kevergessük meg gyakran, mert bőrösödik a teteje, végül öntsük az üvegbe (én beleszűrtem, nem bíztam a véletlenre, de semmi nem maradt a szűrőben :) )
Lehetőség szerint olyan üveget válasszunk neki, ami nem átlátszó (a nem áttetsző likőrök mindig ilyenben vannak)
Vigyázat! Itatja magát és képes kellemesen elbódítani (engem vigyorogtatni) :D
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!