Nagyon sokáig a cukkinit fogyasztható állapotban csak rántva tudtuk elképzelni, amit lehet nagyon szeretni, de egy idő után unalmassá válhat. Arról nem beszélve, hogy készíteni, a tűzhely mellett álldogálni sem túl kellemes a nyári kánikulában. Egy hőálló tálban pillanatok alatt összerakható finom sajttal, fokhagymásan, aztán hadd süljön magának, amíg mi a hűvös szobában valami sokkal kellemesebbel vagyunk elfoglalva. A most következő alaprecept bármilyen sonkával, virslivel, baconnel feldobható.
Hozzávalók:
- 50 dkg zsenge cukkini
- 25 dkg sajt
- 2 tojás
- 2 evőkanál liszt
- só, bors, esetleg csipet levesízesítő vagy kakukkfű
- 4 duci gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
- a cukkinit mossuk, felkarikázzuk
- egy laposabb hőálló edény aljába kevés olajat öntünk, megszórjuk zsemlemorzsával, aztán a reszelt sajt 1/3-ával
- a tojásokat villával meglazítjuk, belekeverjük a sót, a fűszereket, belenyomjuk a fokhagymát
- a cukkinikarikákat egyenként beleforgatjuk a lisztbe, tojásba és úgy rakjuk rá a reszelt sajtra, hogy egymást félig fedjék
- sajttal bőven leszórjuk, aztán ismét jön egy réteg tojásos cukkini, tehát megismételjük az előbbi folyamatot (több réteget ne rakjunk, ha nagyobb adag kell, inkább nagyobb tepsit válasszunk)
- sajttal és kevés rászórt zsemlemorzsával zárunk, a tejszínt a legvégén rákanalazzuk
- sütőben egy darabig lefedve sütjük, aztán a tetejét is jól megpirítjuk
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!