Katarzis

Rumos-meggyes csokitorta

2019. augusztus 04. - Katarzis blog

Nem vagyok cukrász és általában türelmem (és tudásom) sincs minimális tortadíszítéshez sem, de van az a lelkiállapot, amikor az ember kedvet kap a pepecseléshez. Ráadásul kívántam is a csokitortát, amit igazából nem is szeretek, mert az én ízlésemnek túl csokis azaz keserű, hacsak nincs benne valami más ízesítő is, ami ezt ellensúlyozza. Így lett ez most még meggyes is, rumos is, mogyorós is, és végeredményben pedig elég finom ahhoz, hogy veletek is megosszam.

Hozzávalók:

(24 cm-es kerek tortaformához)

 

Piskótához

  • 6 tojás+1 evőkanál víz (ha nem akarunk spórolni, lehet víz nélkül 7 tojás)
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, és annyi liszt, hogy együtt 14 dkg legyen
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krémhez:

  • 2,5 dl 15 %-os tejszín
  • 3 tojássárgája
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 enyhén púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál vanília-aroma
  • 1 teáskanál rum-aroma
  • 1 habfixáló
  • 20 dkg tehénvaj

Zseléhez:

  • 2,8 dl meggybefőtt lé 
  • 1 tortazselé (piros vagy színtelen)
  • 2 evőkanál cukor

Díszítéshez:

  • befőtt meggy szépen kimagozva
  • fél bögre durvára tört földimogyoró
  • 1/3 tábla durvára reszelt étcsoki vagy csokiforgács

 

Elkészítés:

  • a tojások fehérjét 4 evőkanál cukorral (és a vízzel) kemény habbá verjük, a tojássárgáját kidolgozzuk a többi cukorral, hozzáadjuk a liszttel összeszitált kakaóport és szódabikarbónát, ez egy keményebb massza lesz, amit kevés tojáshabbal fellazítunk, aztán fakanálforgató mozdulatokkal, mostmár vigyázva, hogy ne törjük teljesen össze, a többi habot is hozzákeverjük
  • a tortaformába sütőpapírt vágunk, a szélét megkenjük vajjal
  • előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, a formából kiszedve megfordítjuk, tehát az egyenletes alja kerül felülre, így ha nem lett tökéletesen egyenes, akkor azzá tesszük 
  • a krémhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjére nem lesz szükségünk (de készülhet belőle például sajtgolyó), a sárgáját összekeverjük a kakaóporral, cukorral; azért hogy ne legyen csomós, apránként adagoljuk hozzá a tejszín, aztán sűrűsödésig főzzük, a végefelé már csúnyán köpköd, de lassú tűzön balesetmentesen besűríthető; amíg hűl, néhányszor megkavarjuk, az aromákat is belekeverjük
  • a teljesen kihűlt tojásos krémet belekeverjük a 20 dkg kihabosított vajba, legvégül a habfixálót is beledolgozzuk
  • a kihűlt tortalapot kétfelé vágjuk, a krémből fél bögrényit félreteszünk díszítéshez, a többivel megtöltjük a tortát, az oldala is kapjon egy vékony réteg krémet, az összetört mogyoróval ezt körbehintjük
  • a használati utasítás szerint készítsük el a tortazselét, az enyém 2 evőkanál cukrot, 3 dl folyadékot írt (ebből picivel kevesebbet tettem) és 1 perc főzést (ellentétben a natúr zselatinporral, amit tilos főzni)
  • amíg hűl annyira, hogy a tortára öntsük, készítsünk rá egy peremet, ami megfogja a folyékony zselét: én ezt krémmel és magozott meggyel oldottam meg, a csokireszeléket már a megszilárdult zselatinra, utolsó mozzanatként szórtam a kész tortára
  • szépen hűtsük be, gyönyörűen szeletelhető

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal. Ha még nem tetted, gyere, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához .

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása