Katarzis

Máglyarakás, a lélekmelegítő desszert

2019. november 01. - Katarzis blog

A máglyarakás talán a legegyszerűbb és legolcsóbb édességünk, apró fondorlatokkal mégis fejedelmi desszertet tudunk belőle varázsolni. Langyosan a legfinomabb, és mikor esne a legjobban, ha nem most, amikor testünkre és lelkünkre is ráfér egy kis édes-meleg kényeztetés.

Hozzávalók:

  • 4 szikkadt kifli (lehet maradék kalács is)
  • 0,5 kg alma (hámozva, magház nélkül mértem)
  • 4 evőkanál cukor
  • fél liter tej
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 marék mazsola
  • csipet fahéj
  • 2 teáskanál vanília-aroma
  • 3 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 2 púpos evőkanál baracklekvár
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

  • a meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk, a vaj felében kicsit megpároljuk (ha nagyon savanyú az alma, 1 evőkanál cukorral édesíthetjük), legvégén a narancs héját is belereszeljük
  • a kifliket felkarikázzuk, mély tálba tesszük
  • a hőálló edényt kikenjük vékonyan vajjal, meghintjük zsemlemorzsával
  • a tojásokat szétválasztjuk
  • a tejet felforraljuk a cukorral, addig a tojások sárgáját kikeverjük a maradék vajjal, vaníliával, ezt felöntjük az édes tejjel és nyakon öntjük vele a feldarabolt kiflit, jól átkeverjük, pillanatok alatt be is issza
  • az edény aljára kerül a kifli, rá a mazsola, aztán az alma, leheletnyi fahéj, és  mehet is 15 percre az előmelegített sütőbe, addig pedig keményre felverjük a tojások fehérjét, amikor már egyben marad, a lekvárt is beledolgozzuk
  • ráhalmozzuk a habot a forró alma tetejére és pár percre visszatesszük a sütőbe

 

    Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.

    Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása