A máglyarakás talán a legegyszerűbb és legolcsóbb édességünk, apró fondorlatokkal mégis fejedelmi desszertet tudunk belőle varázsolni. Langyosan a legfinomabb, és mikor esne a legjobban, ha nem most, amikor testünkre és lelkünkre is ráfér egy kis édes-meleg kényeztetés.
Hozzávalók:
- 4 szikkadt kifli (lehet maradék kalács is)
- 0,5 kg alma (hámozva, magház nélkül mértem)
- 4 evőkanál cukor
- fél liter tej
- 1 narancs reszelt héja
- 1 marék mazsola
- csipet fahéj
- 2 teáskanál vanília-aroma
- 3 tojás
- 8 dkg vaj
- 2 púpos evőkanál baracklekvár
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
- a meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk, a vaj felében kicsit megpároljuk (ha nagyon savanyú az alma, 1 evőkanál cukorral édesíthetjük), legvégén a narancs héját is belereszeljük
- a kifliket felkarikázzuk, mély tálba tesszük
- a hőálló edényt kikenjük vékonyan vajjal, meghintjük zsemlemorzsával
- a tojásokat szétválasztjuk
- a tejet felforraljuk a cukorral, addig a tojások sárgáját kikeverjük a maradék vajjal, vaníliával, ezt felöntjük az édes tejjel és nyakon öntjük vele a feldarabolt kiflit, jól átkeverjük, pillanatok alatt be is issza
- az edény aljára kerül a kifli, rá a mazsola, aztán az alma, leheletnyi fahéj, és mehet is 15 percre az előmelegített sütőbe, addig pedig keményre felverjük a tojások fehérjét, amikor már egyben marad, a lekvárt is beledolgozzuk
- ráhalmozzuk a habot a forró alma tetejére és pár percre visszatesszük a sütőbe
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.
Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.