Nagyon egyszerű desszert, ami sok családban már karácsonykor terítékre kerül, de aki nem akarja a véletlenre bízni a jövő évi jólétét, az újév napján is bevállalja, hiszen a babona szerint akkor kell olyan ételeket ennünk, ami sok-sok apró magból áll. (Ez lenne a bőség, a gazdagság titka?)
A hagyományos guba most egy különleges narancsos öntetet kapott, kissé savanykássá változtatva az eredetileg csupa édes desszertet; akár így, akár vaníliasodóval kérjük, ha 2020-as évet garantáltan nem is, de azt a pár percet, amíg elfogyasztjuk, egész biztosan bearanyozza.
Hozzávalók:
- 5 db szikkadt kifli
- 5 dl tej
- pár szem rumba áztatott mazsola (elhagyható)
- 2 vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
- 2 tojássárgája +3 evőkanál cukor
- 10 dkg mák+ 2 evőkanál cukor
- 1 dkg vaj az edény kikenéséhez
- az öntethez: 3/4 tasak vaníliapuding, 5 evőkanál cukor, 2 narancs leve, 1 evőkanál kandírozott narancshéj, kb. 3 dl tej
Elkészítés:
- a tejet forrni tesszük a vaníliával
- a tojássárgáját kikeverjük a cukorral
- a kifliket 1 cm-es karikákra szeleteljük, egy mélyebb tálba halmozzuk
- a felforrt tejet hozzáöntjük a cukros tojássárgájához, aztán a kifliket nyakon öntjük vele, átforgatjuk, a száraz kifli be is issza az utolsó cseppig
- egy hőálló edényt kikenünk kevés vajjal, és rétegenként összerakjuk a tejes kiflit a cukros mákkal, a legfelső rétegre is mákot szórunk
- előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt átsütjük, úgy a jó, ha a teteje pirul is egy kicsit
- az öntethez a narancsok levét kifacsarjuk, lemérjük (összesen 5 dl folyadékra lesz szükségünk, nekem a narancsokból 2 dl narancslé lett, ehhez szükséges még 3 dl tej, viszont "csak úgy" nem keverhetjük össze őket)
- a pudingporba belekeverjük a cukrot, simára keverjük a narancslével és mostmár mehet hozzá a hiányzó tejmennyiség, itt már nem kell félni, hogy a savanyú gyümölcslé összekapja a tejet
- megfőzzük ugyanúgy, mint más pudingot, aztán a narancshéjat is belekeverjük
- melegen tálaljuk
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.
Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.