Katarzis

Mákos guba narancsos öntettel

2019. december 29. - Katarzis blog

Nagyon egyszerű desszert, ami sok családban már karácsonykor terítékre kerül, de aki nem akarja a véletlenre bízni a jövő évi jólétét, az újév napján is bevállalja, hiszen a babona szerint akkor kell olyan ételeket ennünk, ami sok-sok apró magból áll. (Ez lenne a bőség, a gazdagság titka?) 

A hagyományos guba most egy különleges narancsos öntetet kapott, kissé savanykássá változtatva az eredetileg csupa édes desszertet; akár így, akár vaníliasodóval kérjük, ha 2020-as évet garantáltan nem is, de azt a pár percet, amíg elfogyasztjuk, egész biztosan bearanyozza.

 

Hozzávalók:

  • 5 db szikkadt kifli
  • 5 dl tej
  • pár szem rumba áztatott mazsola (elhagyható)
  • 2 vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 2 tojássárgája +3 evőkanál cukor
  • 10 dkg mák+ 2 evőkanál cukor
  • 1 dkg vaj az edény kikenéséhez
  • az öntethez: 3/4 tasak vaníliapuding, 5 evőkanál cukor, 2 narancs leve, 1 evőkanál kandírozott narancshéj, kb. 3 dl tej

 

Elkészítés:

  • a tejet forrni tesszük a vaníliával
  • a tojássárgáját kikeverjük a cukorral
  • a kifliket 1 cm-es karikákra szeleteljük, egy mélyebb tálba halmozzuk
  • a felforrt tejet hozzáöntjük a cukros tojássárgájához, aztán a kifliket nyakon öntjük vele, átforgatjuk, a száraz kifli be is issza az utolsó cseppig
  • egy hőálló edényt kikenünk kevés vajjal, és rétegenként összerakjuk a tejes kiflit a cukros mákkal, a legfelső rétegre is mákot szórunk
  • előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt átsütjük, úgy a jó, ha a teteje pirul is egy kicsit
  • az öntethez a narancsok levét kifacsarjuk, lemérjük (összesen 5 dl folyadékra lesz szükségünk, nekem a narancsokból 2 dl narancslé lett, ehhez szükséges még 3 dl tej, viszont "csak úgy" nem keverhetjük össze őket)
  • a pudingporba belekeverjük a cukrot, simára keverjük a narancslével és mostmár mehet hozzá a hiányzó tejmennyiség, itt már nem kell félni, hogy a savanyú gyümölcslé összekapja a tejet
  • megfőzzük ugyanúgy, mint más pudingot, aztán a narancshéjat is belekeverjük
  • melegen tálaljuk

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.

Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása