Mindig is szerettem azokat a tésztákat, melyekből többféle dolgot is lehet készíteni, az olyan recept pedig egyenesen kincs, ami egyszerre egy sós és egy édes ételt eredményez. Igazából nem nagy munka kétféle tésztát sem bedagasztani, viszont ha még egy gluténmentesen étkezővel is számolnunk kell, nem annyira rossz az, hogy egyszerűsítünk mindent, amire csak lehetőségünk van.
A pizzás csiga és kakaós csiga egy tésztából hagyományosan- azaz búzalisztes változatban- már régóta fent van az oldalon, a tölteléken gyakorlatilag nem is kellett semmit változtatnom, tésztához pedig úgy döntöttem, hogy nem kockáztatok, az egyik legjobbnak tartott gluténmentes lisztet választottam, a Schär kenyérhez és kelt tésztákhoz ajánlott lisztkeverékét, amit magunk közt csak így hívünk "sárbé".
Hozzávalók:
- 30 dkg Schär mix B gluténmentes kenyérliszt keverék
- 1 tasak (7 g) száraz élesztő, pl. Haas
- 1 tojássárgája
- 2,5 dl tej (mi laktózmentest használunk)
- 7 dkg margarin
- 2 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 2-3 evőkanál rizsliszt nyújtáshoz
Elkészítés:
- a langyos tejbe belekeverjük a cukrot és beleszórjuk a száraz élesztőt (vagy egyszerűen csak belekeverjük a lisztbe)
- megolvasztjuk a margarint
- kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, a tojássárgáját, majd az élesztős tejjel alaposan kidagasztjuk, menet közben az olvasztott margarint is hozzákeverjük
- letakarva kb. 30 percig kelesztjük
- a megkelt tésztát 2 részre osztjuk, egyikből lesz a pizzás csiga, másikból a kakaós (15-15 darab sikerült nekem; pontosabban 14 és a 2 széle)
- a tésztákat 0,5 cm vastagra és téglalap-alakúra kinyújtjuk és jöhet rá a töltelék
Pizzás csiga hozzávalók:
- 1 evőkanál pizzakrém (Univer)
- 1 evőkanál tejföl
- 10 dkg sonka
- 10 dkg sajt
- friss vagy szárított oregánó
Elkészítés:
- a pizzaszószt összekeverjük a tejföllel, ezzel kenjük meg a kinyújtott lapot
- a szeletelt sonkát kicsi csíkokra vágjuk, egyenletesen a tésztára szórjuk
- szorosan feltekerjük és éles késsel 2 cm-es szeletekre vágjuk
- sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, nem szorosan egymáshoz (mert akkor kockásra terjeszkednek)
- a sajtot lereszeljük és mindegyik csigára egy halom sajtot teszünk és ha korábban nem tettük bele, akár ide is jöhet az oregánó
- 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük
Kakaós csiga hozzávalók:
- 2 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál cukor
- 4 dkg vaj
- 1 dl tej
- 2 vaníliás cukor
Elkészítés
- a vajat megolvasztjuk, 2/3-ával lekenjük a kinyújtott tésztát
- 2 evőkanál cukrot a kakaóval és az egyik vaníliás cukorral összekeverjük, egyenletesen a lapra szórjuk
- a tésztát szorosan feltekerjük, 2 cm-es vastagságúra szeleteljük
- a kakaós csiga sokszor a sütőpapírhoz is hozzáragad, ezért a sütőpapírt tepsibe rakás előtt jól összegyűröm, utána pedig olajjal is megkenem
- a kakaós csigákat sem rakom szorosan egymás mellé, szebbek ha minden irányba tudnak kerekedni
- a megmaradt olvasztott vajjal megkenegetjük a csigák tetejét
- sütése ugyanolyan, mint a pizzás csigáé, itt viszont félidőben kivesszük a sütőből és minden csigát egyenként meglocsolunk tejjel, amiben a másik vaníliát és a 3. kanál cukrot előzőleg belekevertük
A recept nagy hiányossága hogy bár frissen nagyon finom, puha és eteti magát, sajnos nem tudom megmondani, hogy milyen lesz ez másnap vagy harmadnap, mert néhány órán belül mindig elfogy.
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.