Azt írtam nemrég, hogy a bodzaszörp készítésével kezdem minden évben a befőzési szezont. Aztán tegnap a kertben esett le, hogy nem is mondtam igazat, hiszen néhány éve már citromfűből is készítek szörpöt, az pedig idén is hamarabb megnőtt, mint ahogy a bodza kinyitott volna.
Két csokorral szedtem most, ez 2 adag szörphöz való. Az elkészítése nagyon egyszerű és ha te is citromimádó vagy, garantálom, hogy élvezni is fogod a vele járó illatokat.
Citromfű-szörp
(kb. 1,5 l szörphöz)
- 1 csokor citromfű
- 1 liter víz
- 1 kg cukor
- 1 citrom
- 25 g citromsav
Első lépésben beletesszük egy jó nagy fazékba a leszedegetett levélkéket a hideg csapvízzel, rákarikázzuk a citromot és 24 órára hideg helyre tesszük.
Másnap adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat és az egészet felfőzzük. Lassú tűzön forraljuk 10-15 percig.
Végül átszűrjük, tiszta üvegekbe töltjük és dunsztba tesszük. Nincs vele több dolgunk egyelőre, de jöhet az élvezet: a szirupból kiszedett citromkarikák becsipegetése, valami isteni finom csemege, egyszerre édes, savanyú és hát igen, kissé kesernyés is!
Bodzaszörp
- 25 db virág
- 2 liter víz
- 2 kg cukor
- 70 g citromsav
- a receptem végén zárójelben egy megjegyzés: "tartósítószer nélkül 1 liter léhez min. 1,5 kg cukrot kell adni."
A bodzaszörpöt épp fordítva készítjük forralás szempontjából. (Gyakran még a bokorján pompázik a virág, én már főzöm a nagy fazék vizet, azt ugyanis teljesen le kell hűteni.)
Ebben a felforralt, lehűtött vízben 24 órán keresztül áztatjuk a bodzavirágokat hűvös helyen. Ezután a vizet leöntjük róla (nem kell megijedni, ha a bodzavirágok megbarnultak, az természetes), átszűrjük egy nagyobb fazékba, és hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Kevergetjük, amíg teljesen felolvad a cukor. Üvegekbe töltjük (a biztonság kedvéért csipet tartósítószert teszek a tetejére), és mehet a polcra, készen van.
Ha pedig teljesen tartósítószer- és cukormentesen szeretnéd elkészíteni, próbáld ki a fagyasztott változatot, itt írtam róla.
Ha frissen készül, azonnali fogyasztásra, akkor 5-6 darab virág is elég 1 liter vízhez, valamennyit áztatom, leszűrve csak megcukrozom és citrommal ízesítem.
Megy a vita a fórumokon, kell mosni a virágokat vagy épp ezzel mossuk le a szörp zamatát. 15 éves szörpkészítő múlttal mondhatom nektek, hogy minden virágot megmosok folyó csapvíz alatt, mégis tökéletes zamata van a szörpnek. Magát a virágot nem főzzük, mégcsak nem is forrázzuk, úgy gondolom, legalább ennyi tisztítást végezzünk rajta.
:)
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.