Kávés. Diós. Krémes. Gyerekkorom óta ismerem és szeretem. És kritizálom. Folyamatosan tökéletesítem.
A BAKACSÓK egész biztos, hogy a 70-es évek előtt "született", sokkal hamarabb, mint én, emiatt talán illene ragaszkodnom az eredeti recepthez az utolsó pontig-vesszőig, de mivel voltak benne nem-szeretem részletek, itt is, ott is változtattam rajta. Úgy érzem, sikerült úgy csalni, hogy az sem ízben, sem kinézetben nem ment az eredetileg megálmodott rovására.
De hogy teljes legyen a recept, leírom mindkét változatot. És hogy mi a különbség és miért variálok (már megint)?
- A tészta. Az eredeti recept alapján mindig túl lapos volt nekem. És nehéz. Olajos a diótól.
- A krém. Nyers tojás kellett bele. Ez nem is lenne a gond, ha magunknak készítjük a vasárnapi ebédhez, de ez a sütemény ünnepekre is tökéletes vendégváró, lehet az a tojás a legfrissebb, ugye hogy te is félsz tőle már az ünnep második napján?!
Eredeti recept
A diós piskótához:
- 6 tojás
- 12 csapott evőkanál cukor
- 6 evőkanál forró víz
- 15 dkg darált dió
- fél tasak sütőpor
- 6 evőkanál liszt
A krémhez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 nyers tojás
- 1 vaníliás cukor
- jó erősre főzött feketekávé, legalább 0,5 dl (ha a krém állaga engedi mehet akár 1 dl is)
Az én változatom
Tésztához:
(ez igazából nem is az én receptem, hanem az ún. Eszkimó lapja):
- 6 tojás
- 45 dkg porcukor
- 15 kanál erős feketekávé
- 15 dkg darált dió
- 1 sütőpor
- 24 dkg liszt
Krém:
- 30 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 vaníliás cukor
- 1,5 dl feketekávé
- 1 púpos evőkanál liszt
- 15 dkg kristálycukor
Elkészítés
(a piskótánál mindegy melyik receptet választod, nincs különbség, ugyanaz a folyamat)
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, kanalanként hozzáadjuk a lefőtt kávét vagy a meleg vizet, majd a diót, a sütőporral elkevert lisztet, legvégül a 6 tojás keményre felvert habját is beleforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt (vagy zsírozott-lisztezett) tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Az eredeti változatban a krémhez a vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a nyers tojást, majd apránként a hideg feketekávét is.
Az én változatomban a kanál lisztet csomómentesen elkeverjük a feketekávéval, hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliát és sűrűre főzzük. Amíg hűl meg-megkevergetjük, közben a vajat kézi mixerrel kihabosítjuk a porcukorral, végül a kávés pépet is hozzáadjuk. Ha jól kidolgozzuk, egy könnyű kávés-vaníliás vajas krémet kapunk, amivel akkor is nagyon finom lesz a süteményünk, ha nem lesz olyan vastagon a tésztán, mint az én fotómon látható.
Végül a lényeg! :) A krém tetejére apróra vágott pirított(!) diót szórunk. Én a mikróban pirítottam és azért ilyen világos, mert már úgy szórtam a süteményre, hogy a tenyerem közt ledörzsöltem róla a megpörkölődött vékony héját.
Trembeczki Anikó 2020.07.15. 17:19:54