Eredetileg banánnal készítettem, de már akkor tudtam, hogy ez a sütemény eperrel talán még fenségesebb lesz.
Valami hihetetlenül omlós tészta-alap, eperdarabok vaníliás tejföllel (amire azt a visszajelzést kaptam: "anyu, ennek nagyon finom a krémje"), végül édes tojáshab; a négy finomság egyvelege nálam lekörözte még a hagyományos gyümölcstortát is.
Hozzávalók
(24 cm átmérőjű formába)
A tésztához:
- 10 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- fél sütőpor
A töltelékhez:
- 30-40 dkg eper
- 2 dl tejföl+ 3 vaníliás cukor vagy 1 evőkanál cukor és vanília-kivonat
- 3 tojásfehérje+10 dkg cukor
Tejfölből a magasabb zsírtartalmút válasszuk és semmiképp ne legyen savanyú.
Elkészítés
- a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Gyúrjuk gyorsan össze és tegyük hideg helyre
- kapcsoljuk be a sütőt
- vajazzuk ki a sütőformát
- mossuk meg, csöpögtessük le és vágjuk kétfelé az eperdarabokat
- a tésztát lapítsuk ki a tenyerünkkel majd nyomkodjuk a formába. Elő is lehet venni a nyújtódeszkát, de szerintem felesleges, mert a massza olyan könnyen alakítható, mint a vizes homok. A szélére én mindig csinálok egy kis peremet, hogy a töltelék ne folyjon le oldalt.
- a tésztára rárakjuk az epret is (nincs elősütés), és öntsük rá a 2 dl édes, vaníliás tejfölt. Oszlassuk el egyenletesen. Mehet a sütőbe, 15-20 percre.
- addig a tojásfehérjét verjük fel jó keményre, adjuk hozzá a cukrot és verjük még tovább, hogy olvadjanak el benne a cukorszemcsék
- a már majdnem kész sütire kenjük rá a tojáshabot és toljuk vissza kb. 5 percre a sütőbe.