Katarzis

Így készíts görög joghurtot odahaza!

2017. június 13. - Katarzis blog

Szeretném nektek bemutatni a legnagyszerűbb konyhai alkotótevékenységet: a joghurt illetve görög joghurt készítését. Egyszerűsége hihetetlen, de mindenképp szükség van hozzá egy csinos görögre sok hagyományos joghurtra ...vagy csak egészen kevésre, de akkor annál több házi tejre. Igazából fogalmam sincs, miért kapta ez a fajta joghurt a görög nevet, hiszen annyi csak a lényege, hogy az eredetinél sokkal krémesebb, zsírosabb és savómentes.

 Ezt pedig a következőképpen érjük el:

   1. módszer: tegyünk egy fazékra olyan szűrőt, ami megáll a peremén, abba pedig egy vászonanyagot. A bolti natúr joghurtot öntsük bele és hűvös helyen hagyjuk 5-6 órán keresztül lecsepegni. Ami az anyagon fennmarad az a görög joghurt (az eredeti mennyiség kb. 60%-a), ami kicsöpög az a savó, amit szintén kár lenne kiönteni, felhasználható tésztákba, de akár meg is iható. Még görögebb lesz az a joghurt, ha lecsepegtetés után valamennyi habtejszínt adunk hozzá.

    A 2. módszer, hogy mi magunk oltunk be joghurtot és azt csepegtetjük le.

Joghurt készítése házilag

 

   Akkor lesz a legfinomabb, legkrémesebb, "nagyon görög", ha fölözetlen, minél zsírosabb tejet használunk, sőt az sem baj, ha tejszínes tejet használunk (mondjuk 1:4 arányban).  

    Most szeretnék kicsit arról mesélni, hogy mit is jelent ez, és mi minden készíthető még fölözetlen tejből.

    Ezt a 3 liter frissen fejt tejet nemrég kaptam, szinte még langyos volt, hagytam kihűlni, este hűtőbe tettem, reggelre pedig így feladta a színét.

tej-600x476.jpg Ugye látszik mennyi sok tejszín van rajta?

 

 

   Nagyon sokféleképpen felhasználhatom. Kitehetem 1-2 napra a konyhapultra, akkor a tejszínből tejföl lesz, ami alatta van abból pedig aludttej. A kész tejfölt lekanalazom, az aludttejet jól meglangyosítom, megfűtöm, már kész is a túró. Kedvenc túrós receptjeimet ide kattintva találod.

   Túróból aztán trappista sajtot is lehet készíteni, természetesen ez csak "hamis" sajt, hiszen nincs benne oltóanyag, de ennek ellenére nagyon szeretjük. (Mondjuk ha van egy kis túróm, én sem pont erre használom el.)

Házi trappista sajt

    De ezzel még nincs vége, eljátszadozhatok másképp is ezzel a 3 liter tejjel. Szépen lekanalazhatom a színét (mielőtt megsavanyodik) és még jobban lehűtve felverhetem tejszínhabnak. Ami jó habtejszínnek, az főzőtejszínként is tökéletes (fordítva mindez már nem érvényes.) Ha mégsem akarok mostanában tejszínhabos dolgot készíteni, sem tejszínnel főzni, akkor készíthetek belőle mascarponét, ehhez nincs szükség másra, csak erre a fél liternyi tejszínre az üveg tetejéről, egy citromra és egy darab vászonanyagra.

Mascarpone házilag

   És végül megtehetem azt, hogy a tejszínt leszedem, másra felhasználom, a tejből pedig joghurtot készítek. De ha görög joghurtot akarok, akkor nemcsak a tejet, hanem a tejszínt is felforralom, visszahűtöm és ezt a zsíros tejet oltom be 2 kanál bolti joghurttal. ( A fél liternyi tejszínhez még kb. 1,5 liter tejet öntök ki az üvegből, a többi megmarad valami másra.) Kész az isteni finom görög joghurt, amiből pedig citromfagyi lesz hamarosan.

Tartsatok akkor is velem!

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.

    Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása