Sokféle Cézár-salátát ettem már életemben, de mindig azok ízlettek a legjobban, amelyben az eredeti recepthez még valami pluszt is adott az elkészítője. A most következő Cézár-salátával (azért remélem, nevezhetem annak) igyekeztem hagyományőrző maradni, de a zöldségimádatom most is belecsempészett még ezt is, azt is. :D
Hozzávalók:
- 1 fej jégsaláta (ha van helyette római saláta, az már több, mint tökéletes)
- 1 csirkemellfilé (kb. 50 dkg)
- kevés étolaj, só, őrölt fekete bors
- 1-2 paradicsom
- 1-2 uborka
- 10 dkg reszelt sajt
A krutonhoz:
- 20 dkg kenyér héj nélkül (4-5 szelet héjastul)
- kb. 0,5 dl olaj (olívával az igazi, de napraforgó is mehet)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ágacska rozmaring
- só, őrölt fekete bors
Az öntethez:
- 3 tojássárgája
- 1 teáskanál mustár
- 0,5 dl olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál fehér bors
- 1 teáskanál Worchestershire-szósz
- fél citrom leve
- só
- 1-2 dl joghurt vagy tejszín (érdemes mindkettővel megkóstolni, nekem a tejszínes jött be, férjem inkább a savanyú-kedvelő, neki a joghurtos)-az eredeti receptben ez nincs, de enélkül nekem nagyon sűrű az öntet
Elkészítés
- a salátaleveleket jól megmossuk, legyen ideje lecsepegni, megszáradni
- a felszeletelt, héj nélküli kenyeret felkockázzuk és serpenyőben folyamatos mozgatás mellett megpirítjuk egy szál rozmaring társaságában
- amikor már majdnem kész, rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, még 1-2 percig kevergetjük, majd átöntjük egy tálkába (itt kell egy kis önuralom, hogy ne kapdossuk be az isteni illatú, ropogós falatkákat :D )
- a serpenyőben ismét olajat hevítünk, a sózott, borsozott csirkemellet átsütjük, felkockázzuk (maradék sültek, pl. grillcsirke is tökéletes a célra)
- a tojások sárgáját a mustárral jól összekeverjük, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá kiskanalanként az étolajat, majd a többi hozzávalót
- legvégül annyi joghurtot vagy tejszínt keverünk bele, hogy krémesen csurgós maradjon (tapasztalatom szerint szósz és tejszín (vagy joghurt) aránya 1:1 megfelelő)
- a salátaleveleket kisebbekre tépkedjük vagy hosszában 2-3 felé vágjuk, aztán felcsíkozzuk
- a paradicsomot, uborkát szeleteljük, karikázzuk
Tálalásnál a tányérra halmozzuk a zöldségeket, az öntettel meglocsoljuk, a csirkemellel és krutonnal bőségesen megrakjuk, végül a mindenséget a reszelt sajttal megszórjuk.
Jó étvágyat!
Ha pedig a maradék tojásfehérjének is szeretnénk valami nemes feladatot, süssünk belőle sajtgolyót, nagyszerűen illik akár ehhez a salátához is.
Fűszeres sajtgolyók maradék tojásfehérjéből