A szezonális fáradtságot leginkább tavasszal szokták emlegetni, de sokunkra ez a novemberi "hamar sötétedik" sincs éppen jó hatással. Remélem, nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel, de ahogy kezd lemenni a nap, én már hagynék abba minden munkát, hiszen "itt az este, elfáradtam!" és nem is értem, mit tapogattam eddig, hogy "még semmi vacsora nincs" (és ez a pánik mostanában már délután fél 3-kor jelentkezik).
Lehet ilyenkor egy csésze erős feketekávéval is helyrerakni magunkat, de akár egy-két energiagolyó is átlendít a holtponton. Most kétfélét készítettem, az első csupa egészség, emellett nagyon egyszerű, gyakorlatilag pár perc alatt elkészül, a másik egy E-vitamin bomba, kissé időigényesebb ugyan, de különlegessége kárpótol, hiszen a napraforgó halva mégsem egy mindennapi édesség.
Diós golyó vörösáfonyával
Hozzávalók:
(24 darabhoz)
- 10 dkg egészen apróra vágott vagy darált dió
- 8 dkg aszalt vörösáfonya
- 1 evőkanál méz
- 2 dkg vaj
- 3 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
- az áfonyát apróra vágjuk, egy tálban összekeverjük a darált dióval majd összegyúrjuk az olvasztott vajjal és mézzel
- egy tányérba szezámmagot teszünk, a golyókat ebbe megforgatjuk (4-5 darabot beleteszek, aztán addig táncoltatom őket a tányérban, amíg szinte minden porcikájukat befogja a szezámmag; az áfonyához nem nagyon ragad)
Halva-golyó napraforgóból
A halva receptjét egy orosz oldalról lestem el, itt írtam róla, ez most ugyanaz, csak golyó formában és kakaóporba hempergetve. 22 darab lett ebből a mennyiségből.
Hozzávalók:
- 10 dkg tisztított napraforgómag (nem sózott)
- 8 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 0,5 dl napraforgóolaj
- 0,5 dl víz
- pár csepp vanília-aroma
Elkészítés:
- a vízből a cukorral szirupot főzünk (1-2 percig forraljuk), kicsit hűtünk rajta
- a napraforgót kicsit megpirítjuk, ha kihűlt aprítógéppel lisztessé őröljük (ha nincs aprítógép, akkor kétszer daráljuk át húsdarálón)
- a lisztet szárazon, egy serpenyőben folyamatos kevergetés közben icipicit megpirítjuk (nem kell látványosan, ha már érzik a tipikus "rántás-illat", akkor jó), összekeverjük a napraforgóval
- a langyos-meleg sziruphoz hozzáöntjük az olajat, az aromát, a lisztes keveréket és simára összedolgozzuk
- lassan kihűtjük, és ha az állaga engedi, langyosan már formázzuk is (hajlamos megkérgesedni, ezért hűlés közben keverjük meg egyszer-egyszer)
- a golyókat cukor nélküli kakaóporba forgatjuk
Jó étvágyat! Jó töltődést! :)