Katarzis

Készíts energiagolyókat, ha álmosít a november

2017. november 14. - Katarzis blog

A szezonális fáradtságot leginkább tavasszal szokták emlegetni, de sokunkra ez a novemberi "hamar sötétedik" sincs éppen jó hatással. Remélem, nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel, de ahogy kezd lemenni a nap, én már hagynék abba minden munkát, hiszen "itt az este, elfáradtam!" és nem is értem, mit tapogattam eddig, hogy "még semmi vacsora nincs" (és ez a pánik mostanában már délután fél 3-kor jelentkezik). 

Lehet ilyenkor egy csésze erős feketekávéval is helyrerakni magunkat, de akár egy-két energiagolyó is átlendít a holtponton. Most kétfélét készítettem, az első csupa egészség, emellett nagyon egyszerű, gyakorlatilag pár perc alatt elkészül, a másik egy E-vitamin bomba, kissé időigényesebb ugyan, de különlegessége kárpótol, hiszen a napraforgó halva mégsem egy mindennapi édesség.

 

   Diós golyó vörösáfonyával

 

 

Hozzávalók:

 (24 darabhoz)

  • 10 dkg egészen apróra vágott vagy darált dió
  • 8 dkg aszalt vörösáfonya
  • 1 evőkanál méz
  • 2 dkg vaj
  • 3 evőkanál szezámmag

Elkészítés:

  • az áfonyát apróra vágjuk, egy tálban összekeverjük a darált dióval majd összegyúrjuk az olvasztott vajjal és mézzel
  • egy tányérba szezámmagot teszünk, a golyókat ebbe megforgatjuk (4-5 darabot beleteszek, aztán addig táncoltatom őket a tányérban, amíg szinte minden porcikájukat befogja a szezámmag; az áfonyához nem nagyon ragad)

 

 Halva-golyó napraforgóból

 

 A halva receptjét egy orosz oldalról lestem el, itt írtam róla, ez most ugyanaz, csak golyó formában és kakaóporba hempergetve. 22 darab lett ebből a mennyiségből.

Hozzávalók: 

  • 10 dkg tisztított napraforgómag (nem sózott)
  • 8 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 0,5 dl napraforgóolaj
  • 0,5 dl víz
  • pár csepp vanília-aroma

Elkészítés:

  • a vízből a cukorral szirupot főzünk (1-2 percig forraljuk), kicsit hűtünk rajta
  • a napraforgót kicsit megpirítjuk, ha kihűlt aprítógéppel lisztessé őröljük (ha nincs aprítógép, akkor kétszer daráljuk át húsdarálón) 
  • a lisztet szárazon, egy serpenyőben folyamatos kevergetés közben icipicit megpirítjuk (nem kell látványosan, ha már érzik a tipikus "rántás-illat", akkor jó), összekeverjük a napraforgóval
  •  a langyos-meleg sziruphoz hozzáöntjük az olajat, az aromát, a lisztes keveréket és simára összedolgozzuk
  • lassan kihűtjük, és ha az állaga engedi, langyosan már formázzuk is (hajlamos megkérgesedni, ezért hűlés közben keverjük meg egyszer-egyszer)  
  • a golyókat cukor nélküli kakaóporba forgatjuk

 

 Jó étvágyat! Jó töltődést! :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása