Katarzis

Mézes fánk-a legjobb dolog, ami mézes tésztával történhet

2017. december 04. - Katarzis blog

Egy igazán egyszerű, de különlegesen finom sütit szeretnék bemutatni nektek, a mézes fánkot. Az a fajta, amit kóstolunk valahol és már kérjük is a receptjét. Aki szereti a mézeskalács ízeit, de krémesebb formában még jobban szeretné, ezt mindenképp meg kell kóstolnia. 

Hozzávalók:

 (nagy adag)

  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg méz
  • 1 kávéskanál fahéj 
  • kevés tört szegfűszeg
  • csipet szódabikarbóna
  • 1 dkg szalakáli fél dl tejben feloldva
  • 60 dkg liszt

Krém:

  • 20 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 0,9 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • vanília-aroma vagy igazi vagy vaníliás cukor

Elkészítés:

  • a hozzávalókat összegyúrjuk (ehhez általában vajat, mézet, cukrot megolvasztok egy tálban, gyenge lángon, hozzákeverem a többi hozzávalót, végül a lisztet), kicsit pihentetjük, 3 részre osztjuk, a lapokat kinyújtjuk, lapos tepsiben sütjük (23×30 cm-es az enyém)
  • a mézeskalácshoz hasonlóan hamar kész és nagyon puha kivételkor, később kicsit keményedik, de szalakális tészta, tehát a későbbiekben is könnyű marad
  • a kihűlt lapokat kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval (én egy 5 cm átmérőjű, egyenes falú pohárral szoktam)
  • ennek a sütinek a krémje eredetileg vajas krém porcukorral kikeverve, egy egész nyers tojással lazítva; én félek az ilyen krémektől, ezért ha van épp megfőve puding, abból teszek 1-2 kanállal, ha nincs, akkor vízből, lisztből, cukorból készítek egy alappépet, épp mintha pudingot főznék, gyakran kevergetve kihűtöm, és ezzel lazítom fel a kikevert vajat; (cukrot, vaníliás cukrot is belefőzöm)
  • lassan adagolom az előtte kissé kihabosított vajhoz, egy nagyon könnyű vajas krém lesz a végeredmény, más süteményekbe is szoktam használni, ha kerülni akarom a pudingos ízt
  • a kiszaggatott korongokat párban összeragasztjuk a vajas krémmel, kívülről is körbekenjük, mint a hólabdánál
  • a szaggatás után megmaradt tésztát összemorzsoljuk, nagyobb szűrőn átszitáljuk és a fánkokat ebbe a finom morzsába forgatjuk

 Nálunk ez a sütemény abszolút retro süti, minden barátnőm receptfüzetében megtalálható, örökölt recept, mézeskalácsot advent idején szoktunk készíteni (és meg is esszük), a mézes fánk viszont vendégváróként gyakran szerepel az ünnepi asztalon.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása