Katarzis

3 ünnepi saláta ínyenceknek

2017. december 05. - Katarzis blog

Ha az lenne a kérdés, hogy melyik nemzet háziasszonyai a legprofibbak a hidegkonyhai fogások készítésében és a látványos tálalásban, én azonnal rávágnám, "Az oroszok!". És művelik ezt olyan szinten, hogy sikerül a legegészségesebb alapanyagokból dolgozniuk és még éhen sem marad a megvendégelt. 

   Szeretek a receptjeik között nézelődni, mert rendkívül leleményesek, sajnos a díszítésben minden kézügyességemet bevetve sem érek még a nyomukba se. Most viszont úgy gondoltam, hogy hagyom az internetet és olyan valakit kérdezek, aki vendégként is gyakran megfordul náluk és ő maga is szokott készíteni hasonló fogásokat. Felhívtam hát a barátnőm barátnőjét, megkértem, diktáljon le néhány saláta receptet, amit az ukrán barátnőitől tanult. (Így megy ez mifelénk. :D ) Igaz, hogy ukrán és orosz két különböző nép, és mostanában nincsenek is túl jóban, de recepteknél képtelenség eldönteni, hogy ez most ukrán vagy orosz találmány, hiszen nem is olyan rég még minden szovjet volt arrafelé. Arról pedig nem is beszélve, hogy angol, német vagy akár magyar oldalról is szerezhették a recepteket. De a lényeg, hogy többek között ilyenektől roskadozik náluk az ünnepi asztal a nehéz fogások helyett. 

  Ami most következik, mindegyik egyfajta majonézes csirkemellsaláta valamilyen gyümölccsel megbolondítva. Tény és való az ilyen párosítások egyeseknek nagyon bejönnek, másoknak elképzelhetetlen, hogy elfogyasszák. Nálunk a családban pontosan ilyen vegyes fogadtatásban részesült, én imádtam, a többiek köszönték szépen, maradnak a töltött káposztánál. Vagy egyszerűen leszedték róla a gyümölcsöt, mert látni fogjátok, két salátánál is csak a tetejére kerül.

 Azt még tudni kell, hogy az első két saláta réteges, tehát abban készítjük, amiben majd feltálaljuk, kisebb üvegtál(ak)ba érdemes összerakni, olyanba, amiből reméljük, hogy egy szedésre ki is fogy. Az utolsónál, az ananászosnál mindent összekeverünk.

  Nekem a szőlős és az ananászos lett a kedvencem (ezekért a gyümölcsökért önmagukban is élek-halok), az almás talán csak azért nem, mert kissé a subára emlékeztet, de annak is adok majd még egy esélyt, legközelebb kevesebb sárgarépával készítem.

 Szőlős csirkemellsaláta

 

Hozzávalók:

  • egy közepes fej, kb. 1,3 kg kínai kel vagy jégsaláta
  • 40 dkg csirkemell (megfőzve enyhén fűszeres vízben; legfeljebb kétfelé vágom, hogy a vastagabb részeken is hamar átfőjön)
  • 5 keményre főtt tojás
  • 15 dkg kemény sajt
  • kb. 4 dl majonéz
  • díszítéshez: 1 nagy fürt fehér, ropogós, mag nélküli csemegeszőlő

Elkészítés:

  • a tálat vékonyan kikenjük majonézzel (vagy tálakat, nekem ebből a mennyiségből egy nagyobb és egy kisebb üvegtállal lett)
  • a félbevágott káposztát kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, a tál aljába ebből megy a saláta első (alsó) rétege, csipet sóval, borssal ízesítjük (a káposztának a vastagabb torzsáját nem teszem bele, csak a leveles részeket)

  • a csirkemellfilét felcsíkozzuk, a káposztára szórjuk, majonézzel vékonyan lekenjük

  • ráreszeljük a sajtot
  • aztán ráreszeljük (vagy tojásvágón átnyomjuk) a tojást, erre ismét jöhet egy egészen vékony réteg majonéz, csipet só, bors

  • káposztával zárunk, majonézzel lekenjük és a félbevágott szőlőszemekkel a saláta tetejét kirakjuk


 

Almás-gránátalmás csirkemellsaláta

 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg héjában megfőtt burgonya
  • 35 dkg főtt mellfilé (levesízesítős vízben)
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 2 db reszelt alma
  • 2 dl majonéz
  • só, őrölt fekete bors
  • díszítéshez: fél gránátalma

Elkészítés:

  • legelőször a megfőtt, majd felcsíkozott mellfilét és a nyers, megreszelt répát picike olajban összesütjük, megpirítjuk, hagyjuk kihűlni
  • a tálalóedény aljába burgonyát reszelünk, gyengén fűszerezzük, vékonyan majonézzel is megkenjük
  • erre jön a sárgarépás mellfilé

  • ismét burgonya, fűszerek, majonéz
  • aztán a lereszelt alma, aminek a levét amennyire csak tudjuk, kinyomkodjuk
  • az almás réteget is eltakarjuk pár kanál majonézzel és gránátalma szemekkel díszítjük


 

Ananászos csirkemellsaláta

 

Hozzávalók:

  • 1 db mellfilé (kb. 35 dkg-os nyersen)
  • 1 konzerv ananász
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 3 keményre főtt tojás
  • 15 dkg kemény sajt (amelyiket szeretjük)
  • só, bors (fehér bors járna bele, én valamiért nem csípem az ízét, feketét tettem hozzá)
  • 1-1,5 dl majonéz

Elkészítés:

  • a mellfilét fűszeres vízben megfőzzük, kihűtjük, kockákra vágjuk
  • felkockázzuk a főtt tojást, sajtot, ananászt is (1-2 karikát félreteszünk díszíteni)
  • a fűszerekkel és a majonézzel mindent összeforgatunk, behűtjük, hogy összeérjenek az ízek
  • tálaláskor reszelhetünk rá sajtot és díszíthetjük ananásszal vagy cakkosra vágott egész főtt tojással

Remélem, kedvet kaptatok valamelyiket kipróbálni. Variálni szabadon lehet, az ilyen receptek soha nincsenek kőbe vésve.

Jó étvágyat! :)

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása