Nagyot lódítanék, ha azt mondanám, hogy a keksztekercset mindig is ismertem és kihagyhatatlan ünnepi sütemény volt nálunk. Merthogy ezt a sütit akkor ismertem csak meg, amikor középiskolába kezdtem járni és időnként megleptem magam a pályaudvaron "vásári" kókusztekerccsel, kárpótlásul a hosszú utazásokért. Nem épp olyan volt, mint most ez a házi, sokkal töményebb, de legalább jó kevés :D , így célszerű volt lassan enni és minden morzsáját kiélvezni.
Aki szereti a kókuszgolyót, de valami krémesebbre vágyik, a keksztekercs kitűnő választás, ehhez sem kell semmilyen különlegesség, szinte ugyanazok az alapanyagok mennek bele, mégsem csak alakban lesz kissé másabb, hanem ízben is. (Épp mint az ugyanabból a tésztából gyúrt, de más formára vágott levestészták.)
Egy alaprecept következik, a tej egy részét lehet pótolni feketekávéval vagy lekvárral.
Hozzávalók:
(2 db 28 cm hosszú tekercshez)
- 40 dkg darált édes, omlós keksz (ha szárazabb kekszmorzsánk van, akkor kicsivel több tejet vegyünk és egy kevéske vajat)
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- kb. 1,5 dl-2 tej (lehet több is, ez a keksztől függ, a legjobb, ha apránként öntögetjük hozzá)
- 1-2 vaníliás cukor (a tejben feloldva)
- kevés rumaroma (szintén a tejben elkeverve)
Krémhez:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 4 evőkanál kókuszreszelék
- 1 teáskanál folyékony vanília-aroma
+4 evőkanálnyi kókuszreszelék a nyújtáshoz, beleforgatáshoz
Elkészítés:
- a tésztának valókat összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, kókuszreszelékkel lehintett táblán 28×23 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk (előfordul, hogy nagyon ragad, de ha kicsit hűtjük, kezelhető lesz anélkül, hogy kekszmorzsával még keményítenénk rajta)
- a krém hozzávalóit habosra keverjük, azt is kétfelé vesszük, a lapokat egyenletesen lekenjük, a betekerés felőli szélein 1-1 cm-t üresen hagyva
- szorosan feltekerjük (csak annyira szorosan, hogy levegő nélkül, de azért a krémet nem kinyomva)
- kicsit hempergessük meg a kókuszban és azért is, hogy szép alakja legyen
- folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük
- már pár óra múlva gyönyörűen szeletelhető és akár 1 hétig is eláll hideg helyen