Katarzis

Keksztekercs kókuszos vajkrémmel

2018. május 18. - Katarzis blog

Nagyot lódítanék, ha azt mondanám, hogy a keksztekercset mindig is ismertem és kihagyhatatlan ünnepi sütemény volt nálunk. Merthogy ezt a sütit akkor ismertem csak meg, amikor középiskolába kezdtem járni és időnként megleptem magam a pályaudvaron "vásári" kókusztekerccsel, kárpótlásul a hosszú utazásokért. Nem épp olyan volt, mint most ez a házi, sokkal töményebb, de legalább jó kevés :D , így célszerű volt lassan enni és minden morzsáját kiélvezni.  

 

   Aki szereti a kókuszgolyót, de valami krémesebbre vágyik, a keksztekercs kitűnő választás, ehhez sem kell semmilyen különlegesség, szinte ugyanazok az alapanyagok mennek bele, mégsem csak alakban lesz kissé másabb, hanem ízben is. (Épp mint az ugyanabból a tésztából gyúrt, de más formára vágott levestészták.)

    Egy alaprecept következik, a tej egy részét lehet pótolni feketekávéval vagy lekvárral.

Hozzávalók:

(2 db 28 cm hosszú tekercshez)

  • 40 dkg darált édes, omlós keksz  (ha szárazabb kekszmorzsánk van, akkor kicsivel több tejet vegyünk és egy kevéske vajat)
  • 10 dkg porcukor 
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • kb. 1,5 dl-2 tej (lehet több is, ez a keksztől függ, a legjobb, ha apránként öntögetjük hozzá)
  • 1-2 vaníliás cukor (a tejben feloldva)
  • kevés rumaroma (szintén a tejben elkeverve)

 

Krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 teáskanál folyékony vanília-aroma 

+4 evőkanálnyi kókuszreszelék a nyújtáshoz, beleforgatáshoz

 

Elkészítés:

  • a tésztának valókat összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, kókuszreszelékkel lehintett táblán 28×23 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk (előfordul, hogy nagyon ragad, de ha kicsit hűtjük, kezelhető lesz anélkül, hogy kekszmorzsával még keményítenénk rajta)
  • a krém hozzávalóit habosra keverjük, azt is kétfelé vesszük, a lapokat egyenletesen lekenjük, a betekerés felőli szélein 1-1 cm-t üresen hagyva 
  • szorosan feltekerjük (csak annyira szorosan, hogy levegő nélkül, de azért a krémet nem kinyomva)
  • kicsit hempergessük meg a kókuszban és azért is, hogy szép alakja legyen
  • folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük
  • már pár óra múlva gyönyörűen szeletelhető és akár 1 hétig is eláll hideg helyen 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása