Ízletes, krémes, testet-lelket átmelengető levesféle, ami nálunk is csak nemrég kapott szerepet. Kóstoljátok meg, ha szeretitek a sajtos dolgokat (és ki nem szereti?), nektek is kedvenccé fog válni.
Hozzávalók:
- 1 tömlős krémsajt (100 g-os, natúr)
- 20 dkg trappista sajt (egy része füstölt sajttal is helyettesíthető, azt nálunk nem mindenki szereti, ezért maradt natúr)
- 8 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 1 l zsírosabb tej
- 1 csipet szerecsendió
- picike só, őrölt bors
- 1 liter alaplé (húslevesből) vagy 1 l víz+2 leveskocka
- tálaláshoz levesgyöngy vagy pirított kenyérkockák
Elkészítés:
- a krémsajtba belereszeljük a kemény sajtot, összekeverjük őket (így soha nem fognak főzés közben összeállni)
- a vajon nagyon picit megpirítjuk a lisztet, nem barnára, éppen csak, hogy felhabosodjon
- az alaplét felforrósítjuk, illetve, ha leveskockából készül, akkor azt a vízzel felfőzzük
- 2 dl alaplével felhígítjuk az összekevert sajtokat, majd ezt a keveréket óvatosan melegítjük, hogy a sajt felolvadjon
- ha a sajt darabos maradt és teljesen simára szeretnénk, botmixerrel homogénné dolgozhatjuk, de nekem enélkül is mindig kisimul a végére
- a többi alaplébe belekeverjük a rántást, simára főzzük benne, aztán belekeverjük a sajtos levet, a tejet, fűszerezzük, átforraljuk
- reszelt vagy apró kockákra vágott füstölt sajttal (most egy darabka sajt snacket karikáztam bele), pirított kenyérkockákkal (azt így készítem) vagy levesgyönggyel tálaljuk
Jó étvágyat! :)
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!