Amerikai filmekben már gyerekkoromban is láttam, hogy mindenféle érdekes formájú tésztákkal lepik meg reggelire a szülők a gyerekeiket, nálunk ez ismeretlen volt, én 14 évesen láttam és kóstoltam először, ugyanott, ahol a nyokkót, igaz, számomra akkor nyílt ki a világ, nem ezek voltak az egyetlen újdonságok. Most a gyerekeket érte el nálunk a gofri-láz, és nagyon nem bánom, mert pillanatok alatt kész van vele a reggeli és ha kedvük van ízesítik, ha nincs, annak is örülök, hogy legalább esznek pár falatot.
Hozzávalók:
(8 db készül belőle, 10×11 cm-es szeletek, az én sütőmben 2 db sül egyszerre)
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 vaníliás cukor (vagy kávéskanál vanília-aroma)
- csipet só
- 7 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dl tej
- 20 dkg liszt
- fél sütőpor
- fél citrom reszelt héja
Elkészítés:
- összekeverjük az egész tojásokat a cukorral, sóval, vaníliával (én mixerrel szoktam, nem kell habosra, de azért a cukor olvadjon el valamennyire)
- hozzáadjuk a vajat, tejet, a sütőporral elkevert lisztet, csomómentesre kidolgozzuk
- közben felmelegítjük a gofrisütőt (az enyémen egy lámpácska jelzi, amikor "tettre kész"), ha szükséges, vékonyan megkenegetjük olajjal, belemerjük a formákba a nyers tésztát (annyit, hogy a rácsokat ellepje) és kb. 3-4 percig sütjük
- tálalhatjuk csak önmagában, de mehet rá puding, lekvár, mogyorókrém, tejszínhab, édes tejföl, túrókrém, gyümölcsjoghurt, karamell- vagy csokiöntet, fagylalt; megszórhatjuk kókuszreszelékkel, darált dióval, mogyoróval; megpakolhatjuk gyümölcsökkel: banánnal, kivivel, bogyósokkal, mazsolával
Tapasztalatok:
- egy közepes árkategóriás gofrisütőt vásároltam, ami egészen addig tökéletesen működött, amíg egyszer meg nem mostam a formákat (mosómedve-szindróma :D ). 3-4 sütés kellett, mire elértem, hogy ismét nem ragadt bele a tészta (azóta csak nagyon alaposan törölgetem)
- nagyon kell vigyázni, hogy fémmel, késsel soha ne kapargassuk, ha úgy néz ki, hogy kissé beleragadt a megsült gofri vagy nem nagyon indul a kifordítás, fogpiszkálóval érdemes segíteni, a vékony fa nem fogja megsérteni a bevonatot
- azért hogy fém még véletlenül se érjen hozzá, én a tésztát is műanyag merőkanállal teszem bele, ezzel simítom el a rácson
- ne nyitogassuk a gofrisütőt, szétszakítja a félig megsült gofrikat (akkor szoktam szétnyitni, amikor már nem jön belőle sok gőz, és a lámpa ismét világít, ez sütőnként eltérhet, ki kell tapasztalni)
- a kész gofrit rácsra kell áttenni, (én papírtörlőre rakom, aztán 1-2 perc után át száraz tányérra) és fontos, hogy melegen ne pakoljuk őket egymásra, hogy a gőz távozni tudjon és ropogós maradjon a külseje
- ha édes dolgokkal tálaljuk, készítsük kevesebb cukorral a tésztát, mert émelygősen édes lesz
- a vaj helyett tehetünk 0,5 dl olajat, a tej egy részét is pótolhatjuk vízzel (ropogósabb lesz a tészta)
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!