Katarzis

Gyömbértea, a legfinomabb orvosság

2019. január 26. - Katarzis blog

A gyömbértea az egyik legjobb gyógyír ebben a megfázásos, influenzás időszakban. Megoszlanak a vélemények, hogy főzéssel vagy áztatással kell-e elkészíteni, az igazság az, hogy főzéssel a benne lévő vitaminok törvényszerűen elvesznek, de sajnos csak így tudnak a gyökérben lévő bizonyos gyógyhatású vegyületek felszabadulni. Az ízesítésére használt mézet és citromot viszont tényleg butaság megfőzni, ezeket csak fogyasztáskor adjuk a kész teához. 

   Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • egy diónyi gyömbér (egy 8 cm-es, közepesen vastag darabka volt az enyém)
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 fahéjrúd (elhagyható)
  • méz (ízlés szerint)

Elkészítés:

  • a vizet rendesen felforraljuk a reszelt citromhéjjal, fahéjjal
  • levesszük takarékra, belekarikázzuk a nagyon vékonyan meghámozott gyömbért (a karikák egészen vékonyak, chips-vastagságúak legyenek, hogy könnyen kioldódjanak a hatóanyagok), és 15 percig főzzük a lehető legalacsonyabb lángon, mint a húslevest
  • hagyjuk picit hűlni, ezután átszűrjük
  • jó melegen fogyasztjuk, a citromlevet és a mézet közvetlenül fogyasztás előtt tesszük az ihatóvá hűlt teába

     Kellemesen csípős, pikáns tea, ami nagyon itatja magát, de ha valaki épp a csípőssége miatt nem szereti, készítse el főzés nélkül!

Gyömbértea azonnal

  Egy darabka gyömbért lereszelünk, 1 csésze forrásban lévő vízzel leöntjük. Pár perc múlva átszűrjük, a reszeléket is jól kinyomkodjuk, a tiszta levet mézzel és citromlével ízesítjük. Azonnal fogyasztjuk. 

"Instant" gyömbértea

   A gyömbért vágjuk apró darabokra, a citromot karikázzuk fel, rakjuk üvegbe vegyesen, öntsük fel az egészet annyi mézzel, amennyi ellepi és tegyük hűtőbe. Napokig eláll hideg helyen, lezárva. Amikor gyömbérteára vágyunk, forraljuk fel a vizet, tegyünk bele a keverékből egy evőkanálnyit, kész a vitamindús gyömbértea. A fekete-, zöld vagy akár más ízesítésű teákat is szuperül feldobja. 

És hogy mi mindenre jó a gyömbér?

  A gyömbér gyógyhatását már több mint 3000 éve felfedezték a Távol-Keleten, azóta használják orvosságként és persze fűszernövényként is. 100 g friss gyömbér kalóriatartalma 19 kcal; 17,7 g szénhidrátot, 1,82 g fehérjét és 0,75 g zsírt tartalmaz. Ásványi anyagok közül 43 mg magnéziumot, 16 mg kalciumot és 415 mg káliumot, C-vitaminból pedig 4 mg-ot. (Forrás: Wikipédia

  • erősíti az immunrendszert, mérsékli az influenza okozta lázat, vírusölő, gyulladáscsökkentő
  • csökkenti a koleszterinszintet és szerepe van a vérrögök kialakulásának megakadályozásban 
  • segíti kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát
  • hasmenés, émelygés, hányinger esetén megnyugtatja a háborgó gyomrot, a beleket, megszünteti a felfúvódást
  • időseknek ízületi problémák esetén is ajánlott a fogyasztása, csökkenti az ott fellépő fájdalmat és gyulladást

   Ne feledjétek a címben szereplő szót "orvosság", bár igazából fűszer is, de csak mértékkel szabad fogyasztani még a belőle készült teát is. Kismamáknak nem ajánlott, még nem tudták 100%-osan kizárni, nincs-e szerepe a fájások beindításában, bár sok helyen olvasható, hogy csökkenti a terhesség okozta émelygést. Akinek érzékeny a gyomra, például hajlamos a fekélyre, éhgyomorra soha ne fogyassza! Vérnyomás-szabályozókat, béta-blokkolókat, véralvadásgátló gyógyszereket és nyugtatókat szedők pedig kérjék ki orvosuk tanácsát az esetleges kölcsönhatás miatt!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a14x91n 2019.01.27. 16:38:02

Azt olcastam másutt, hogy epeköveseknek, vagy aki hajlamos rá, nem javallot! Mi az igazság. Nekem van egy epekövem, de nagyon szívesen ittam a gyömbérteát, amig nem tudtam, hogy nem ajánlott.

Katarzis blog 2019.01.27. 20:27:21

hát...végülis serkenti az epesav termelését, ezért lehet ellenjavallt, nehogy megindítsa a követ és elzárja a vezetéket. Jobb ilyenkor vigyázni. (A sok dinnye is mossa a vesét, nekem speciel megindított annak idején egy vesekövet, amiről nem is tudtam, hogy létezik. Majdnem műtét lett a vége. Pedig csak dinnyét ettem. :D)

a14x91n 2019.01.27. 20:32:19

Köszönöm a választ, sajnos így nem merem fogysztani, de majd a nyáron megpróbálok dinnyét enni. Nem egszerű mert a közeli boltban állott, ehetelen kapható, a piacról meg nem tudom hazacipelni, sőt a piacra jutás sem egyszeű már így 80 körül.
süti beállítások módosítása