Katarzis

Gluténmentes palacsinta

2022. november 06. - Katarzis blog

A palacsinta az a tészta, amit gyerekkorunkban is az elsők között akarunk megtanulni egyedül elkészíteni. Én elég sokat bajlódtam a hagyományos palacsintával is, sok-sok sütés leragadt vagy épp megfordításkor szakadtak szét, ma már tudom, hogy sok függ az edénytől, az olajhasználattól, de még a belerakott cukor is lehet az oka a sikertelenségnek.

glutenmentes_palacsinta.JPG

Pár hete derült ki, hogy mindent meg kell tanulnom gluténmentesen is elkészíteni.

A legelső megvásárolt gluténmentes liszt csomagolásán csak egy kenyér és a gyúrt tészta receptjét találtam. Éreztem, hogy ilyesmire még nincs lelki erőm, viszont egy palacsinta próbába már volt merszem belevágni. Annyit kértem a lányomtól, keressen neten egy receptet, és egészen kevés lisztmennyiséggel megpróbáljuk, hogy mi lesz belőle. Az első recept, amit talált, sok lisztet írt és egy tojást, valahogy ez nem volt szimpatikus. A másik receptet itt találtuk, ez eredetileg cukormentes is, tudtuk, hogy kockázatos cukorral-vaníliával kiegészíteni egy kényes gluténmentes receptet, de a próba egészen jól sikerült. Azóta pedig kifejlesztettük a számunkra tökéleteset, ez azt jelenti, hogy azóta sem vagyok rest elővenni a mérleget és a mérőpohárt, amikor palacsintát sütök. A megadott mennyiségekből 6 db palacsinta lesz, 1 személy gluténmentes desszertjének ez épp elegendő, viszont ez a palacsinta semmivel sem rosszabb, mint a hagyományos, lehet tehát duplázni-triplázni, ha nincs kedvünk kétfélét sütni a családnak.

A gluténmentes palacsinta egy olyan étel, amihez egyáltalán nincs szükség különleges és drága lisztkeverékre, ez a recept a Lidl-ben kapható gluténmentes lisztből készült, aminek az ára igazán kedvező. A megsült palacsinták különösen finomak, de mi szeretünk kísérletezni, ezért más lisztekből is fogunk készíteni. (Azt már észrevettük, hogy másfajta liszthez más folyadék-mennyiség szükséges, de hamarosan azt is megosztjuk.) 

Fontos még megemlítenem, hogy még egy gluténmentes lisztnek is változhat időnként a receptúrája, ez a liszt is korábban kukoricamentes volt, most a következő alapanyagokat és allergéneket tartalmazza:

belbake_lisztkeverek.JPG

Gluténmentes palacsinta

 

Hozzávalók: 

  • 10 dkg gluténmentes liszt (Balbake FREE FROM gluten Universal Mix; Lidl)
  • 1 közepes tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál olaj (tehetjük a tésztába is, vagy sütés közben kenegethetjük vele a serpenyőt)
  • csipet só

 

Elkészítés:

A lisztre ráütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, sót, vaníliát és egy egészen kevéske tejjel csomómentesre kikeverjük. Ha fokozatosan adagoljuk hozzá a többi folyadékot, akkor soha nem lesz csomós, fakanállal kidolgozva is szép sima lesz a tészta. (Nyersen kóstolva a massza "porosnak" tűnik, ez furcsa volt nekünk, korábban soha nem ettünk semmit gluténmentes lisztből.) Nem szükséges pihentetni, azonnal süthető. A sütőt kenjük ki kevés olajjal sütés előtt illetve később is ha úgy érezzük, hogy a benne lévő olaj kevés ahhoz, hogy ne ragadjon le. A felforrósodott serpenyőbe egy merőkanálnyi masszát teszünk, eloszlatjuk, ha az egyik oldala megsült, megfordítjuk. Ha nagyobb adagot sütünk kevergessük meg időnként a nyers masszát illetve a végefelé besűrűsödhet a tészta, ilyenkor 1-2 evőkanál vízzel visszahígítjuk. 

Tölteléke lehet finom vaníliás-tejfölös túró (20 dkg túró, 2 evőkanál 20%-os tejföl, 2 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor), Nutella, gyümölcslekvár vagy nugátkrém illetve leönthetjük csokimázzal, amit kakaóporból, vízből és vajból főzünk sűrűre, ennek a receptjét ide kattintva találjátok. Csokimázra nagyon illik a darált dió és a kókuszreszelék is.

Már bécsi palacsintát is készítettem belőle, teljesen olyan volt, mint a hagyományos. Akkor háromszoros adagban sült. A képen a kisült, töltetlen palacsinták, a bécsi palacsinta receptjét ide kattintva találjátok. 

glutenmentes_palacsinta_toltetlen.JPG

 

Amire vigyázni kell:

  • ne használjuk a korábbi fakanalat a tészta kikeveréséhez
  • ne használjuk a korábbi kenőtollakat a serpenyő olajjal való kikenéséhez
  • ne használjuk azt a teflonos palacsintasütőt, amiben korábban a hagyományos palacsintáinkat sütöttük
  • ellenőrizzük a nugátkrémet, a kakaóport, a kókuszreszeléket, az előrecsomagolt darált diót (bármelyik lehet nyomokban gluténos)

glutenmentes_palacsinta.JPG

 

Utóirat

A receptet azóta kipróbáltuk a Spar sajátmárkás glutén és laktózmentes lisztjével és az Aldiban kapható gluténmentes liszttel is. Ugyanolyan jól kezelhető, könnyen fordítható és betekerhető finom palacsinta lett a végeredmény.

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása