Katarzis

Gluténmentes túrós fánkgolyó

2023. április 15. - Katarzis blog

A 10 perces túrófánk az az étel, amit még a gluténmentes diéta sem vehet ki a repertoárunkból. Bár maga a túró manapság nem a legolcsóbb alapanyag, de pont ezért, mert minden morzsája drága, a felesleges maradék sok esetben pont elég, hogy legyen néhány golyó desszertnek akár egy egyszerű ebéd vagy vacsora mellé. Ez a túrófánk nem árulta el önmagát, férjem is meglepődött, hogy tudta nélkül gluténmenteset evett.

turofank.JPG

Hozzávalók:

(ebből a mennyiségből 28 darab fánkgolyó sikerült)

  • 125 g félzsíros túró (szárazzal is jó lehet szerintem)
  • 60 g fehér rizsliszt
  • 60 g univerzális gluténmentes liszt (a Spar free from sajátmárkás lisztjével maradt nekem ilyen szép, formás, Miklós liszttel jobban dagadt és szétlapult)
  • 1-1,5 evőkanál cukor (attól függően hogy édes lekvárral vagy önmagában tálaljuk majd)
  • 1 tojás
  • 90 g tejföl
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • fél csipet só
  • sütéshez olaj
  • tálaláshoz porcukor, lekvár

 

Elkészítés:

  • a rögös túró nagy darabjait villával kicsit összetörjük
  • a többi hozzávalóval összekeverjük, összegyúrjuk
  • az olajat egy edényben felforrósítjuk, legalább 3 cm magasságig öntsük (én egy egészen kicsike lábasban sütöm, így kevés olajból is megvan ez a magasság)
  • megnedvesített kézzel golyókat formázunk (ahogyan az eredeti búzalisztes receptben, itt is Raffaello-nagyságúakat érdemes) és a forró olajba óvatosan beleengedjük (ne hevítsük túl, mert pillanat alatt megég a külseje és belül nyers maradhat)
  • ha leragadna az aljára, villával kicsit megmozgatjuk, ezután már feljönnek az olaj tetejére, maguktól forgolódnak is, de persze tartsuk szemmel őket, segítsünk ha szükséges
  • 1-2 perc alatt aranybarnák, ekkor papírszalvétára kiszedjük, és jöhet a következő sütés
  • tálalhatjuk porcukorral, lekvárral, de elég finom ahhoz, hogy magába is megegyük

turofank.JPG

 

2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása