A 10 perces túrófánk az az étel, amit még a gluténmentes diéta sem vehet ki a repertoárunkból. Bár maga a túró manapság nem a legolcsóbb alapanyag, de pont ezért, mert minden morzsája drága, a felesleges maradék sok esetben pont elég, hogy legyen néhány golyó desszertnek akár egy egyszerű ebéd vagy vacsora mellé. Ez a túrófánk nem árulta el önmagát, férjem is meglepődött, hogy tudta nélkül gluténmenteset evett.
Hozzávalók:
(ebből a mennyiségből 28 darab fánkgolyó sikerült)
- 125 g félzsíros túró (szárazzal is jó lehet szerintem)
- 60 g fehér rizsliszt
- 60 g univerzális gluténmentes liszt (a Spar free from sajátmárkás lisztjével maradt nekem ilyen szép, formás, Miklós liszttel jobban dagadt és szétlapult)
- 1-1,5 evőkanál cukor (attól függően hogy édes lekvárral vagy önmagában tálaljuk majd)
- 1 tojás
- 90 g tejföl
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 vaníliás cukor
- fél csipet só
- sütéshez olaj
- tálaláshoz porcukor, lekvár
Elkészítés:
- a rögös túró nagy darabjait villával kicsit összetörjük
- a többi hozzávalóval összekeverjük, összegyúrjuk
- az olajat egy edényben felforrósítjuk, legalább 3 cm magasságig öntsük (én egy egészen kicsike lábasban sütöm, így kevés olajból is megvan ez a magasság)
- megnedvesített kézzel golyókat formázunk (ahogyan az eredeti búzalisztes receptben, itt is Raffaello-nagyságúakat érdemes) és a forró olajba óvatosan beleengedjük (ne hevítsük túl, mert pillanat alatt megég a külseje és belül nyers maradhat)
- ha leragadna az aljára, villával kicsit megmozgatjuk, ezután már feljönnek az olaj tetejére, maguktól forgolódnak is, de persze tartsuk szemmel őket, segítsünk ha szükséges
- 1-2 perc alatt aranybarnák, ekkor papírszalvétára kiszedjük, és jöhet a következő sütés
- tálalhatjuk porcukorral, lekvárral, de elég finom ahhoz, hogy magába is megegyük
2022 szeptemberében a kisebbik lányomnál cöliákiát diagnosztizáltak. Minden korábbi receptem hagyományos, viszont onnantól kezdve célom, hogy kedvenc ételeink gluténmentes változatban is felkerüljenek a blogba.