Katarzis

Dinnyés granita, a leggyümölcsösebb jégkása

2017. július 29. - Katarzis blog

Jéghideg és szinte 100% gyümölcs. Üdít, hűsít, szomjat olt. Nem is ismerek olyat, aki ellen tudna állni a granitának ebben a kánikulában, kicsik-nagyok imádják.

  Az elkészítése is pofonegyszerű, miért adnánk akkor sok pénzt mesterséges aromákkal és színezékekkel teli jégkásákért, ha otthon színtiszta gyümölcsből készíthetünk azoknál még finomabbat is. 

Tovább

Joghurtos panna cotta őszibarackkal

A panna cotta, ez az Észak-Olaszországból származó liszt- és tojásmentes pudingféleség szó szerinti fordításban főtt tejszínt jelent.  Gyakorlatilag csak zsíros tejből és habtejszínből készül, ezért igencsak kalóriadús, még akkor is, ha az édes öntetek helyet csak friss gyümölccsel tálaljuk. Nemrég kicsit megvariáltam, feláldoztam az eredeti receptet a kalóriacsökkentés oltárán és a tejszín felét kicseréltem natúr joghurtra. (Nem görög joghurtra, csak simára, sőt azt sem volt időm lecsepegtetni.) Mivel poharakba osztottam szét, izgulni sem kellett, hogy szétfolyik vagy nem lesz jó tartása a pudingformából való kiborítás után, ezért a zselatinnal is csínján bántam, csak egészen keveset tettem bele. Így lett egy krémes, könnyű, nagyon finom savanykás desszertünk, amihez bármilyen gyümölcsöt adhatunk, nekem most őszibarack volt kéznél.

Tovább

20 vicces beírás éttermi panaszkönyvekből

Étterembe járni nem mindig móka és kacagás. És sokan hangot is adnak negatív véleményüknek, igaz a panaszok nem minden esetben az éttermet minősítik, nagyon gyakran a vendég is megéri a pénzét. Engem még soha sehol nem ért akkora inzultus, hogy kérnem kelljen a panaszkönyvet, de ha ez az ára, hogy az ember ilyen vicces dolgokat olvasson, lehet, hogy érdemes lenne vacsora után szórakozásképp csak úgy belelapozni.  :D

Kép

 

 Ezen a 20 beíráson a hasam fogtam a nevetéstől. :D

Tovább

Édes-csípős szezámmagos csirkefalatok

Csak úgy kacsintgatnak a nézelődőre a kínai büfében a mázas-szezámmagos csibefalatok. Megpróbálhatnánk valami hasonlót odahaza is összehozni. :D A legkülönlegesebb dolog, ami szükséges lenne hozzá (és nekem nincs), az a kínai só (mononátrium-glutamát), de azt hiszem, egyáltalán nem baj, ha ez most kimarad a receptből. 

 

Tovább

Klasszikus brownie málnaszósszal

A brownie és a clafoutis is bizonyos szempontból ugyanaz a sütikategória számomra: nagymamám egyikre is, másikra is azt mondaná: "kedves jányom, tedd ezt vissza a sütőbe, mert még nyers a belseje!"  :D

  Hát igen, :)  bizony nem egy ősmagyar ételről van szó, hanem egy igazi amerikairól, hogy mégis annyira népszerű lett nálunk, az finomságával és egyszerű elkészítésével magyarázható. A tökéletes brownie kívül ropogós, belül ragadós, édességben nincs benne hiány. A minőséges étcsokoládé illetve kakaópor az alaprecept hozzávalója, (hiszen azért brownie a brownie mert barna, tehát jó csokis), de ezen felül mindenféle földi jóval ízesíthető még az alaptészta. Az aszalt gyümölcsöket, csonthéjas- és triplacsokis variációkat hagyjuk meg télire, most kóstoljuk meg inkább isteni málnaszósszal.

 

 

Tovább

Dzsuvecs, a legfinomabb rakott lecsó

 A  lecsónak nagyon sokféle variációját ismerjük már, amit most szeretnék bemutatni az talán a legérdekesebb. Ez a dzsuvecs. Egyfajta szerb étel, de semmilyen különleges alapanyag vagy fűszer nem szükséges hozzá, az elkészítése pedig még annyira sem "bonyolult" mint az egyszerű magyar lecsóé.

Dobáljunk nyers rizst, hússzeleteket és zöldségeket egy hőálló tálba vagy cserépedénybe (szigorú sorrend alapján), öntsük nyakon tejföllel és süssük 1 órán keresztül. A zöldségek leve a nyers rizst és a húst is megpuhítja, az íze pedig fenséges ahhoz képest, hogy milyen egyszerű hozzávalókból készült. Mindenkinek ajánlom kóstolásra! :)

Tovább

Elkészül 50 perc alatt? Görög saláta omlós csirkemellel, desszertnek vaníliapuding

    Gyorsan (maximum 50 perc alatt) elkészíthető, legalább kétfogásos vacsorákat (vagy ebédeket) tesztelek, ha kedvetek van, tartsatok velem. :)

    Most illatos csirkemell készül görög salátával, desszertnek pedig egyszerű vaníliapuding, amit egy nagy adag málnával koronázok meg. Az így készített csirkemellhez nálunk gyakran van házi puding, mivel az egyikhez 3 tojásfehérje, a másikba pedig 3 tojássárgája szükséges. 

Tovább
süti beállítások módosítása