Katarzis

Villámgyors partifalatok szilveszterre

2017. december 29. - Katarzis blog

Azt gondolom, hogy a szilveszter napjának nem épp a sütés-főzésről kellene szólnia, épp elég, hogy karácsonykor holtfáradtan esünk a konyhából a fenyőfa alá (én nem, mert szenteste délután 5-kor van az istentisztelet, az nekem nemcsak szellemi feltöltekezés, hanem másfél óra megérdemelt testi pihenés is a vacsora előtt :D )

Tehát a szilveszter. Lehet buli vagy otthonülős óévbúcsúztatás, harapnivaló nélkül elképzelhetetlen, sőt ilyenkor tényleg elmondhatjuk, az étel élet. Vagy legalábbis értelem. Tehát ha nincs más alternatíva, minimális konyhai szorgoskodás nélkül ezt sem úszhatjuk meg.

 A legegyszerűbb, ha készítünk 1-2 tálca szendvicset, megkent kenyérrel, felvágottal, tojással, zöldségekkel, reszelt sajttal. Ha nem akarunk egész szeleteket, szúrjunk fogpiszkálóra minifalatokat:

Kenyér sajtkrémmel, téliszalámi, hosszában vágott uborkaszelet, olajbogyó

Rozskenyér, salátalevél, csípős szalámi, paradicsom

Barna magos kenyér, feta, paradicsom, bazsalikomlevél

 Ha úgy döntünk, mégiscsak bekapcsolnánk a sütőt, a bolti leveles vajastésztából elég sokféle sós finomságot kihozhatunk.

  Sajtos rudakhoz csak nyújtsuk ki kicsit a kiolvadt, szétbontott lapokat, kenjük le egy fellazított tojással, szórjuk meg bőven reszelt sajttal (ha a sajt nem túl sós, akkor pici sót is pergessünk rá), ízesíthetjük bármilyen fűszerrel, nekem a köménymagos a kedvencem, de ez most natúr maradt. Ebben a legtöbb munka a csíkokat egyenként berakni a tepsibe, legalább 1 cm-re egymástól (én összegyűrt sütőpapírra raktam, úgy állítólag soha semmi nem ragad le). 

  A pikáns virslis falatkákat nemrég találtam itt, ezt is megkóstoltuk, csak ajánlani tudom. A lapot vékonyan megkenjük mustárral, leszórjuk reszelt sajttal, a felezett (harmadolt) virsliket beletekerjük, (a végeket visszahajtjuk vagy összenyomkodjuk, hogy a sajt ne folyjon ki). Tojással lekenjük, szezámmaggal leszórjuk. Laktató "falatok."  :D

 

  Csirkemájat, mellfilét (aszalt szilvával vagy anélkül) baconbe tekerhetünk, munka vele minimális, fél óra alatt készre sül. Hidegen és melegen is nagyon finomak. Receptért katt a képre:

 

  Pillanatok alatt süthetünk sajtgolyókat serpenyőben. A lenti belinkelt receptben csak tojásfehérjéből készül, ha nincs ilyen maradékunk, akkor a következőképpen adagoljunk: 3 egész tojás, 35 dkg sajt, 3 evőkanál liszt. Az elkészítés folyamata ugyanaz, de én mostanában sütés előtt prézlibe is beleforgatom.

Fűszeres sajtgolyók maradék tojásfehérjéből

 

Vidám szilvesztert kívánok és olyan új évet, amilyet a szívetek  mélyén szeretnétek. :) ♥

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása