Közös koprodukció eredménye ez a recept, nem jött volna létre, ha ¹nincs a nagymama süteményesfüzete, ²ha nem vagyok én (aki ezt megőrzi) és ³ha nincs a húgom, aki a minap-tőlem elkérve a receptet -éppen kísérletezni vágyó hangulatában fogott hozzá a sütögetéshez.
Ami máshol almás lepény, az felénk almás porlós, és ugye, hogy ez az utóbbi kifejezés sokkal inkább rátapint a lényegre, mégiscsak egy finom, omlós tésztáról van szó, nem pedig egy hétköznapi "lepényről"?! És hogy mi mit variáltunk rajta? Az almát megpároltuk, nemcsak fahéjjal, hanem karamellizált cukorral és narancshéjjal is ízesítettük, olyan apróság ez, de annyira finom lett a végeredmény, hogy önzőség lenne nem továbbadni, hogy bizony így is lehet. (Az is vigye a receptet, aki nem akar újítani, a tészta ugyanis teljesen eredeti, a töltelékből pedig legfeljebb kihagyja a "flancot.") :D
Hozzávalók:
(23×30 cm nagyságú tepsihez)
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 3 tojássárgája+1 tojás lekenni sütés előtt
- 2 evőkanál tejföl
- 15 dkg cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 sütőpor (nem szoktam egy teljes tasakot beletenni, mert kiérzem az ízét)
- 1 evőkanál gríz vagy zsemlemorzsa (ezt ne gyúrjuk a tésztába, az alsó lapot hintjük meg vele a tepsiben, mielőtt rárakjuk a tölteléket)
Almatöltelékhez:
- 6 darab alma (nekem 1,3 kg volt hámozatlanul)
- 10-15 dkg cukor (az alma savanyúságától függően)
- 2 narancs reszelt héja
- fél kávéskanál fahéj
Elkészítés:
- a cukrot karamellizáljuk, a tűzről félrehúzva zúdítjuk bele a hámozott, reszelt almát (ettől mintha pálinkagőz lengte volna be a konyhát, de lehet csak képzelődtem :D ); a hideg alma felhúzza, széttöri a karamellt, amennyire tudjuk, keverjük át, tegyük vissza a tűzre, amíg az alma párolódik, a nagyobb karamelladarabok is elolvadnak (10-15 perc); egyúttal reszeljük bele a narancs héját is és legvégül adjuk hozzá a fahéjat (többet-kevesebbet, ki mennyire szereti az ízét)
- amíg a töltelék kihűl, a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzákeverjük a cukrot, a sütőport, majd a tojássárgájával és a tejföllel összegyúrjuk (a 2 evőkanál tejföl nem szentírás, lehet kevesebb vagy akár több is, tesóm egyáltalán nem tett bele, az eredeti receptben viszont van és nekem sem állt össze anélkül a morzsalék)
- a tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk
- tepsibe sütőpapírt teszünk, alulra megy az egyik lap, rá a búzadara, arra a töltelék, a másikkal befedjük, egy fél fellazított tojással megkenjük, villával megszurkáljuk
- előmelegített sütőben közepes hőfokon aranysárgára sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni
Jó étvágyat! :)
És hogy mi legyen a naranccsal és a kimaradt tojásfehérjével? A narancsból készülhet egy finom nyalánkság:
Narancsos-diós pohárkrém
...a tojásfehérjéből pedig az egyszerű sajtgolyó:
Fűszeres sajtgolyók maradék tojásfehérjéből
Károly Németh 2018.01.31. 14:50:20
Katarzis blog 2018.01.31. 15:21:23
Csonkáné Vados Mária 2018.02.01. 18:37:25
Katarzis blog 2018.02.02. 07:50:16