Katarzis

Házi almás porlós kis fondorlattal

2018. január 30. - Katarzis blog

Közös koprodukció eredménye ez a recept, nem jött volna létre, ha ¹nincs a nagymama süteményesfüzete, ²ha nem vagyok én (aki ezt megőrzi) és ³ha nincs a húgom, aki a minap-tőlem elkérve a receptet -éppen kísérletezni vágyó hangulatában fogott hozzá a sütögetéshez.

   Ami máshol almás lepény, az felénk almás porlós, és ugye, hogy ez az utóbbi kifejezés sokkal inkább rátapint a lényegre, mégiscsak egy finom, omlós tésztáról van szó, nem pedig egy hétköznapi "lepényről"?!  És hogy mi mit variáltunk rajta? Az almát megpároltuk, nemcsak fahéjjal, hanem karamellizált cukorral és narancshéjjal is ízesítettük, olyan apróság ez, de annyira finom lett a végeredmény, hogy önzőség lenne nem továbbadni, hogy bizony így is lehet. (Az is vigye a receptet, aki nem akar újítani, a tészta ugyanis teljesen eredeti, a töltelékből pedig legfeljebb kihagyja a "flancot.") :D

Hozzávalók:

(23×30 cm nagyságú tepsihez)

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 tojássárgája+1 tojás lekenni sütés előtt 
  • 2 evőkanál tejföl
  • 15 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 sütőpor (nem szoktam egy teljes tasakot beletenni, mert kiérzem az ízét)
  • 1 evőkanál gríz vagy zsemlemorzsa (ezt ne gyúrjuk a tésztába, az alsó lapot hintjük meg vele a tepsiben, mielőtt rárakjuk a tölteléket)

Almatöltelékhez:

  • 6 darab alma (nekem 1,3 kg volt hámozatlanul)
  • 10-15 dkg cukor (az alma savanyúságától függően)
  • 2 narancs reszelt héja
  • fél kávéskanál fahéj

 

Elkészítés:

 

  • a cukrot karamellizáljuk, a tűzről félrehúzva zúdítjuk bele a hámozott, reszelt almát (ettől mintha pálinkagőz lengte volna be a konyhát, de lehet csak képzelődtem :D ); a hideg alma felhúzza, széttöri a karamellt, amennyire tudjuk, keverjük át, tegyük vissza a tűzre, amíg az alma párolódik, a nagyobb karamelladarabok is elolvadnak (10-15 perc); egyúttal reszeljük bele a narancs héját is és legvégül adjuk hozzá a fahéjat (többet-kevesebbet, ki mennyire szereti az ízét)
  • amíg a töltelék kihűl, a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzákeverjük a cukrot, a sütőport, majd a tojássárgájával és a tejföllel összegyúrjuk (a 2 evőkanál tejföl nem szentírás, lehet kevesebb vagy akár több is, tesóm egyáltalán nem tett bele, az eredeti receptben viszont van és nekem sem állt össze anélkül a morzsalék)
  • a tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk
  • tepsibe sütőpapírt teszünk, alulra megy az egyik lap, rá a búzadara, arra a töltelék, a másikkal befedjük, egy fél fellazított tojással megkenjük, villával megszurkáljuk
  • előmelegített sütőben közepes hőfokon aranysárgára sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni

 

 Jó étvágyat! :)

 

 És hogy mi legyen a naranccsal és a kimaradt tojásfehérjével?  A narancsból készülhet egy finom nyalánkság:

Narancsos-diós pohárkrém

 

...a tojásfehérjéből pedig az egyszerű sajtgolyó:

Fűszeres sajtgolyók maradék tojásfehérjéből

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Károly Németh 2018.01.31. 14:50:20

Sütőpor helyett bikarbóna, a só pedig kimaradt a receptúrából!

Katarzis blog 2018.01.31. 15:21:23

igen, a csipet só szinte minden édes tésztába kötelező, ez annyira automatikus nálam, hogy ki is maradt a felsorolásból, köszönöm az észrevételt :) A sütőporon viszont én is csodálkoztam, a legtöbb régi receptben szódabikarbóna van, de igazából örültem neki, mert abból soha nem tudom, mennyit tegyek :D itt pedig ennyi volt: "1 sütőpor". De mivel ettem már agyonsütőporozott és agyonszódázott süteményt is, inkább csínján bánok mindkettővel. A szódabikarbónáról még tudni kell, hogy akkor lesz vele tökéletes a tészta, ha valami savas is van mellette, ellenkező esetben érezni az ízét a kész tésztán. :)

Csonkáné Vados Mária 2018.02.01. 18:37:25

Az enyém annyival másabb, hogy az alma közé keverek 1 evőkanál étkezési keményítőt, és akkor biztosan megfogja a levet, fahéj helyett pedig őrölt szegfűszeggel és pici kardamommal ízesítem ( fahéjra allergiás vagyok. Nekem is sütőporos receptem van :-)

Katarzis blog 2018.02.02. 07:50:16

Biztos vagyok benne, hogy a másik két fűszerrel is nagyon finom és ezek is abszolút hozzáillőek. Néha nem is csak az ízlésen múlik, hanem tényleg muszáj más megoldást keresni, egyre több a különböző allergia. Köszönjük az ötletet! :)
süti beállítások módosítása