Katarzis

Tejszínes csirkemell tésztakörettel

2016. november 08. - Katarzis blog

 A legfinomabb villámvacsora. Csak legyen otthon valami tésztaféle, tejszín, csirkemell. 

Tejszínes csirkemell

 

Hozzávalók:

  • kevés olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • só, bors
  • petrezselyemzöld vagy fokhagyma vagy csipet oregánó (elhagyható akár mindegyik)
  • 2,5 dl tejszín
  • 0,5-1 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 30 dkg tészta, pl. penne, fusilli (nekem az enyhén spirál a kedvencem); az egyébként imádott farfalle-vel valamiért csalódás volt ez az étel

 

Elkészítés:

  • a csirkemellet csíkokra vágjuk
  • a hagymát felkockázzuk, a forró olajban kissé megdinszteljük 
  • rádobjuk a csirkemellcsíkokat és fehéredésig pirítjuk
  •  sót, borsot, a választott fűszereket (és ha nem engedne elég levet, akkor kevés vizet) adunk hozzá és puhára pároljuk
  • ráöntjük a tejszínt és 1-2 percig hagyjuk főni 
  • addig sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, öblítjük, pár csepp olajjal átforgatjuk
  • a kanál lisztet csomómentesen elkeverjük a tejjel, merünk hozzá kevés forró tejszínt, majd ezt is ráöntjük a húsra, ettől kissé besűrűsödik a leve (ha jobban, mint szeretnénk, akkor tejjel hígítjuk)
  • újraforraljuk, kész is   ♥

 

Tésztát és szószt külön tálaljuk. Lehet megszórni finomra vágott petrezselyemmel vagy reszelt sajttal. 

 

Jó étvágyat!

 

Szuhariki-saláta paradicsommal, bazsalikomos öntettel

A szuharikivel készült salátáknak igazából Ukrajnában van nagy keletje. Maga a szuhariki (pirított kenyérkocka vagy kruton, ez mind ugyanaz) olyannyira közkedvelt ropogtatnivaló és saláta-alapanyag arrafelé, hogy még a legkisebb élelmiszerbolt polcán is megtalálható a chips és egyéb agyonízesített sörkorcsolyák mellett. 

 Még nagyobb "jaj!" a házi változat! Olívaolajban megpirított omlósan ropogós (tényleg mindkettő egyszerre!) kenyérkockák...nem ajánlom senkinek, nem bizony, fokhagymásan pláne tilos még csak meg is kóstolni, mert keserves kísértés lesz a szénhidrátszegény diétában! Én szóltam! (Tudjátok, miért készült ez a bejegyzés egy teljes hétig? Mert mindig megettük, mire a többi hozzávalóval összekevertem volna.)

«Мурагрет» mondja az orosz (ejtsd: murághret), Kárpátalján Szuhariki-saláta, magyarul pedig Kruton paradicsommal, kukoricával, fokhagymás-bazsalikomos öntettel.

 

Szuhariki-saláta

 

Hozzávalók:

 

szuhariki-salata-osszetevok

  • 3 szelet toast-kenyér vagy igazi ukrajnai "kolhoz-kenyér"  :) ♥
  • 10 dkg paradicsom (koktélparadicsommal a legfinomabb)
  • 10 dkg kukorica
  • fél fej lilahagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • egy kis csokor bazsalikom
  • kevés olaj
  • balzsamecet
  • só, bors

 

Elkészítés:

  • a kenyerek felkockázzuk és kevés olajon serpenyőben teljesen megszárítjuk, kicsit megpirítjuk, hagyjuk kihűlni
  • elkészítjük a salátaöntetet: a fokhagymát és bazsalikomot nagyon apróra összevágjuk, egy kisebb tálkában sózzuk, borsozzuk, olajjal felöntjük, kevés balzsamecettel megbolondítjuk
  • a koktélparadicsomot kétfelé vágjuk, ha nagyobbak, akkor felkockázzuk
  • a hagymát felkarikázzuk, kisebbekre szeleteljük
  • tálba rakjuk a hozzávalókat: kukorica, paradicsom, hagyma, öntet, 
  • tálalás előtt nem sokkal adjuk hozzá a krutont és keverjük össze az egészet

Jó étvágyat! :)

Karamellás pattogatott kukorica

Nem vagyok egy nagy popcorn-rajongó, ha választanom kell, inkább egy szeletke csoki, mint egy nagy vödör pattogatott kukorica (a sajtossal például ki tudnak kergetni a világból). 

A karamellás pattogatott kukorica esetén egész más a helyzet, annak van íze, persze tudom, hogy ez a kis plusz egészségesebbé nem teszi az amúgy antioxidánsokban egészen gazdag rágcsát, de ha édes kell, akkor édes kell, punktum.

 

Karamellás popcorn

Hozzávalók:

  • 100 g kipattogatott kukorica, lehet sós vagy vajas ízesítésű popcorn is 
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • pár csepp citromlé
  • 6 dkg vaj
  • fél kávéskanálnyi szódabikarbóna

Elkészítés:

 

A kipattogtatott kukoricát tegyük egy nagyobb tálba, amiben majd könnyedén és gyorsan össze tudjuk keverni a rácsurgatott karamellel.

A cukrot összekeverjük a vízzel és a citromlével és megpirítjuk. Ez kb. 3-4 perc, eleinte úgy néz ki, hogy nehezen akar barnulni, aztán pár másodperc alatt már meg is ég, szóval ne hagyjuk ott. Amikor már több mint aranysárga, de még egyáltalán nem barna, gyorsan adjuk hozzá a vajat, ha az elolvad, akkor kapcsoljuk ki, aztán megy bele a szódabikarbóna, ettől hirtelen megnő a térfogata, felhabosodik, így öntsük rá a kukoricára és gyors mozdulatokkal keverjük, hogy minden darabkára jusson valamennyi karamella, (azt azért ne várjuk, hogy teljesen bevonja, szerintem úgy émelygősen édes is lenne). Én ezután egy tálcára öntöm, nem szedem szét egyenként, de kissé kilapítom a halmazt, hogy ne egyetlen nagy tömbbe álljon össze az egész. Bár enélkül sem fog összekeményedni, szét lehet szedni, hiszen a pattogatott kukorica is könnyen törik és "ez a karamell sem az a karamell", amibe beletörik az ember foga.

Az egész finoman ropogós lesz, élvezhető, szeretnivaló .

Jó étvágyat!

 

A dobozok nyomtatható sablonját a Design is Yay oldalon találtam.

 

Suba– halszeletek zöldségtakaró alatt

Nem hittem, hogy valaha megkóstolom a subát, azt még inkább nem, hogy magam is készíteni fogok. Nem az alapanyagok miatt voltak kétségeim, mert abban semmi bizarr nincs (burgonya, sárgarépa, cékla, majonéz, heringfilé), csak ahogyan a reszelt zöldségeket egymásra halmozzák és pár óra alatt a cékla foltosan beszínezi az egészet– az alatta lévő többi zöldséget és a felette lévő majonézt is–az olyan...túl céklás, túl bordó...vagy nem?  Legyen az étel szép is, ne csak finom! És nekem a suba először nem volt szimpatikus.

   És hogy mi tette mégis azzá? Megkóstoltam! Finom, könnyű, eteti magát!

   És lehet ezt gusztusosan is tálalni, például így  vagy így. 

     (De általában véve a kiéheztetés is segíteni szokott, ha valakinek folyamatosan gondja van az ételek esztétikai kinézetével. :D )

     Ez pedig itt az én subám. Az én halszeleteim vastag bundaréteg alatt.

 

suba recept

 

 A subát általában sózott heringgel készítik, így az igazi, de kolléganőm konzerv sprotnival is kipróbálta (füstölt, fej nélküli halacskák egészben, olajos lében), és szerintem is ez egy ízletesebb változat (és sajnos a kevésbé egészséges, a Nébih már több esetben is a megengedettnél magasabb benzolszármazék-tartalmat talált a sprotni- konzervekben, ezeket természetesen azonnal kivonták a forgalomból...miután észrevették). 

   Ennek ellenére szerintem érdemes mindkét halféleséggel megkóstolni.

 

subához halak

 

    A zöldségeknek eredetileg egyenlő arányban kellene szerepelni ebben az ételben, de akinek túl édes ugyanannyi sárgarépával, mint burgonyával, csalhat is, legyen a burgonyaréteg valamivel vastagabb, mint a sárgarépa és a cékla.

 

Hozzávalók:

  • 5-6 nagyobb, héjában főtt burgonya
  • főtt vagy fóliában sült cékla– 2 közepes darab
  • 3  nagyobb sárgarépa nyersen meghámozva, egészben főzve 
  • 50 dkg sózott heringfilé 
  • só, bors
  • 3,5 dl majonéz
  • 1,5 dl tejföl
  • díszítéshez: 2 főtt tojás, kapor, petrezselyemlevél vagy újhagyma

 

Elkészítés:

  • a zöldségeket megfőzzük-sütjük, meghámozzuk és kihűlve lereszeljük nagy lyukú reszelőn
  • a halat kisebb kockákra vágjuk
  • a majonézt összekeverjük a tejföllel
  • egy nem túl magas, de viszonylag egyenes falú edénybe rétegezzük a hozzávalókat, ha ilyen nincs, akkor egy hosszúkás tálra is púpozhatjuk 
  • kétféleképpen is rakhatjuk: vagy alulra kerül a hal és rá a zöldségek vagy alul-felül zöldségek és a halszeletek középen pihennek 
  • én most így rétegeztem: halszeletek, (ide jöhet egy kevés hagyma is), reszelt burgonya, kevés só, őrölt bors, reszelt sárgarépa, reszelt cékla, tejfölös majonéz, tojás (én csak díszítéshez használom, de sokan a sárgarépára is reszelnek) 
  •  a burgonyára és a sárgarépára is lehet tenni egy kevés majonézt, különösen ha formázzuk és szeretnénk, hogy a tányéron se hulljon szét, akkor mindenképp kenegessük meg vele és nyomkodjuk le az egyes rétegeket
  • kész is van, de tálalás előtt pár órát hagyjuk állni a hűtőben, akkor lesz az igazi, ha összeérnek az ízek

 

Jó étvágyat! :D 

 

suba recept

Krémes őszibarackleves főzés nélkül

Krémes gyümölcsleves főzés nélkül, vitamindúsan, liszt és mindenféle sűrítőanyag nélkül! 

Őszibarack krémleves

 

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg barack
  • 8 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • vanília
  • rumaroma
  • 3–4 evőkanál cukor
  • egy kisebb citrom felének a leve

 

Elkészítés:

  •  a baracknak a 2/3–át  meghámozzuk, magvát kiszedjük
  •  turmixgéppel homogén állagúvá keverjük, nekem ez tisztán 50 dkg lett
  • a gyümölcspéphez hozzákeverjük a tejet, nem egyszerre, inkább csak lassan adagoljuk, folyamatos kevergetés mellett (turmixban azért nem jó, mert az fel is fogja habosítani)
  • a gyümölcsös tejhez hozzáadjuk az ízesítőket: citromlevet, cukrot, vaníliát, rumaromát 
  • legvégül a tejszínt is belekeverjük és ha szükséges, teszünk bele még egy kis cukrot vagy kevés citromlevet
  • használhatunk más ízesítőket is: fahéjat, citromhéjat, cukor helyett mézet
  • ha a leves íze tökéletes, meghámozzuk és felkockázzuk a maradék barackot és ezt is belekeverjük
  • pár óra alatt a hűtőben összeérnek az ízek, isteni lesz a végeredmény

Jó  étvágyat! :)

Őszibarack krémleves

 

Kirándulás a Vereckei-hágóra

Mindig volt bennem egy olyan rossz érzés, hogy "milyen magyar az ilyen?!", itt van tőlem nem messze az a hely, ahol Árpád fejedelem bevezette népét a Kárpát-medencébe, és én soha nem szedtem össze a családomat, hogy "gyertek, menjünk, nézzük meg!", mit láttak meg először onnan a hegytetőről, mi az, ami megfogta őket, ami adott egy kis gondolatcsírát, hogy biztosan jó lesz itt nekik (nekünk), (ismét).  Aztán úgy alakult, hogy a gyerekeim hamarabb eljutottak oda, mint én, mégsem meséltek semmit róla, nem volt nekik olyan nagy élmény. Most, hogy végre nekem is sikerült látnom ezt a történelmi helyet, már tudom, nekem épp most, 2016 júliusában kellett ide feljönnöm, persze eddig is lett volna értelme a látványért, a természetért....de maga a tény, hogy a Vereckei-hágón vagyunk, ez így volt az igazi, a teljes, hogy közben egy honimádó idegenvezető színes előadásában megelevenedett előttünk az iskolában már hallott, de akkor valahogy nagyon száraz tananyag.

Magyarok...honfoglalás...honnan jöttek, miért jöttek stb, stb.

Volt katarzis; szemnek, fülnek, léleknek.

 

 Alsóvereckén keresztül mentünk fel, a kárpátaljai falvak utcáihoz képest egy nem is annyira rossz minőségű kacskaringós úton. Ez a szerpentin, amit én egész másképp képzeltem, és egy-egy éles kanyarnál másodpercekre bizony be is pánikoltam, egyetlen dolog nyugtatott: buszsofőrünk nem elsőre, de nem is másodszorra járt erre (busznyi néppel, általában gyerekekkel szokott ide felruccanni). Ez a hely amúgy 841 m tengerszint feletti magasságban található, tehát fülünk jelét adta létezésének egy kellemetlen formában.

Lapozzátok végig a galériát, ilyen látványban volt részünk a busz ablakából és a hegytetőn. Látható mindenhol a felszálló pára, épp azelőtt volt egy kevés eső. Előtte-utána a nap sütött, ezért a mindenféle kép.

verecke1.jpg

verecke11.jpg

verecke12.jpg

verecke13.jpg

verecke2.jpg

verecke4.jpg

 

verecke5.jpg

verecke8.jpg

verecke9.jpg

 

Ez pedig a Vereckei emlékmű, Matl Péter szobrászművész munkája.

800px-Conquest_memorial_Verecke_5

 

Ez a kép tálalható meg róla a Wikipédiában (felavatás után készült felvétel), de ma már egy kicsit másabb. Először is tele van a kirándulók koszorúival, ez azt jelenti, hogy a nem túl egyszerű megközelítés ellenére azért elég sokan fellátogatnak ide, ez egy kedvelt zarándokhely. Csak sajnos nem mindenki nemes szándékkal jön. Ukrán nacionalisták időnként felgyújtják, festékkel leöntik, indítékukat elmesélni hosszadalmas lenne, ők a kezdetektől tiltakoztak már az emlékmű felállítása miatt is.

Így néz ki jelenleg. Ha jobban megnézed, látható, hogy kicsit festékes, kormos, a folyamatos tisztogatás ellenére is.  De legalább már nem virít rajta piros, sárga, kék festék, merthogy olyan is jutott rá bőven és többször is a 2008-as felavatása óta.

Vereckei emlékmű

 

A hatalmas alkotás a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. 7 tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A „kapu” nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található.

Azt hiszem, minden magyarnak egyszer legalább el kell látogatnia erre a helyre. 

Pelmenyi, a kedvenc húsos derelyénk

Az olasz ravioli és a magyar derelye is elkészíthető változatosan, tölthető különböző édes vagy sós finomságokkal, az oroszok pelmenyije viszont annyira egyedi a maga “kiegészítőivel”, hogy az a legjobb, ha meg sem próbáljuk lefordítani (pl. fülkenyérnek brr!) és a klasszikus ízesítésen sem változtatunk, akármilyen furcsa is első hallásra, hogy “legvégül ecettel locsoljuk meg a főtt tésztát”.

Bár a hagyományos szibériai pelmenyi legalább 48 órás fagyasztás után került annak idején a család asztalára, (sőt még most is látni azon a vidéken a házak ablakán kilógatott tarisznyákat, amiben az elkészített tésztát fagyasztják, szikkasztják), semmit nem ront az értékén, ha frissen készítjük el, de ha vannak felesleges óráink, érdemes többet készíteni belőle,  jól jön időhiányos estéken, ha 10 perc alatt is tudunk finom vacsorát varázsolni … a fagyasztóból. 

pelmenyi kész

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1,5 dl víz
  • csipet só
  • 50 dkg hús (lehet sertés és marhahús, fele-fele)+1 tojás
  • fűszerek: só, bors, hagyma, fokhagyma
  • ecet 10%-os, de még ezen is lehet picit hígítani
  • tehénvaj!

Egyéb fűszereket szándékosan hagytam ki a felsorolásból, a leírásban azért megemlítem, mindenki ízlése szerint használja vagy mellőzze.

 Elkészítés:

 

Tésztát gyúrunk 60 dkg lisztből, két tojásból kb. 1,5 dl vízből, amiben a sót is feloldottuk. (A víz mennyiségére nem esküszöm, én még úgy tanultam, hogy “amennyivel összeáll”.) 

Összeállítjuk a tésztát, jól meggyúrjuk aztán zacskóba (folpackba) tesszük pihenni, amíg a húst előkészítjük. De ha 1-2 órát pihen, az sem árt neki, sőt!

pelmenyi1

A húst felfűszerezzük: só, bors (aki nem tud nélküle főzni, vegetát is tehet bele), én 2 gerezd fokhagymát nyomtam bele, és egy nagyon apróra vágott hagymát. Összekevertem a nyers tojással.

pelmenyi2

Most jön a számomra nemszeretem rész: a nyújtás. Ha egyedül vagyunk, inkább csak kis részeket nyújtsunk ki, hogy ne száradjon meg a tészta, én ilyenkor általában a harmadát szoktam egyszerre, ha segítenek a lányok, akkor a felét. A száradózó tésztával már nehezebb dolgozni, ezért inkább nyújtsunk többször, kicsiket. A nyújtás végefelé próbáljuk már nem nagyon lisztezni.

1-2 mm vastagságúra kell kinyújtani a tésztát. A szaggatáshoz én egy 5 cm átmérőjű vékony falú poharat használok, nagyobb lehet, kisebb ennél már ne legyen, mert ha nagyon kicsi, nem lehet formázni.

pelmenyi3

Igyekszek gazdaságosan kiszaggatni, majd rárakom a korongokra a húst.

pelmenyi4

Kettéhajtom, majd kalapot formálok belőle. Jól összenyomkodom.

pelmenyi5

pelmenyi6

Én most azonnal főztem, de akkor sincs baja, ha áll valamennyit. Sőt, 30 perc szikkasztást ajánlanak. 

A főzővízbe én csak sót teszek, van aki ad hozzá borsot, levesízesítőt, fokhagymát, babérlevelet és pár csepp olajat is, hogy ne tapadjanak össze.

Itt már fő. Kóstolgatom már 5 perc múlva, de 10 perc főzés kell neki már a hús miatt is.

pelmenyi7

 

Ezt a fajta tésztát csak leszűröm, soha nem öblítem. Amikor nagyon sokat készítek, szűrővel kiszedem a vízből a megfőtt tésztákat, pótolom az elfőtt vizet, és abba megy a következő adag is.

Egy tálba vajdarabkákat rakok, erre szedem, ha olvad, óvatosan átforgatom. Tálaláskor mindenki magának ízesíti borssal, ecettel és még egy darabka vajjal. Így a hagyományos, mi így szeretjük.

Természetesen más fűszerezéssel, szósszal is fogyasztható a húsos derelye, ha így, “pelmenyisen” mégsem válna be, de szerintem ez kizárt dolog!

Nézzünk néhány variációt:

  • A kifőtt tésztát tejföllel öntik nyakon. Van, aki a tejfölbe kaprot vagy zöldhagymát vagy petrezselymet vág.
  • Vajon hagymát párolnak, erre szedik ki a főzővízből.
  • Csípős piros arany tejföllel, kevés ecettel felhígítva-így sem volt rossz.
  • Van aki csupán megszórja sajttal.

Amit nem főzünk meg, rakjuk egyenként lisztezett tálcára, fagyasszuk le, másnap beleömlesztjük egy zacskóba. Ha kevés maradt, akkor is jól jöhet levesbetétnek.

pelmenyi kész

 

Jó étvágyat!

A Szolyvai Emlékpark

Júliusi honismereti kirándulásunk egyik helyszíne volt Kárpátalján a Szolyvai Emlékpark. Nem volt meglepő számomra, hogy kirándulótársaim közül néhányan a szemüket törölgették, hiszen volt akinek nagyapja (nagyapái) tragikus elvesztése kapcsolódik ehhez a helyhez. De a többieknek is elég volt csak felidézni a Szolyvára elhurcolt, életben maradt foglyok visszaemlékezéseit és mindenfélét, amit az eseményekkel kapcsolatban hallottunk, olvastunk, az ember szíve összeszorul a fekete márványtáblák előtt, itt minden név egy tragédia, amit át kellett élniük családok ezreinek Kárpátalján. Erről a hegyek ölelte kisvárosról még az én korosztályomnak is csupán annyi jut eszébe, hogy egy értelmetlen népirtás és elképzelhetetlen szenvedések első állomása volt nem is olyan régen. Az itt létrehozott emlékhely ugyanis a második világháború végén, 1944 novemberében létesített egykori szolyvai gyűjtőtábor áldozatainak, a málenykij robot elszenvedőinek, áldozatainak állít emléket.

 

800px-Svaliava_Memorial_park_01-600x399.jpg Kép: Wikipédia

 

 

A Szolyvai Emlékpark 2

 

A Szolyvai Emlékpark 3

   Ami ezen a helyen történt, arról a 80-as évek végéig nem is volt szabad beszélni.  A 4. ukrán front 1944 november 13-án közzétett egy határozatot, miszerint 3 napon belül (november 16-ig) jelentkeznie kell a városparancsnokságon minden 18 és 50 év közötti magyar és német hadköteles egyénnek, valamint azoknak, akik a Magyar rendőrség vagy csendőrség szolgálatában álltak, hogy segítsenek a háború okozta károk helyreállításában. A közlemény szerint 3 napot kellett volna távol tölteniük családjuktól. ( Ehelyett az igazság: „… Számtalan településen katonaköteles magyar és német nemzetiségű személyek élnek, akiket csakúgy mint az ellenség katonáit is, le kell tartóztatni és fogolytáborba küldeni!”) Becslések szerint mintegy 30-40 ezer embert tartóztattak le, és zártak munkatáborokba. A kollektív bűnösség elvén alapuló intézkedésre azért volt szükség, hogy megelőzzék az esetleges ellenállást a szovjet csapatokkal szemben. Az elhurcoltak első állomása Szolyva volt, itt 15-18 ezer embert helyeztek el. Nagyon sokan nem is jutottak el a gulágokra, már itt életüket vesztették az embertelen fogvatartási körülmények miatt. Szinte nincs is olyan magyar család Kárpátalján, akinek egy-két férfi tagja ne veszett volna oda. Az elhurcolt férfiaknak körülbelül mindössze mintegy 1/3-a tért vissza szülőföldjére. A két világháború együttvéve nem követelt annyi emberáldozatot e vidék magyarságától, mint akkor az új rend új intézkedései.

A Szolyvai Emlékpark 4

A Szolyvai Emlékpark 5

 Az emlékhelyet 1994 novemberében avatták fel a szolyvai gyűjtőtábor egyik temetőjének a területén. A megemlékezésen felsorolták azon településeket, ahonnan embereket hurcoltak el, illetve megemlítették, hogy mely településről hány főt. Ezt a listát egy urnában az emlékmű siratófalánál helyezték el.  Több éves gyűjtő- és kutatómunka eredményeként 2004-ben elkészülhettek az áldozatok nevét tartalmazó márványtáblák is, melyeket a fő emlékmű siratófalára szereltek fel. A fekete márványból készült táblákra több mint 12 ezer nevet véstek fel, és a levéltári munkáknak köszönhetően azóta is kerülnek fel újabb és újabb nevek.

13600215_1038595139561477_3325339520803382439_n-523x600.jpg Kis kápolna az emlékparkban

 

 

 DUPKA GYÖRGY „NÉPÜNK TEMETŐJE: SZOLYVA” c. munkáját ide kattintva olvashatod  pdf-ben és a youtubon is található néhány dokumentumfilm és visszaemlékezés a kárpátaljai magyarság ezen sötét korszakáról.

 Idegenvezetőnk, Dr. Popovics Béla itt említette meg Nagy Zoltán Mihály A sátán fattya című kisregényét, ez a könyv egy fiatal lány, Tóth Eszti tragédiájáról szól. És hogy az ő története hogyan kapcsolódik Szolyvához?  Eszter a többi lányhoz és asszonyhoz hasonlóan 1944 telén elindul falujából, hogy a szolyvai gyűjtőtáborba elhurcolt családtagjainak kis karácsonyi csomagot vigyen és hogy legalább pillantást vethessen rájuk a drótkerítésen át. Itt a katonák foglyul ejtik, megerőszakolják, ő teherbe esik és hosszú lelki vívódás után megszüli gyermekét, a "sátáni fattyat." Nincs vége a történetnek. Ezután is élni kell, harcolni önmagával, hogy gyermekeként tekinthessen a nem kívánt jövevényre, de harcolni a falu szájával is, hiszen ő már csak egy katonakurva a legtöbb ember szemében. Meg kell emésztenie testvérei elvesztését, és ami a legnehezebb: elfogadni, hogy szerelme véglegesen elhidegül tőle. Vajon sikerül embernek maradni az embertelen világban? Keressétek a könyvet, de érdemes megnézni a regény színpadi adaptációját is Tarpai Viktória előadásában. Meglátjátok, hogy egymaga is akkorát tud alakítani a színpadon, úgy át tudja adni a regény mondanivalóját, hogy az embernek eszébe sem jut, hogy hiányolja a többi szereplőket megszemélyesítő színészeket.

 

 

A leggyorsabb nyári ebéd, a lecsó, tejfölösen

Ahogyan Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján készítik a lecsót, úgy sehol a világon. És most nem valami különleges receptre vagy titkos hozzávalóra kell gondolni, ez a lecsó nem egyéb, mint a megpárolódott zöldségek tejfölös habarással besűrítve. 

Lecsó tejfölösen

 

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de egyszer, legalább egyszer mindenki készítse el vagy valahol kóstolja meg így is, mert egészen más ízvilága van, mint a hagyományos kolbászos-tojásos változatnak. Gyerek voltam, amikor egy híres szobrász és a felesége nálunk volt elszállásolva, anyu ezt készítette nekik tízóraira, mondták, hogy ilyet ők még nem ettek, de mind a tíz ujjukat megnyalták utána (és biztos vagyok benne, hogy nem csak udvariasságból.)

 

A recept roppant egyszerű

 

Lecsó készítése

 

  • 2-3 közepes fej hagyma, kb, 20 dkg
  • 4 zöldpaprika, kicsumázva kb. 35 dkg
  • 3-4 paradicsom, kb. 40 dkg
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 fakanál zsír vagy kevés olaj
  • 2 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • csipet őrölt bors (elhagyható) vagy csipet hegyes erős paprika

A megpucolt hagymákat felkarikázzuk (a nagyokat én kétfelé is vágom), a megmosott paprikát kicsumázzuk, csíkokra vágjuk, a paradicsomot tetszőlegesen felszeleteljük (meg is lehet hámozni, ha valakit zavar a héja). A hagymát félig megsütjük az olajban, hozzáadjuk az összevágott zöldségeket, ha nehezen enged levet akkor kevés vizet öntünk alá (de csak annyit, amennyit el is fő) és mindent félpuhára párolunk, ízlés szerint sózzuk. Ekkor megszórjuk egy kanál liszttel, csomómentesen elkeverjük a zöldségekkel, ráöntjük a tejfölt, ha nagyon sűrű az egész, akkor kevés tejjel hígítjuk, jóféle mártássűrűségűre, selymesre, egyet forr, kikapcsoljuk.

Van még egy nagyon fontos hozzávalója, amit kihagytam a felsorolásból, igaz, ezt elég tálaláskor melléadni: a friss, puha kenyér.

Lecsó tejfölösen

 

Jó étvágyat! 

 

Csebureki, ahogyan az oroszok készítik

A csebureki, amit sokan orosz húsos fánknak hisznek, igazából se nem ősorosz, se nem fánk. Nem orosz, mert ha igaz, amit olvastam, akkor a krimi tatárok nemzeti eledele, fánknak pedig azért nem nevezhető, mert a tésztája még véletlenül sem látott élesztőt, egyszerű gyúrt tészta.  Az oroszok az eredetileg csak lisztből, sóból, vízből összeállított tésztát egy élvezhetőbb változattá módosították csupán néhány kanál olaj és egyes receptekben kevés vodka hozzáadásával. Ez utóbbinak persze egyáltalán semmi köze az orosz mentalitáshoz (nem, nem!), csupán azt a célt szolgálja, amit a hagyományos fánkban a rum (ne szívja meg magát olajjal a tészta sütés közben.)

csebureki2

 

Hozzávalók:

 

Tészta:

  • 0,5 kg liszt
  • 1 tojás
  • 6 kanál olaj
  • 4 kanál vodka (nincs mindegyik orosz receptben, tehát enélkül is finom lesz)
  • csipet cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • víz

Töltelék:

  • 300-350 gr darált hús
  • kevés meleg víz (kb. 0,5 dl), szükséges, hogy a hús a tészta belsejében megpárolódjon
  • fűszerek: só, bors
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • kb. 10 dkg tehénvaj

 

  Elkészítés:

  • a hozzávalókból egyszerű tésztát gyúrunk, legyen a megszokottnál kissé lágyabb
  • 1 órát pihentetjük, átgyúrjuk, majd ismét pihenhet egy kicsit folpackba csomagolva
  • a darált hús összekeverjük a meleg vízzel, ez kenhetővé is teszi, hozzáadjuk a fűszereket és az apróra felkockázott hagymát
  • a tésztából nagyobb dió nagyságú gombócokat veszünk el, kinyújtjuk kör alakúra, vékonyra, (kb. 2 mm), a felét lekenjük a hústöltelékkel, teszünk rá egy darabka vajat, a hústalan felét ráborítjuk és forró olajban mindkét oldalát pár percig sütjük.

csebureki 1

 

Ügyeljünk, hogy a tészta szélét jól nyomkodjuk össze, mert az olvadt vaj kisülhet, aztán iszonyatosan tud sercegni az olajban. A kerek serpenyőben két darab sül egyszerre, addig elkészül a másik két darab is kényelmesen.

 

csebureki2

 

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása
Mobil