Katarzis

A Feszty-körkép panorámája a valóságban

2016. augusztus 01. - Katarzis blog

Akár láttad már teljes valójában, akár nem  Feszty Árpád A magyarok bejövetele című monumentális alkotását-ismertebb nevén Feszty-körképet- kérlek, most kattints át ide, tégy egy virtuális túrát és nézd meg 360°-ban. Aztán gyere vissza hozzám, mert ez a bejegyzés arról fog szólni, hogy hol található ez a valóságban. Bizony, amit ezen a képen látunk, nem egy elképzelt vagy megálmodott helyszín, még csak nem is egy valamikori természetjárás inspirálta ecsetvonások eredménye, hanem egy ma is létező tájkép.  Egy honismereti kirándulás részeként volt lehetőségem ugyanezt a valóságban is megtekinteni, és tényleg, minden kis dombocska, lejtő a helyén van, ugyanott, ahol a képen; honfoglalókat természetesen már nem találtam a helyszínen a körképen látható formában. :D

 

  A  15 méter magas és 120 méter hosszú festményről sokáig úgy hitték, hogy  a Vereckei-hágó környezetét ábrázolja.  Dr.Popovics Béla, munkácsi tanár és helytörténész 1996-ban nézte meg Ópusztaszeren, de nem a Vereckei-hágót körülölelő tájat, hanem az általa még ennél is jobban ismert Munkács környéki dombokat vélte felfedezni az alkotáson. 2004-ben az egyik tanítványától kapott egy leporellót a körképről, ezután fáradhatatlanul, hol gyalogosan, hol biciklivel addig járta a vidéket, mígnem a várostól keletre fekvő falucska-Kendereske- határában végre rátalált arra a helyre, ahol annak idején Feszty Árpád és csapata a kép vázlatait készíthették. A korabeli munkácsi újságokat is tanulmányozta, és tényleg kiderült, hogy 1892 őszétől a körképen dolgozó művészek Munkácson tartózkodtak, Feszty Árpád, Mednyánszky László, Ujváry Ignác és még sokan mások. Azt már Feszty Árpád lánya, Masa jegyezte le a könyvében, hogy az édesapjáék egy nyolcszögletű, minden oldalán ablakkal ellátott sátrat készíttettek, amelyben eső és erős napsütés esetén is tudtak festeni.

 

   És most mi is ott álltunk. Nem csak nagyjából arrafelé, plusz-mínusz néhány száz méterre a helytől, hanem pontosan ott, mert odébb vagy idébb, lejjebb vagy feljebb a panoráma már egészen másképp nézett ki. A táj körülöttünk csak Kendereskének ezen a pontján mutatkozik teljesen úgy, mint a Feszty-körképen látható. Felemelő érzés volt ez a látvány és közben hallgatni a történetet, magának a felfedezőnek az elbeszélésében, sok-sok történelmi és kulturális érdekességgel átszőve, nem volt kérdés, hogy megérte-e felgyalogolni a magaslatra (kb. 200 m gyalogút).

IMG_9883

IMG_9882

 

   Egy ilyen felfedezés természetesen nem maradhatott nyom nélkül.

    2013-ban ezen a helyen az eredetihez képest egy egészen kicsi másolatát állították fel a képnek, a Feszty panoráma-kilátót, de mérete ellenére is minden apró részlet összevethető a valódi tájképpel, szinte matematikailag pontos minden méretarány. A betonkörben a 16 darab trapéz-alakú bazalttáblát úgy tájolták, hogy a gravírozott körképen látható hegyek és azok eredetije pontosan egy irányban legyenek, így könnyen összehasonlító és kétség sem férhet hozzá, hogy ez a panoráma ugyanaz, mint ami a képen látható.

 

Kendereske Feszty panoráma-kiláto

 

IMG_9902

 

IMG_9903

 

IMG_9904

 

IMG_9905

 

IMG_9906

 

IMG_9907

 

  Ha van rá lehetőségetek, egyszer mindenképp látogassatok el a kárpátaljai Kendereskére és ha már arra jártok, természetesen a munkácsi várba is érdemes felsétálni! 

Kukkolj legálisan azaz miért jó nekünk a gigapixel?

Emlékszem, amikor az egyik barátom azt mondta, hogy a műholdakkal el tudják olvasni a betűket például egy parkban olvasgató személy újságjában, hittem is meg nem is, de azonnal továbbgondoltam, hogy ha így halad a technika fejlődése, eljön az idő, hogy nem kell már orvoshoz menni, például a vesekővel, egy űrből indított lézernyalábbal alvás közben is simán szét lehet törni azt, az illető tudta és akarata nélkül. (Vagy ha vesekövet nem is, de a szemölcsöket eltávolítani. :D )

 Rövid időn belül két dolog is szembe jött velem, ami a gigapixelekkel kapcsolatos és "hű' meg ha!", ezeket szeretném most nektek is megmutatni.

 

1.

Ezt a képet, amivel indul a lenti videó, a Bentley készítette, első ránézésre semmi különös, csak egy híd, a Golden Gate.

Látni nem látjuk, de sejteni lehet, hogy néhány autó is éppen áthalad rajta...

  Nekünk most konkrétan egy Bentley Mulsanne lesz az érdekes.  Te is kiszúrtad ugye már a legelején? A férfit is látod benne? Egy igazán jóképű fickó. De ő most nem érdekes. Hanem a logó! Látod a jobb első ülés huzatán? "Alig" 700 méterre van a kamerától! 

Nem csigázlak tovább, engedem, hogy te magad felfedezd. :D

 

A NASA technológiáját használva készített hatalmas kép 53 milliárd képpontos, 700 részből lett összerakva, és a Bentley szerint 1:1 arányban kinyomtatva lefedne egy focipályát.  Kár, hogy nem lehet a képet mozgatni és a többi részletet is felfedezni rajta, és ha azt hiszed, hogy most túl sokat kívánok, nézd meg a második dolgot, amit mutatni szeretnék!

 

2.

Egyszerre érdekes és félelmetes. A linkre (vagy a képre)  kattintva várj néhány másodpercet, hogy megjelenjen a kép az eredeti oldalon, egy nagy embertömeget fogsz látni, válassz ki egy szimpatikus személyt, kattints rá egyszer, kétszer, háromszor, várj, amíg kitisztul, hihetetlen, de látni fogod az illető arcát élesben, mintha csak melletted állna.

http://www.gigapixel.com/image/gigapan-canucks-g7.html

 

gigapixel

Az oldalon nem ez az egyetlen ilyen kép, érdemes benézni a galériába. 

 

 

10 perces lángos kapros túrótöltelékkel, bögrésen

Már majdnem-majdnem nekikezdtem kapros-túrós lepényt készíteni, amikor eszembe jutott valami sokkal egyszerűbb. Van ez a villámgyors vacsoraötlet, a 10 perces lángos, ami liszt-kefir-reszelt sajt-egyveleg, egy kapros túrótöltelék egész biztosan nem rontaná el!

És elkészült, szintén extra gyorsan, az összeállítás gyakorlatilag 5 perc, hogy a sütés ideje mennyi, azt a serpenyő nagysága dönti el, nekem most 8 darab lett, ami 3×5 perc sütés után már az asztalon is volt. 

 

Kapros túrós lángos

 

Hozzávalók:

(a mérték egy 2,5 dl-es bögre)

  • 1 bögre reszelt sajt (kb. 12 dkg)
  • 1 bögre kefir
  • 2 bögre liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csapott kávéskanál cukor
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg túró
  • néhány szál zöld kapor
  • sütéshez étolaj
  • tálaláshoz tejföl

Elkészítés:

  • a kefirbe belekeverjük a sót, cukrot, szódabikarbonát és összegyúrjuk a liszttel és a reszelt sajttal
  • a túrót (ha szükséges) áttörjük, csipet sót adunk hozzá és a finomra vágott zöldkaprot
  • lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és a nekünk tetsző módon kivágjuk, én egy éles peremű (14 cm átmérőjű) üvegtállal köröket szaggattam, szeretem ezt a formát, mert így éppen kettőt tudok tenni egy kisebb serpenyőbe is (a nagyobban pedig 3 darab sült egyszerre)
  • a kivágott részek egyik felére teszünk egy kanálnyi tölteléket, a másik felét ráhajtjuk, jól lenyomkodjuk
  • forró olajban 1-2 perc alatt mindkét oldalát világosra megsütjük
  • tejföllel tálaljuk

kapros turos lángos

 

35 mondat, amit ne mondj a párodnak az Eb meccsek alatt

Szereztem egy vidám vasárnap délutánt a férjemnek pár évvel ezelőtt a Japán Nagydíj napján, a futam előtt ugyanis -miután másodpercekig nyitva hagyott szájjal bámultam a képernyőre, ahol épp a szuzukai pályát mutatták, csodálkozásomból felocsúdva- feltettem az engem érdeklő egyetlen kérdést:

" Miért tettek egy ilyen pályára útkereszteződést és hogyan oldják meg a futamot... balesetmentesen???" 

("Mindig van 1-2 lemaradó, aki hátul andalog, most aki elől vágtat, az itt álljon meg? Adjon nekik elsőbbséget? Vagy azok maradjanak le még jobban? A játékosok minden körnél izgulhatnak, "lassítsak, mert jön az útkereszteződés, aki mögöttem van, az épp itt előttem is lehet"-elsőre beugró gondolatok....Igen, én is röhögök magamon, nyugodtan nevess te is!)

szuzuka

Kép

 

  (Azoknak, akik szintén elgondolkoztak az ábra alapján: Ez a pálya az egyetlen a Formula–1-ben, melynek nyolcas alakja van, azaz felüljárón visz át a versenyzők útja.)

 De most ne a Forma 1-ről beszéljünk, hanem a Foci Eb-ről! Csak az a gond, hogy én ahhoz nem (sem) értek, ezért inkább csak összegyűjtöttem néhány mondatot (leginkább kérdéseket), melyeket jobb hanyagolni, nem kimondani az előttünk álló estéken, különösen mérkőzés alatt gólhelyzetben. És kapufánál... öngólnál... lesnél, szögletnél, tizenegyesnél, de az a legjobb, ha végig hallgatunk, amíg a képernyőn túl gyakran jelenik meg a zöld szín. :D  (Nagyon butát kérdezni viszont szabad, az én párom akkor a fotel karját verte a nevetéstől.)

 

hqdefault

Kép: youtube

 

  • Kikkel játszanak az izék?
  • Ez hány félidős meccs lesz?
  • De ugye tudod, hogy 12 perc múlva kezdődik a filmem?!
  • Mikor lesz vége?
  • A hosszabbítást is nézni akarod?
  • Ilyenkor a játékos felesége is a nézőtéren van?
  • Akinél nincs labda, az miért fut?
  • Ronaldo is játszik ma este?
  • Miért?
  • Messi most melyik csapatban játszik?
  • És Sevcsenko?
  • Tudtad, hogy volt egy olyan ukrán költő is?
  • Egyetlen ismert focista sem játszik ma este?
  • Te, én Maradonáról azt olvastam, hogy...
  • Mit izgulsz ennyire, ez csak egy játék?!
  • Miért számít neked annyira, hogy ki nyer?
  • És Ronaldonak van felesége?
  • Gyereke?
  • Szerinted is van szeretője?
  • Az miért csinál úgy, mintha nagyon fájna neki?
  • És honnan tudja a bíró, hogy hány sárga lapot vegyen fel a meccs előtt?
  • Ezért nem piros lap járt volna?
  • Magyarázd már el, mi az a les!
  • Szerinted melyik csapatnak szebb a meze?
  • Nézd esik az eső, most biztosan szünet lesz!
  • Mit mondott a játékvezető?
  • Ez már szinte káromkodás, miért nem vágták ki ezt a részt?
  • És ha azalatt történik valami lényeges, amíg a lassítást mutatják?

via GIPHY

  • Én évek óta semmit nem hallok a Vitrayról, hány éves lehet már vajon?
  • Majd holnap megnézed a végeredményt a hírekben.
  • Látod, ezért kell nézni, csak felidegesíted magad!
  • Eddig nem éltél-haltál a fociért, valld be, csak azért nézed, hogy te is tudj mondani valamit, ha a haverokkal erről lesz szó!
  • Szerinted-férfiszemmel-melyik a leghelyesebb játékos?
  • Miért mutatják mindig ugyanazt a csinos szurkoló lányt? Tetszik az operatőrnek vagy valamelyik játékos felesége?
  • Nézd, mindjárt ott hal meg a pályán, minden hétre jut egy tragédia, miért nem tiltják be az ilyen játékokat?!

 

Málnás boszorkánykrém

Volt odahaza (otthon, nem itthon :D ) többek között egy olyan receptes könyvünk hogy Nyers ételek. (Ezen az egy helyen találtam meg a neten, csak hogy lássátok, talán nektek is megvan.) Tényleg csak zöldségből, gyümölcsből, magvakból, csírákból meg hasonlókból készíthető ételek voltak benne. Én gyerekként is imádtam olvasni mindent és már akkor kifigyeltem ezt a "nagyon bonyolult receptet", anyu verhette nekem a habot, ahányszor csak megkívántam, emlékszek ribizlivel szerettem a legjobban.

  Aztán valahol azt olvasta, hogy nem szabad nyersen enni a tojásfehérjét, különösen a gyerekeknek veszélyes, mert öl, butít és nyomorba dönt  a vörösvértestekkel csinál valamit, ami nekünk egyáltalán nem jó, én pedig hiába győzködtem, hogy "anyu, ez nem nyers tojásfehérje, hanem felvert hab", a felnőttnek mindig igaza van (akkor is, ha nem), csak annyit tehettem, hogy amikor nem volt senki otthon, titokban csináltam magamnak.

málnás boszorkányhab

 

  Hogy tényleg káros-e a nyers tojásfehérje...én inkább nem guglizok rá, mert még kiderülne, hogy anyu csak unta már a habverést, ezért fantáziálgatott mindenfélét. Kicsit nehéz elhinnem, hogy abszolút tiltólistás, egyébként nem eszünk mi mindennap nyers tojásfehérjét, ha a tojás friss, akkor a maga természetes összetételével-szerintem- nem ártalmas az egészségünkre havonta kétszer. Vagy hetente. Nyáron. 

Mert málna és ribizliszezonban ezt vétek lenne kihagyni!

 

Nyers tojáshab bogyós gyümölcsűekkel

 

(Valami ilyesmi volt a címe. Hogy ezt a nyalánkságot nevezik boszorkánykrémnek, felnőttként hallottam először.)

2 tojásfehérje

2 kanál porcukor

1 marék gyümölcs (málna vagy ribizli)

csipet só

A málnát megmossuk, jól lecsepegtetjük, amennyire csak tudjuk szárazra. (Át lehet passzírozni, de engem soha nem zavart a magja.) A tojásfehérjét felverjük a sóval majdnem teljesen keményre, hozzáadjuk kanalanként a cukrot és ezután verjük még addig, amíg a cukorszemcsék teljesen elolvadnak. Beleforgatjuk a gyümölcsöket, ha szép rózsaszínűre szeretnénk a habot, akkor kicsit törjük össze előtte a szemeket. Kis időre betesszük a fagyasztóba, majd édesden bekanalazzuk. Le is fagyaszthatjuk teljesen, de kinek van ereje azt kivárni? ♥ 

Jó étvágyat! :)

Tejszínes gyümölcsleves főzés nélkül

Ha gyümölcsleves, az régen mindig a gyümölcs megfőzésével indult és lisztes tejjel behabarva, felforralva lett készen, aztán ettük néha hidegen, néha melegen. Szakács sógor 5 perc alatt elkészíthető, főzés nélküli gyümölcsleveséről először nem is akartam elhinni, hogy ez tényleg csak tej, tejszín, gyümölcs és egyszerű fűszerek isteni egyvelege és nincs benne semmilyen főzés nélküli pudingpor, se belecsempészett keményítő. Csodálatosan krémes és nagyon ízletes.

gyumölcsleves főzés nélkul

 

Hozzávalók:

  • 1 liter hideg tej 
  • 5 dl főzőtejszín (15%-os elég)
  • 5 dl édes befőtt lével együtt (körte, barack vagy egy trópusi gyümölcskonzerv)
  • 2 marék savanykás nyers bogyós gyümölcs (málna, ribizli, esetleg meggy)
  • 1 citrom leve
  • 1-2 kanál cukor
  • kedvenc és választott ízeink: vanília, egy citrom-vagy lime reszelt héja, kevés rumaroma, fahéj (ő a rudat kevés vízben kifőzi és csak a levét önti hozzá)

 

Elkészítés:

 

A tejhez hozzákeverjük a befőttlevet, a fűszereket, az apróra vágott gyümölcsöket, legvégül a tejszínt. Óvatosan belerakjuk a málnát, ribizlit is. Néhány málnaszemet a kanállal összetörünk, ettől lett az egész halvány rózsaszínű. Megkóstoljuk, ha szükséges, még teszünk bele cukrot vagy citromlevet. Pár csepp rumaroma különösen pikánssá teszi. Pár óra alatt a hűtőben összeérnek az ízek és kissé be is sűrűsödik.

Ebből nem lehet eleget készíteni, imádjuk!

Jó étvágyat! :)

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához , így nem maradsz le semmiről. Köszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. 

 

Googlizni is csak illedelmesen!

Nem olyan régen utánanéztem a Google Analiticsben, hogy a keresőből érkező olvasóim mely kulcsszavak alapján találnak rá a blogomra. (Ebből lesz egy érdekes lista a bejegyzés végén.) Nem tagadom, jót szórakoztam, épp úgy, mint amikor a saját régebbi kereséseimet néztem át az előzményekben. A google az valami csodálatos, minimális információkból képes eléd hozni azt, amit te magad sem hittél, hogy megtalálsz. Néha még ijesztő is, hogy mennyit tud, de "megnyugtatlak", rólunk is szinte mindent(!), talán már te is észrevetted, ha rákeresel valamire, néhány napig minden weboldal reklámjában azt dugják az orrunk elé. Tudja a legtitkosabb vágyainkat is (férj a negyedét sem sejti), félnünk sem kell, hogy elfelejtjük, mit is akartunk, mert a google eszünkbe juttatja. Ezek után az lenne a legkevesebb, hogy nem anyázzuk, ha valamit mégis elszúr. Mi lenne, ha ugyanolyan tisztelettel bánnánk vele, ahogyan azt mi, emberek magunknak követeljük másoktól?

 

 

"Az előfizető jelenleg nem kapcsolható! Kérem ismételje meg a hívást később!"-mondta egy kedves női hang a telefonba az ismerősömnek, még valamikor a 90-es évek végén.

"Jaj! De nekem ez nagyon fontos lenne, megtenné... szépen kérem...tessék mán kapcsolni! Nagyon hálás lennék!"


 

Nagyon sokszor felidézzük baráti társaságban ezt az ezeréves szösszenetet és minden alkalommal szakadunk rajta. Az illedelmesen googlizó nagymamáról jutott most eszembe, aki száraz adatok és holmi lelketlen kulcsszavak helyett a következőképpen kérte leginformatívabb barátunk segítségét:

„Kérem, fordítsa le ezt a római számot: MCMXCVIII, köszönöm.”

A szöveget az unoka találta meg a néni laptopján. Hogyan? hogyan? kérdezhetnénk, hát épp a böngészőablak volt megnyitva a legutóbbi kereséssel, de ha nem így lett volna, akkor sem kell nagy kutakodás az előzményekben, a google, ahogy már volt is szó róla mindent szépen megjegyez és feltételezi, hogy épp arra akarunk rákeresni most is "p" kezdőbetűvel, amire fél órával ezelőtt.

Amit a nagymama a világ legtermészetesebb dolgának gondolt, (ha valamit tudni szeretnénk, azt illik ilyen udvarias formában megérdeklődni), azt az unoka olyannyira érdekesnek és különlegesnek találta, hogy még a Twitterre is kiposztolta. És nem ő volt az egyetlen, akinek ez tetszett. ♥

 

Akkor lépjünk egy nagyot és nézzük, mely szavaknál gondolta úgy a google, hogy érdemes a Katarzist a találati listába (talán már a legelső 10 között) megjeleníteni!

Jöjjenek először a leggyakoribbak, aztán az érdekesebbek!

mézes krémes minden formában, grízesen, az eredeti, a lekvár nélküli stb

ingyenes múzeumlátogatás családoknak 2016

steve jobs idézetek

nick vujicic idézetek

napraforgó halva, ukrán édesség

évrendező füzet 2016

legjobb youtube csatornák, edzés, ingyenes, fitness

érdekes szexuális szokások

10 percesek-lángos, sajtos lángos, túrófánk

és sok-sok egyéb recept

Amire büszke voltam, mert talán megtalálták nálam a megoldást:

(innentől szó szerint idézek)

húsleves fő büdös

hogy lehet finomabbra tenni a húslevest

túrógombóc nem fő szét

lágy túrógombóc

ha túlkelt a fánk tésztája

miért lapos a szalagos fánkom

miért kemény a rántott hús

hogyan nézzem meg a gépem adatait        

   (ehhez biztos, hogy van nálam megoldás? mert még én sem tudom pontosan, hol kell keresni)

hogyan lesz meghitt karácsonyunk

palacsinta tésztába kell a formát mártani és olajban kisütni

petrezselyem összekötve mivel

zuzka mennyire hatásos (Zuzka Light, fitneszguru, nem zúza!)

És amire kikerekedett a szemem:

abortusz házilag

anyóst kielégíteni

berg judit rendrakás mese (el akarom olvasni, hol találom meg?)

diy zsírosbödön

én úgy lettem, hogy az apukám gyerekre vágyott

étel minden falóknak vers

felár a mekiben

gasztroblog párizs

gyilkos kilók

idézetek vénlány

iskola kibírása

legjobb sógor idézetek

megállíthatatlan nick antikvár

mit jelent, amikor a zsidó kiköp

minden hiábavaló

paraszolvencia idézet

szeretlek rajzolva

szuper nem kedvelsz idézetek

túrós beszólások

 

Micsoda?????????

 

Drága Google! Azt hiszem, le kellene ülnünk és egy jó kávé mellett megbeszélni a félreértéseket. Kérem! Köszönöm! :D

 

Sajtos csirkemell szeletek őzgerincformában

Egy egészen különleges, mégis nagyon egyszerű recept, melynek annyi a lényege, hogy a rántott csirkemell szeleteket zsemlemorzsa helyett reszelt sajtba mártjuk, és nem serpenyőben, olajban, hanem egymásra rakva őzgerincformában sütjük meg. Az alapreceptet adom most közre, ami így, ahogy van is nagyon finom, de lehet variálni kedvenc fűszerekkel vagy alapanyagokkal bővíteni (petrezselyemzöld, pritaminpaprika, bacon).

Sajtos csirkemellszeletek őzgerincformában

 

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkemell
  • 25 dkg trappista sajt
  • 4-5 tojás
  • 4 kanál zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál liszt
  • csipet levesízesítő
  • fehér bors (elhagyható, az enyémben sincs)

Elkészítés:

  • a csirkemellfilét felszeletelem, kicsit kiklopfolom, vékonyan besózom
  • az őzgerincformát alufóliával kibélelem, kizsírozom
  • a tojásokat egy nagyobb tányérban villával meglazítom, csipet levesízesítőt adok hozzá
  • a sajtot lereszelem
  • még két tányért veszek elő, egyet a lisztnek, másikat a prézlinek
  • a formába legelőször lisztbe, tojásba, prézlibe mártott hússzeleteket rakok úgy, hogy szépen kibélelje, az oldalakra is jusson, igyekszem a hosszúkásabb szeleteket választani  (Ezzel kb. el is fogy a hús fele.)

Sajtos csirkemellszeletek egybesutve

 

  • a hússzeleteket ezután lisztbe, tojásba, reszelt sajtba mártom, ezeket már lehet rakni hosszában is, a lényeg, hogy sajt és hús szépen rétegesen legyen összerakva (van akinek könnyebb úgy, ha nem mártja bele a reszelt sajtba, csak a tojásos húsra vastagon rászórja, így is lehet, a lényeg, hogy reszelt sajttal zárjunk). Általában még két rétegre elég ez a húsmennyiség.
  • ha maradt a tojásból, akkor azzal, (ha nem, akkor még egyet feltörünk és ezzel) az egészet lekenjük
  • mehet is a sütőbe, kb. 1 óra alatt készre sül
  • melegen lágy az olvadt sajt miatt, a formából szedjük ki, de csak kihűlve szeleteljük

Ígérem, ez a recept senkinek nem fog csalódást okozni.

Sajtos csirkemellszeletek őzgerincformában

Omlós habos pite eperrel, vaníliás tejfölkrémmel

Eredetileg banánnal készítettem, de már akkor tudtam, hogy ez a sütemény eperrel talán még fenségesebb lesz.

Valami hihetetlenül omlós tészta-alap, eperdarabok vaníliás tejföllel (amire azt a visszajelzést kaptam: "anyu, ennek nagyon finom a krémje"), végül édes tojáshab; a négy finomság egyvelege nálam lekörözte még a hagyományos gyümölcstortát is. 

habos epres pite

 

Hozzávalók

(24 cm átmérőjű formába)

 

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • fél sütőpor

 

A töltelékhez:

  • 30-40 dkg eper 
  • 2 dl tejföl+ 3 vaníliás cukor vagy 1 evőkanál cukor és vanília-kivonat
  • 3 tojásfehérje+10 dkg cukor

Tejfölből a magasabb zsírtartalmút válasszuk és semmiképp ne legyen savanyú.

 

Elkészítés

 

  • a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Gyúrjuk gyorsan össze és tegyük hideg helyre 
  • kapcsoljuk be a sütőt
  • vajazzuk ki a sütőformát
  • mossuk meg, csöpögtessük le és vágjuk kétfelé az eperdarabokat
  • a tésztát lapítsuk ki a tenyerünkkel majd nyomkodjuk a formába. Elő is lehet venni a nyújtódeszkát, de szerintem felesleges, mert a massza olyan könnyen alakítható, mint a vizes homok. A szélére én mindig csinálok egy kis peremet, hogy a töltelék ne folyjon le oldalt. 
  • a tésztára rárakjuk az epret is (nincs elősütés), és öntsük rá a 2 dl édes, vaníliás tejfölt. Oszlassuk el egyenletesen. Mehet a sütőbe, 15-20 percre.
  • addig a tojásfehérjét verjük fel jó keményre, adjuk hozzá a cukrot és verjük még tovább, hogy olvadjanak el benne a cukorszemcsék
  • a már majdnem kész sütire kenjük rá a tojáshabot és toljuk vissza kb. 5 percre a sütőbe.

habos epres pite

Epres smoothie-a tápláló frissítő

Epres smoothie-t télen-nyáron!  Nem csak friss eperből az igazi, fagyasztottal is ugyanolyan finom. És egészséges. És tápláló is. (Tudjátok már, hogy ez a két dolog nálam nem zárja ki egymást. :) )

 Gyümölcsös tejturmix-rajongóvá nem nehéz válni. Kipróbáltam néhány receptet, és az idáig a kamra felső polcán pihengető turmixgépem mostanában egyre gyakrabban ottmarad a konyhapulton. 

Mert az epres smoothie az lehet egyszerű szamócás tej is, ami önmagában is tökéletes, de tuningolhatjuk banánnal, zabpehellyel, adhatunk hozzá joghurtot a tej helyett, ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal, cukor helyett mézzel. Bárhogy cifrázzuk, 1-2 perc és kész. Ha nincs turmixgép, botmixerrel is összekeverhető.

 

epres smoothie

 

Kipróbált variációk: 

 

 

A frissítő nagyon epres smoothie

  • 15 dkg eper
  • 2 dl tej
  • fél pohár joghurt (másfél evőkanál)
  • 1 evőkanál cukor vagy méz

 

A banános-epres smoothie

  • 10 dkg eper
  • 10 dkg tisztított banán (ez egy kisebb banán)
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 dl tej

 

Epres smoothie zabpehellyel

  • 10 dkg eper
  • 2 evőkanál apróra zúzott zabpehely (ha ilyen nincs készen, akkor én legelőször ezt aprítom fel a gépben)
  • 1 evőkanál cukor
  • 2-2,5  dl tej
  • fél joghurt
  • 1 vaníliás cukor

 

Elkészítés:

 

Legelőször az epret turmixoljuk össze a cukorral. Azután felöntjük a tejjel, joghurttal és a többi ízesítővel, és ezekkel is jól kikeverjük. Kóstoljuk, ha nem elég édes, még mehet bele méz vagy cukor. Kiöntjük poharakba, lehet hűteni, ha úgy jobban szeretjük, de ha eleve a hűtőből vesszük ki a tejet vagy az eper is fagyasztott volt, erre nincs is szükség.

 

 

süti beállítások módosítása
Mobil