Katarzis

Népszerű ballagási idézetek. De vajon ki a szerző?

2016. június 03. - Katarzis blog

Ezek a napok a világ minden táján sok diák számára egy korszaknak a végét jelentik. A középiskolások már elballagtak, és az elkövetkező hetekben a végzős nyolcadikosok is búcsút vesznek iskolájuktól, tanáraiktól és egymástól.

ballagas_idezetek.jpg

A nagy bölcsességek csereberéjének az ideje ez. Az útravalók, amit ilyenkor kapunk, részben az előttünk álló -nem könnyű, de lehetőségekkel teli- felnőtt életre próbál felkészíteni, másrészt az átélt emlékeket szépíteni meg és teszi felejthetetlenné.

 10 népszerű idézetet mutatok most, mellyel ilyenkor, ballagás idején a megszokottnál is gyakrabban találkozhatunk, ünnepi műsorokban hangzanak el, fényképek hátoldalára firkantják, emléklapokra, ajándékokra nyomtatják aranybetűkkel. 

De vajon tudod is, hogy  kiktől származnak ezek a mondatok? Kattints a képre és máris láthatod a szerző nevével kiegészítve. A blog facebook-oldalán egy albumban minden képet megtalálsz, bátran megoszthatod.

Játék indítása

 

Teszt: Mennyire figyelsz az apró részletekre?

kiemelt

10 kérdés, és az elért eredmény máris megmutatja, mennyire vagy megfontolt döntéseid előtt, fontosak-e számodra az apró részletek, és van-e kitartásod, hogy kapkodás nélkül, a hibákat -amennyire csak lehet -kiküszöbölve megold vállalt feladataidat.

Várj pár másodpercet, amíg betöltődik a játék, majd válaszd ki a nagy képből hiányzó részletet az alatta lévő három lehetőség közül!

 A helyes megoldásokhoz csupán figyelmesség és türelmes vizsgálódás szükséges. 

Játék indítása

 

 

Élelmiszerek házilag | Az érem két oldala

Szerencsére a családunkban senki nem ételallergiás és olyan betegsége sincs, ami miatt speciális diétára szorulna. Ha valamilyen élelmiszert otthon készítek el a megvásárlása helyett, azt -idáig legalábbis-soha nem kényszerből vállaltam be, egyszerűen csak volt rá időm és szeretek kísérletezni, kipróbálni új dolgokat. Ha másnak működik vajon nekem is sikerül? Lesz-e olyan finom, mint a bolti? Olcsóbban kijövök így mintha készen vásárolnám?
A Készítsd magad hónap most véget ért, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz nálam több ilyen étel, egyszerűen csak nem fog töményen egymás után jönni ennyi "házilag" bejegyzés.

 

Készítsd magad hónap!

 

De nézzük a hónap (vagy inkább másfél évtized) tanulságait az ételek otthoni készítésével (a következő bejegyzésben pedig a gyümölcsök-zöldségek saját termesztésével és a házi állattartással) kapcsolatban.

"Nem érdemes ezzel sem itthon bajlódni."-hallottam sokat anyósomtól, aki igazi falusi, (és állandóan spórolós) asszony volt, de akkor azt hittem, hogy csak a korral járó fáradtság (fásultság) mondatja vele ezt a személyiségével össze nem illő megállapítást. Mostanra én is jobban átlátom a dolgokat. Azt kell mondanom, hogy igaza is volt meg nem is.

 

 Igaz-e, hogy a házilag készült élelmiszer egészségesebb?

 


  Természetesen igaz. Nincs benne tartósítószer, állományjavító és semmi felesleges anyag, ami csak arra szolgálna, hogy szebben, színesebben, nagyobbnak nézzen ki. A többi alapanyagot tekintve viszont csak akkor egészségesebb a boltinál, ha a hozzávalói is azok. Egy fehér cukorból és finomlisztből összeállított édességért akkor sem lesz hálás a szervezet (legfeljebb a lélek), ha otthon készítjük el. A Twix, Snickers, pillecukor házi változata akkor mondható valamivel egészségesebbnek, mint az üzletben megvásárolt, ha répacukor helyett pl. nyírfacukrot használunk vagy ha a pillecukrot valamennyi gyümölccsel egészségesebbre tuningoljuk. (Szerintem ennek is megvan a maga veszélye: ilyenkor nem érezzük brutálisan édesnek, és többet eszünk így belőle, mint az ízesítés nélküliből ennénk.)

 Egy konkrétabb veszélyforrás, különösen az otthon készített fagylaltoknál (és minden ételnél, ami nem kap megfelelő hőkezelést) a nem egészen friss tojás. A közvetlen környezetemben történt egy végzetes szalmonella-mérgezés, én soha nem kockáztatok, ha nem vagyok 100%-osan biztos abban, hogy a tojásom max. 2-3 napos, inkább ideiglenesen lemondok madártejről, angolkrémről, fagylaltról.


Néhány dolog a teljesség igénye nélkül, ami mindenképp egészségesebb, ha magunk készítjük: levesízesítő, leveskocka (vétek kiönteni a maradék húslevest!), házi sonkák, majonéz, májkrém, granola, müzliszelet, túró rudi, jégkásák, hamburger és minden pékáru, ha teljes kiőrlésű lisztből mi magunk sütjük. A befőttekkel, savanyúságokkal, szörpökkel, fagyasztott zöldségkeverékekkel is érdemes otthon dolgozni, feltéve ha megbízható forrásból szerezzük be hozzá a gyümölcsöket, zöldségeket.

 

 Igaz-e, hogy a házilag készült élelmiszerek olcsóbbak?

 


Általában igen, de nem minden esetben. A gyártók nem kiskereskedelmi áron szerzik be a hozzávalóikat, mint mi, ők fél-negyedáron jutnak hozzá, ezért ha mindent felszámítunk, a kész terméket kosárba tenni gyakran bizony olcsóbb, mint beszerezni a hozzávalókat+ otthon használni a gázt, villanyt+dolgozni vele, bár erre azt szoktuk mondani-tévesen!- hogy a fáradtságunk nem számít. És még kalkuláljuk azt is bele, hogy nem biztos, hogy olyan lesz, amilyet megálmodtunk vagy az interneten láttuk. Persze egy csúnyára sikerült tortát a család gond nélkül elfogyaszt, de nem biztos, hogy ajándékba nyugodt lélekkel el fogjuk vinni, tehát az is megeshet, hogy spórolás helyett kidobtuk a pénzt az ablakon.

Sokat megtakaríthatunk viszont, ha figyelemmel kísérjük a valódi akciókat (amikor a tényleges ár csökken, nem az, amit tegnapelőtt felemeltek), ha nem előrecsomagolt termékeket veszünk, nem hagyjuk, hogy megtévesszen a szemet gyönyörködtető csomagolás, és ami a legfontosabb, ha előre tervezünk, és pontosan tudjuk, mi lesz abból, ami a kosárba került. Az otthoni főzést most nem akarom idekeverni, az természetesen minden esetben sokkal olcsóbb, mint étterembe járni vagy rendelni vagy hazahordani egy kifőzdéből a menüt.

Ami lényegesen olcsóbb még, ha magunk készítjük: chips, joghurt, sűrített tej  és eperfagyim is nagyon sok lett, jutott mindenkinek bőven, nagy család esetén még inkább kifizetődő otthon sütni-főzni, amit csak lehet. Hamis marcipán fillérekből 10 perc alatt? Miért ne?! Csak a képzelet szabhat határt, hogy mit hozunk ki belőle.

 

Összességében tehát elmondható, hogy az otthoni készítés mellett és ellene is vannak érvek.

  Itt mindenben az van, amit beleteszünk, nincs aggódás véletlenül belekerülő allergén anyagok miatt, nem kell semmit gyanúsan szagolgatni, hogy biztosan jó-e még, megfelelő volt-e a tárolása, nincs vajon átcímkézve.  A médiában folyamatosan hallani elképesztő állapotban lévő üzemekről, konyhákról, szerencsére egyet-egyet a hatóságoknak is sikerül megtalálni, nem tudhatjuk, hogy nem-e működik még 10 vagy 100 hasonló "tisztaságú" imitt-amott kis hazánkban. És persze nem is minden itthon készül, ez más országokban ugyanígy megesik. (Mégis mi okozza a férjek legnagyobb felháborodását? Nálunk az, ha a család három hölgytagja közül valakinek a tiszta!, ápolt! finom illatú! hajszála valahogy bekerül az ételbe. Ilyenkor áll fel az asztaltól a csak kicsit éhes ember, a sértődékeny feleség pedig megfogadja, hogy soha többé nem megy a konyhába, főzzön mindenki magának. :) )

 Persze mi magunk mindent elkészíteni úgysem tudunk, és gyakran nem is akarunk, mert fárasztó, egyik-másik időigényes és stresszes is, mert nem úgy sikerül, ahogyan ígérték és csak egy nagy csalódás a vége, mégis ha van egy mindent elnéző (mindent megevő) családunk, ne féljünk kísérletezgetni, ha nem sikerül, legfeljebb olyat többé nem készítünk.

 

Epres-tejszínes házi fagylalt

Soha nem készítettem idehaza fagylaltot. "Fagyigép nélkül úgysem lesz az igazi"-olvastam valahol, és emlékszek is egy jégdarabos-nem túl ízletes házi fagyi-élményre még gyerekkorból.

 De ezt az eperfagyit nem tudtam kiverni a fejemből. A hozzáértők inkább parfénak neveznék, ami legalább annyira fenséges dolog, mint a jégkrém, sőt épp ez az elnevezés a garancia arra, hogy nem egy vízízű, hanem egy ízekben gazdag, selymes-krémes, jéghideg finomság receptje van előttünk.

 

Eperfagyi

 

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 18 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 5 dl tejszín
  • 25 dkg eper+5 dkg cukor
  • vanília
  • 1 csipet só

 

Elkészítés:

  • a tejet a cukorral felforraltam, addig forrt, amíg a cukor teljesen el nem olvadt
  • kézi mixerrel gyorsan összekevertem a tojássárgáját egy tálban és lassan hozzáadtam a forró tejet (tényleg lassan, különben összekapja, csomós lesz) 
  • az egészet visszaöntöttem a lábasba és forráspont alatt tartva besűrítettem
  • kikapcsoltam, hozzáadtam a sót és a vaníliát
  • szoba-hőmérsékletűre kihűlt, ekkor betettem a fagyasztóba másfél órára
  • az epret turmixgépben összetörtem az 5 dkg cukorral
  • a hideg krémhez hozzáadtam a tejszínt, és az eperpépet és még 6-7  percig a géppel kevertem a masszát
  • egy (nem túl magas, inkább lapos) zárható dobozba öntöttem és (gyakran ellenőrizve, hogy tényleg ott van-e még és nem-e veszített a finomságából) lefagyasztottam, közben 3-4-szer meg is kavargattam
  • 4-5 óra alatt fagyott meg teljesen, de ekkor már meleg vizes kanál kellett az adagoláshoz

 

Próbáljátok ki, nagyon finom, igazi epres! Jó étvágyat!

Krémes eperfagyi házilag

 

 A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

A képre kattintva jobbnál-jobb házilag készíthető recepteket találsz.

Készítsd magad hónap!

 

 

Hogyan lesz a spárgatökből citromdzsem?

Különleges, pikáns lekvár, intenzív, 100%-os citromíz. Elsőre talán furcsán hangzik, hogy spárgatök alkotja a nagy részét, de ennek a zöldségnek annyira jellegtelen az íze, hogy aki nem ismeri ezt a receptet talán még gyanakodni sem fog, hogy citromon és cukron kívül más is van benne.  ;)

 

Citromlekvár

 

  Egy kicsit citrom mániás vagyok, ezért első hallás után azonnal ki is próbáltam a tökös citromlekvárt, még évekkel ezelőtt, akkor tanultam főzni. Nekem nagyon ízlett, gyereknek kesernyés volt, férjem eleve nem szereti a citromos dolgokat, így csak magamért később már nem is volt kedvem készíteni. Most viszont eszembe jutott, különösen hogy azóta tanultam egy csomó pitét, muffint, kekszet, palacsintát, melyekhez tökéletesen illőnek érzem ezt az intenzív savanykás ízt. Citromtól (citromfajtától, érettségtől) függ, hogy kiérezhető-e belőle egy kis keserűség, fanyarság vagy tökéletesre sikerül. A magjait mindenképp szedjük ki, szerintem mindössze ennyi ami ezzel kapcsolatban rajtunk múlik. (Ha érzik is valamennyi keserű íz, az ebben épp olyan természetes, "idevaló", mint a grapefruitban vagy a tonicban.)

 

Hozzávalók:

  • 1 kg spárgatök (hámozva, magvai kiszedve)
  • 3 citrom-45 dkg  (kezeletlen héjú)+ 1 citrom leve, mert készen megkóstoltam és túl édes volt, ezért ezt a legvégén facsartam hozzá, utána még egyet forrt
  • 50 dkg cukor (lehet kevesebb is, kóstolgassuk!) 
  • 1 zseléfix (Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1-t használtam)

Elkészítés

  • a tököt legyaluljuk
  • fazékba tesszük és összekeverjük a cukorral
  • ezután a citromot jól megmossuk, a héját lereszeljük, a belsejét felkarikázzuk, aztán felkockázzuk, hogy a hártyák minél apróbb darabokban kerüljenek bele (én most a héját is kockáztam, látszódnak is a darabok)
  • ha teljesen simára akarjuk, botmixerrel dolgozzuk össze
  • hozzáadjuk a citromot az addig levet engedett cukros tökhöz és gyakori kevergetés mellett 10-15 percig főzzük az egészet
  • ha a levét elfőné hamarabb, akkor öntünk alá egy kis vizet, a hozzávalóknak meg kell puhulni!
  • hozzáadjuk a zseléfixet és a tasakon lévő utasítás szerint főzzük meg 2-3 percig
  • tiszta üvegekbe kiszedjük és száraz dunsztba tesszük kihűlésig

 

 

Ilyen a Twix és a Snickers, ha itthon készül

Amikor elkészítettem és megkóstoltam a házi Twixet, az volt az első gondolatom, hogy ebből aztán mindenkinek elég lesz egyetlen darab, az tuti. Hihetetlenül tömény: édes és csokis egyszerre és akkor már nem is bántam, hogy a keksz-részébe nem tettem több cukrot, mert az az első kóstolásra csak úgy önmagában elég íztelennek tűnt. A Snickers jobban bejött nekem: a sós földimogyoró a mézédes karamellel valami isteni párost alkot, nemhiába olyan népszerű ez a csokiszelet. 

 Két édesség, Twix és Snickers, pontosabban ezekhez hasonlító nyalánkság (ugyanolyan soha nem lesz, mint a bolti) készült egyszerre, hiszen szinte csak egy réteg mogyoró a különbség (vagy csak úgy tűnik az olyan laikusnak mint jómagam), és hasznos is néha két legyet ütni egy csapásra, az mindig időt és energiát takarít meg nekünk.

Ugyanaz a kekszes alap, ugyanaz a karamellkrém, az egyik részbe megy még mogyoró, aztán kapja mindkettő ugyanazt a csokitéteget legfelülre.

Snickers házilag

 

Twix házilag

 

Kekszes alap

(18×27 cm-es tepsihez; a kis magas tálcák, amelyekben elkészítem épp fele ekkora, így ezt a lapot sütés után kétfelé vágom, egyik feléből Twix lesz, a másikból Snickers.)

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • csipet szalalkáli 
  • 4 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 4 dkg porcukor

A szalalkálit belekeverjük a lisztbe (csak úgy szárazon, most nem futtatjuk), hozzámorzsoljuk a vajat és összegyúrjuk a porcukorral és a tojással. Kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben pár perc alatt megsütjük. (Én nem nyújtottam, hanem a masszát szétnyomkodtam már benne a tepsiben, de ez látszik is a végeredményen, nem túl egyenletes. :D )

Karamellkrém:

  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 510 g sűrített tej (azt is én készítettem, lásd ide kattintva)

A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, s amíg olvad simára is keverjük őket. Hozzáadjuk a sűrített tejet és folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Csendesebb lángon főzzük még 8-10 percig, majd tegyük oldalra kicsit hűlni. Még melegen osztom kétfelé, és az egyik részbe belekeverek 100 g pörkölt sós mogyorót. 

A krémet akkor kenem a magas tálcába épp méretre vágott kekszre, ha már nem folyik, de még jól kenhető. Ha a mogyoró miatt nem akar kisimulni, tegyünk a tetejére sütőpapírt vagy celofánt és úgy egyengessük, én simára ütögettem. (Na jó, annyira sima nem lett, a kép mindent elárul.) Hideg helyen szépen meg fog keményedni a krém és vágható lesz. Lehet az egészet feldarabolni és egyenként minden oldalról bemártani olvasztott csokiba, én csak a tetejére kentem, de ha csomagoljuk pl. kirándulásra, akkor teljesen bevonva az igazi.

A fenti recept egy omlósabb, törékeny karamellkrémet ad, a Twixhez ez tökéletes, de a Snickershez még kikísérletezem az igazi nyúlósat, amit nem törnek meg a mogyoró-darabok (próbálom mézzel-tejszínnel), mindig is azt a karamellcukorkát szerettem, amelyiktől mindenki féltette a fogtöméseit.   :D :D :D

 

A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

A képre kattintva jobbnál-jobb házilag készíthető recepteket találsz.

Készítsd magad hónap!

 

 

Minden ízében igazi házi hamburger

A hamburgert általában egy egészségtelen ételként tartják számon, holott 3-4-féle zöldséget és ideális esetben (hasznos tápanyagokban és B-vitaminokban gazdag) színhúst tartalmaz, szerintem már emiatt is jóval egészségesebb, mint például egy grízes tészta vagy sült krumpli virslivel.

  A házi változatában pedig tényleg csak az van, amit beleteszünk, a zsömlét is megsüthetjük mi magunk, a húspogácsa is készülhet olyan húsból, amit magunknak darálunk; a hozzáadott ketchup, a mustár...hát az nekem sem házi, sőt most még a zöldségek sem, csak a hagyma, az tavalyi saját termesztés, de pár hét múlva már a paradicsom, az uborka is a kertemből kerül bele.

 

házi hamburger

 

  A hamburgerzsömle (puffancs, buci) elkészítése

5 közepes zsömléhez

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg vaj
  • 2 kisebb tojássárgája+1 tojás lekenni
  •  fél kávéskanál só
  • 1 nagy púpos kanál cukor (ha nem annyira szeretjük, hogy édeskés, akkor inkább kevesebbet)
  • 1,6 dl langyos tej
  • szezámmag a tetejére (elhagyható)

 

  • a langyos tejben feloldom az élesztőt, vajat, cukrot, sót, a liszthez hozzáöntöm, és a tojássárgájával az egészet sima tésztává gyúrom
  • konyharuhával letakarva 20 percig pihentetem, akkor átgyúrom és ismét pihen egy keveset
  • a tepsibe sütőpapírt teszek, a tésztából megformázom a zsömléket és egymástól tisztes távolságra rakom őket
  • 1 egész tojást (csak a belsejét :) ) villával meglazítok, a bucikat ezzel lekenem és legalább 35 percig kelni hagyom
  • láthatóan megnőnek, ekkor ismét lekenem tojással és előmelegített sütőbe tolom
  • 12-15 perc alatt készre sülnek

Hamburgerzsömle házilag

 

A húspogácsa elkészítése

kb. 6 nagyobb darabra elegendő, a felesleges pogácsákat nyersen le lehet fagyasztani

  • 50 dkg hús (sertés-marha vegyesen vagy ami van)
  • 1 nagy kanál ketchup
  • 1 kisebb fej hagyma (érezhetően édeskéssé teszi, ki lehet hagyni, ha valaki ezt nem szereti)
  • 1 csapott teáskanál só  (eredetileg csak sütés után illene sózni a húst)
  • bors ízlés szerint 
  • 1 tojás (egyáltalán nem lesz tőle fasírtízű, ez tartja össze, hogy ne essen szét miközben sül, más célja nincs annak, hogy benne van)

 

  • a húst ledaráljuk, a hagymát apró kockákra vágjuk
  • az összes hozzávalót összekeverjük
  • serpenyőbe kevés olajat öntünk, kézzel zsömlenagyságú pogácsákat lapítunk, a széleit is szépen megformázzuk, ne legyen zagyva :)  és a hús mindkét oldalát megsütjük (10-10 perc)

 

A hamburger összeállítása

  • a zsömlét kétfelé vágom, és a belsejét is kicsit megpirítom. Ez azt jelenti, hogy abból a teflonserpenyőből, amelyben a húspogácsát sütöttem, kitörlöm a maradék olajat és a félbevágott zsömlék alját 1-2 percre beleteszem 
  • legalulra kerül a salátalevél
  • rá a húspogácsa
  • arra a lapkasajt (mert nálunk sajt mindenhez kell, amihez csak elképzelhető; ja, hogy ez már sajtburger? ;) )
  • a zöldségek: karkára vágott vöröshagyma vagy lilahagyma, uborka, paradicsom, paprika
  • öntetek: mustár, ketchup
  • rá a zsömle teteje

 Kész is van! Egyetlen dolog van még hátra: eldönteni, hogy nagyon nagyra nyitjuk a szánkat vagy összelapítjuk az egészet még a legelején és csak azután kezdünk hozzá.

Jó étvágyat!

 

Recept alapjai: innen.

 

A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

A képre kattintva jobbnál-jobb házilag készíthető recepteket találsz.

 

Készítsd magad hónap!

 

Pillecukor házilag

Lehet, hogy ennek a nyalánkságnak az elkészítését nem kellett volna megtanulnom. Nem tudok neki ellenállni, néha a boltban is rám ugrik, és nem az íze, nem az édessége miatt nagy kedvenc, az állaga tehet mindenről, aki szereti például a vattacukrot, tudja, miről beszélek. Most próbálom nyugtatni a lelkiismeretemet minden bekapott kockánál: "több mint a fele levegő, ne parázz már!" Ez meggyőzött!  Na jó, azért hagyok a gyerkőcöknek is valamennyit. :D

Házi pillecukor

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg cukor
  • 1 dl víz, ebben fogjuk megfőzni a cukrot
  • 2 evőkanál méz
  • 16 g zselatin+6 kanál víz duzzasztani  (25 g-os volt a tasak, pontosra akartam menni, ezért szépen kikiskanalaztam az egészet, éppen 10 kávéskanálnyi a 25 g zselatin, ezt mostmár mindig tudni fogom. Tettem tehát 6 kávéskanállal, és még egy keveset.)
  • vanília
  • ha színesre szeretnénk, akkor néhány csepp aroma vagy ételfesték, de fehéren talán a legszebb
  • 1-2 evőkanál porcukor és kukoricakeményítő, ebbe fogjuk beleforgatni a legvégén

 

Elkészítés

  • a vizet felfőzöm a cukorral, mézzel és 1-2 percig forralom alacsony lángon
  • a zselatint beáztatom néhány percre egy nagyobb tálba, s mikor megduzzadt, kb. 1 dl-nyi forró sziruppal feloldom, jól elkeverem kézi mixerrel
  • hozzáöntöm a többi szirupot is, teszek bele egy csipet sót is és elkezdem az egészet habosítani
  • 7-8 percig mindenképp verni kell, de látni fogjuk, mikor van kész, mert addigra hűl is, és a zselatin miatt már nem lesz olyan egyszerű forognia a keverőkarnak (az enyém hamarabb lett habos, mint ahogy megkeményedett volna, talán azért, mert egyáltalán nem vártam, hogy hűljön, azonnal elkezdtem verni a forró szirupot, így a mixeremnek sem volt nehéz dolga, végig könnyű volt a massza)
  • ezután osztottam háromfelé és színeztem-ízesítettem (a kék csak ételfesték, a zöld szintén, de van egy kis zöldalmás aromája, a rózsaszínűben vérnarancs-aroma van, kicsit olyan vitamin-ízű  :) )
  • magasabb falú tálcába (20×30 cm) sütőpapírt tettem, kiolajoztam, erre öntöttem a habokat, egymást érték a színek, de nem keveredtek; a tetejére nem tettem papírt
  • 2-3 óra alatt megkeményedett a hűtőben, ekkor keményítőbe mártogatott késsel csíkokra vágtam, aztán pedig kockákra, végig egy keményítővel leszórt sütőpapíron dolgoztam vele, amibe folyamatosan forgattam a csíkokat, a kockákat 
  • ha azonnal esszük, akkor mehet porcukor is a kukoricakeményítőbe, de ha kicsit állni fog, akkor inkább csak keményítőbe forgassuk

Pillecukor házilag

 

A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

A képre kattintva jobbnál-jobb házilag készíthető recepteket találsz.

 

Készítsd magad hónap!

 

Így készül a házi túró rudi

Túróból amit ki lehet hozni, én mindent megpróbálok. Épp a túró rudi maradna ki?

Nem mondom, hogy egy csettintés és kész van, de egyáltalán nem nehéz, mindössze a külalak, ami miatt kicsit babrás, pontosabban a csokival való bevonás, ameddig nem lesz ilyen gépem, nem valószínű, hogy megkedvelem a folyamatnak ezt az utolsó fázisát.  :D

                 

 

 A gyári túró rudi összetétele sem titok, videókban pontosan bemutatják, mi és hogyan, de ha te magad, otthon szeretnél készíteni, akkor inkább olvass tovább. :) 

 

Így készül a házi túró rudi

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 5 kanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • vanília (a rúd kikapart belsejével lenne az isteni, de ha csak vaníliás cukor vagy pár csepp aroma van, az is jó)
  • 3 teáskanál zselatin (először 4 teáskanálnyival készítettem, de a végeredmény kicsit gumis lett. 3-al viszont nehezebb vele dolgozni, lágyabb marad. Dönteni kell tehát, melyik a fontosabb! Vagy próbálni így is, úgy is. :) )
  • 2 tábla csoki (nekünk étcsokival kicsit keserű, tejcsokival szoktam bevonni; az menjen rá, amit szerettek vagy a nektek bevált tortabevonó)

Elkészítés

  • a zselatint beáztatjuk kevés vízben (szűk 0,5 dl-ben)
  • a túrót szűrőn áttörjük
  • belereszeljük a citromhéjat, beletesszük a vaníliát és a porcukrot
  • a zselatin közben megduzzadt, felmelegítjük folyóssá, de forrnia nem szabad! 
  • hozzákeverjük a túróhoz, turmixgéppel jól összekeverjük
  • kicsit híg lesz, hideg helyen állni hagyjuk, hogy formázható legyen
  • tetszőleges nagyságú rudakat sodrunk, próbáltam nedves kézzel is, celofánnal is, én a celofánra (vagy folpackra) szavazok, a kezemmel amennyire tudtam csináltam csúnya kis rudakat, ebbe beleraktam, ráhajtottam egy másik réteget, és igazítottam formásabbra, szebbre(?), ismerős is volt nekem ez a mozdulat, hát persze!, a kijevi csirkemellbe ugyanígy készül a vajas töltelék
  •  ha nem sietünk, rakjuk be a hűtőbe vagy a fagyasztóba a kis hengereket, hadd keményedjenek, az olvasztott csoki ne lágyítsa olyan könnyen
  • gőz fölött megolvasztunk egy fél tábla csokoládét (nagyon vigyázzunk, hogy egyetlen csepp víz se menjen bele, használhatatlanná teszi! Ki kellesz enni az edényből a csokimorzsát! :) )
  • sütőpapírra rudacska hosszúságú és szélességű sávokat húzunk belőle, erre szépen ráültetjük mindegyiket

Így készül a házi túró rudi

  • ha a csoki alul megkeményedett, a többit is felolvasztjuk, és lecsurgatjuk vele a rudakat (én még késsel is simogattam őket, hogy mindenhol egyenletes legyen, de így sem mehetnének szépségversenyre, igaz, ez a tökéletlen külalak ennél az édességnél senkit nem zavar)
  • a kész túró rudit késsel óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról, ha a csoki teljesen megszáradt

Így készül a házi túró rudi

 

   Készül a rudak mellett mindig néhány laposabb gombóc is, olyanok mint egy-egy négercsók. Amikor először készítettem, csak ezt mertem megmutatni a gyerekeknek, s mikor közölték velem, hogy "hát ez épp olyan ízű, mint a túró rudi, csak ennek finomabb a csokija", akkor árultam el, hogy milyen meglepetést szántam nekik akkor délután. 

 

A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

A képre kattintva jobbnál-jobb házilag készíthető recepteket találsz.

Készítsd magad hónap!

 

Házi csirkemájkrém

 Imádom a csirkemájat sülve, főve, de legjobban baconbe betekerve, és úgy megsütve. Nyami!

Erről is lesz szó nemsokára, most valami sokkal egyszerűbb jön: a májkrém. Cifrázhatnám, bonyolíthatnám, de minek? Süsd meg a májat, add hozzá azokat a fűszereket, amit hozzá illőnek érzel, daráld le kétszer vagy botmixerrel pépesítsd, ennyi! Azért leírom a receptemet, mert így önmagában kicsit nehezen kenhető (kemény) lenne, de tényleg nincs sokkal több gond vele, mint ahogy összefoglaltam ebben a mondatban.

 

Csirkemájkrém házilag

 

Hozzávalók:

  • 1 kanál zsír vagy étolaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 40 dkg csirkemáj
  • 2 púpos kávéskanál majoranna
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • só (ízlés szerint)
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál méz (meglátod, nem rontja el)

 

Elkészítés:

  • a májat megmossuk, megtisztítjuk 
  • a zsírban megdinszteljük a hagymát, rátesszük az 3-4-felé vágott májat, a borsot, majorannát, fokhagymát is rányomjuk, összepirítjuk
  • ha kész, sózzuk és kicsit kihűtjük
  •  hozzáadjuk a lágy vajat, a mézet és botmixerrel pépesítjük vagy kézi húsdarálón kétszer átdaráljuk
  • kóstoljuk, ha nem elég ízletes, akkor sózzuk, fűszerezzük
  • mehet hozzá még kakukkfű, bazsalikom, kevés mustár, a vaj egy részét helyettesíthetjük szalonnazsírral- a lényeg, hogy az legyen benne, amit szeretünk

  Sokat ne készítsünk, csak amennyi 2-3 nap alatt elfogy. (Ha kevés zsírt felolvasztunk és az üvegbe rakott májkrémre öntjük, gyakorlatilag "szigeteljük" a tetejét, tovább eláll. Én még nem próbáltam, de azért ezt is jó tudni.) Érthető, hogy romlékony, hiszen semmi tartósítószer nincs benne, ahogy sertésbőrke sem (amit amúgy sokan szeretnek; én nem, mert gyerekkoromban az első nyers(perzselt) bőr-kóstolás meglazította az egyik fogamat, napokig fájt). És ebben a májkrémben nincs semmi olyan sem, amit a mondat közepén is nagy E betűvel írunk, és szerencsére még nyomokban sem tartalmaz se szóját, se tojásport, se földimogyorót, és még mókust se! (Ezt vajon hol hallottam? Tényleg nem ugrik be!)   :D

 

A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

A képre kattintva jobbnál-jobb házilag készíthető recepteket találsz.

 

Készítsd magad hónap!

 

süti beállítások módosítása
Mobil