Katarzis

Élelmiszerek házilag | Az érem két oldala

2016. május 30. - Katarzis blog

Szerencsére a családunkban senki nem ételallergiás és olyan betegsége sincs, ami miatt speciális diétára szorulna. Ha valamilyen élelmiszert otthon készítek el a megvásárlása helyett, azt -idáig legalábbis-soha nem kényszerből vállaltam be, egyszerűen csak volt rá időm és szeretek kísérletezni, kipróbálni új dolgokat. Ha másnak működik vajon nekem is sikerül? Lesz-e olyan finom, mint a bolti? Olcsóbban kijövök így mintha készen vásárolnám?
A Készítsd magad hónap most véget ért, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz nálam több ilyen étel, egyszerűen csak nem fog töményen egymás után jönni ennyi "házilag" bejegyzés.

 

Készítsd magad hónap!

 

De nézzük a hónap (vagy inkább másfél évtized) tanulságait az ételek otthoni készítésével (a következő bejegyzésben pedig a gyümölcsök-zöldségek saját termesztésével és a házi állattartással) kapcsolatban.

"Nem érdemes ezzel sem itthon bajlódni."-hallottam sokat anyósomtól, aki igazi falusi, (és állandóan spórolós) asszony volt, de akkor azt hittem, hogy csak a korral járó fáradtság (fásultság) mondatja vele ezt a személyiségével össze nem illő megállapítást. Mostanra én is jobban átlátom a dolgokat. Azt kell mondanom, hogy igaza is volt meg nem is.

 

 Igaz-e, hogy a házilag készült élelmiszer egészségesebb?

 


  Természetesen igaz. Nincs benne tartósítószer, állományjavító és semmi felesleges anyag, ami csak arra szolgálna, hogy szebben, színesebben, nagyobbnak nézzen ki. A többi alapanyagot tekintve viszont csak akkor egészségesebb a boltinál, ha a hozzávalói is azok. Egy fehér cukorból és finomlisztből összeállított édességért akkor sem lesz hálás a szervezet (legfeljebb a lélek), ha otthon készítjük el. A Twix, Snickers, pillecukor házi változata akkor mondható valamivel egészségesebbnek, mint az üzletben megvásárolt, ha répacukor helyett pl. nyírfacukrot használunk vagy ha a pillecukrot valamennyi gyümölccsel egészségesebbre tuningoljuk. (Szerintem ennek is megvan a maga veszélye: ilyenkor nem érezzük brutálisan édesnek, és többet eszünk így belőle, mint az ízesítés nélküliből ennénk.)

 Egy konkrétabb veszélyforrás, különösen az otthon készített fagylaltoknál (és minden ételnél, ami nem kap megfelelő hőkezelést) a nem egészen friss tojás. A közvetlen környezetemben történt egy végzetes szalmonella-mérgezés, én soha nem kockáztatok, ha nem vagyok 100%-osan biztos abban, hogy a tojásom max. 2-3 napos, inkább ideiglenesen lemondok madártejről, angolkrémről, fagylaltról.


Néhány dolog a teljesség igénye nélkül, ami mindenképp egészségesebb, ha magunk készítjük: levesízesítő, leveskocka (vétek kiönteni a maradék húslevest!), házi sonkák, majonéz, májkrém, granola, müzliszelet, túró rudi, jégkásák, hamburger és minden pékáru, ha teljes kiőrlésű lisztből mi magunk sütjük. A befőttekkel, savanyúságokkal, szörpökkel, fagyasztott zöldségkeverékekkel is érdemes otthon dolgozni, feltéve ha megbízható forrásból szerezzük be hozzá a gyümölcsöket, zöldségeket.

 

 Igaz-e, hogy a házilag készült élelmiszerek olcsóbbak?

 


Általában igen, de nem minden esetben. A gyártók nem kiskereskedelmi áron szerzik be a hozzávalóikat, mint mi, ők fél-negyedáron jutnak hozzá, ezért ha mindent felszámítunk, a kész terméket kosárba tenni gyakran bizony olcsóbb, mint beszerezni a hozzávalókat+ otthon használni a gázt, villanyt+dolgozni vele, bár erre azt szoktuk mondani-tévesen!- hogy a fáradtságunk nem számít. És még kalkuláljuk azt is bele, hogy nem biztos, hogy olyan lesz, amilyet megálmodtunk vagy az interneten láttuk. Persze egy csúnyára sikerült tortát a család gond nélkül elfogyaszt, de nem biztos, hogy ajándékba nyugodt lélekkel el fogjuk vinni, tehát az is megeshet, hogy spórolás helyett kidobtuk a pénzt az ablakon.

Sokat megtakaríthatunk viszont, ha figyelemmel kísérjük a valódi akciókat (amikor a tényleges ár csökken, nem az, amit tegnapelőtt felemeltek), ha nem előrecsomagolt termékeket veszünk, nem hagyjuk, hogy megtévesszen a szemet gyönyörködtető csomagolás, és ami a legfontosabb, ha előre tervezünk, és pontosan tudjuk, mi lesz abból, ami a kosárba került. Az otthoni főzést most nem akarom idekeverni, az természetesen minden esetben sokkal olcsóbb, mint étterembe járni vagy rendelni vagy hazahordani egy kifőzdéből a menüt.

Ami lényegesen olcsóbb még, ha magunk készítjük: chips, joghurt, sűrített tej  és eperfagyim is nagyon sok lett, jutott mindenkinek bőven, nagy család esetén még inkább kifizetődő otthon sütni-főzni, amit csak lehet. Hamis marcipán fillérekből 10 perc alatt? Miért ne?! Csak a képzelet szabhat határt, hogy mit hozunk ki belőle.

 

Összességében tehát elmondható, hogy az otthoni készítés mellett és ellene is vannak érvek.

  Itt mindenben az van, amit beleteszünk, nincs aggódás véletlenül belekerülő allergén anyagok miatt, nem kell semmit gyanúsan szagolgatni, hogy biztosan jó-e még, megfelelő volt-e a tárolása, nincs vajon átcímkézve.  A médiában folyamatosan hallani elképesztő állapotban lévő üzemekről, konyhákról, szerencsére egyet-egyet a hatóságoknak is sikerül megtalálni, nem tudhatjuk, hogy nem-e működik még 10 vagy 100 hasonló "tisztaságú" imitt-amott kis hazánkban. És persze nem is minden itthon készül, ez más országokban ugyanígy megesik. (Mégis mi okozza a férjek legnagyobb felháborodását? Nálunk az, ha a család három hölgytagja közül valakinek a tiszta!, ápolt! finom illatú! hajszála valahogy bekerül az ételbe. Ilyenkor áll fel az asztaltól a csak kicsit éhes ember, a sértődékeny feleség pedig megfogadja, hogy soha többé nem megy a konyhába, főzzön mindenki magának. :) )

 Persze mi magunk mindent elkészíteni úgysem tudunk, és gyakran nem is akarunk, mert fárasztó, egyik-másik időigényes és stresszes is, mert nem úgy sikerül, ahogyan ígérték és csak egy nagy csalódás a vége, mégis ha van egy mindent elnéző (mindent megevő) családunk, ne féljünk kísérletezgetni, ha nem sikerül, legfeljebb olyat többé nem készítünk.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása