Katarzis

A sikeres túrógombóc titkai

2015. június 02. - Katarzis blog

Én már nem egy barátnőmtől hallottam, hogy nem szokott soha túrógombócot készíteni, mert egyszer vagy kétszer próbálta már, de nem sikerül, szétfő vagy nem fő szét, de mire a tányérra kerül szétesik, túrómorzsa lesz belőle, ami finomnak finom ugyan, de senki nem szeret úgy ételt tálalni a családja elé, hogy a gyerekei bizalmatlan arccal kérdik: "Anya! Ez mi?"

Nekem is volt néhány próbálkozásom, mire rájöttem, hogyan készítsek tökéletes és gusztusos gombócokat. Internet még nem volt, egyedül próbálkoztam így is, úgy is, valószínűleg a "nagyon szeretem" indok nem engedte, hogy csak úgy feladjam, de bizony nálunk is volt egyszer-kétszer túrómorzsa az asztalon.

Pedig olyan egyszerű receptje van, és az a néhány titok, ami a masszát megtartja gombócként, az is olyan alapvető, könnyen betartható.

 

Az alaprecept

 

  • 1/2 kg túró
  • 4 tojás
  • 2 dl gríz
  • csipet só

 

 Semmit nem keverek ki, nem habosítok, ezt az egészet összegyúrom vagy kanállal összekeverem.

 De már itt el kell hogy áruljam az egyik titkot. Tudom, hogy az igazi magyar túró az rögös, meg darabkás, de pont itt kellene, hogy ezeket a rögöket jól összetörjük, mert sokszor épp ezek a felelősek a szétfövésért. Tehát, hogy a túrót át kell törni, az nem egy felesleges feladat. A bolti túró talán nem is rögös, én házi túrót használok, amit vásárolt házi tejből gyakran én magam fűtök meg, de ez már egy külön történet, hogyan sikerült azt is kitapasztalnom, hogy ne legyen se túl kemény, se lágy. (Na jó, elárulom, van időnk. Ahogy kezd melegedni az aludttej, én 2 percenként nézegetem, hogy a darabkái hogy viselkednek az ujjaim között. Ha már összeáll, mint egy kenyérmorzsa, tudom, hogy hiába még lágynak gondolom, már jó és kapcsolhatom ki. A savóban kihűl, utána használom. Persze előfordul, hogy elkalandozok, ilyenkor van egy kilogramm rágógumim, ami áttörve sem az igazi már.)

Sikerült most is elkalandoznom...

A másik titok, ami már ki is derül a hozzávalókból, hogy ne tegyünk bele cukrot. Elég édesíteni tálaláskor,  porcukorral vagy édes tejföllel.  A cukor megolvad, vizet enged benne, ez is lehet az oka a szétfövésnek.

A harmadik titok, hogy főzés előtt jó pár órával gyúrjuk össze. Ha ebédre készül, akkor még reggel. Ha vacsora lesz belőle, én már délben begyúrom. Nem 20 percet pihen, hanem órákat a hűtőben.

Főzés

 

túrógombóc készítése

 

 A negyedik titok, hogy bánjunk vele finoman. Vizes kézzel formázzuk meg a gombócokat és ne iszonyatosan lobogó forró vízbe tegyük, csak gyengén gyönygyözőbe. De mindenképp forrjon, különben szétáznak. (Kevés sót a főzővízbe is teszek.) Ha minden gombóc a fazékban van, egy lapos kanálféleséggel mozgassuk meg őket, ne ragadjanak le az aljára. Egy perc múlva már a felszínen vannak, de legalább még 5 percig főzzük.

 Amíg fő, megpirítom a zsemlemorzsát, egy széles serpenyőben picike olajban, a lecsepegtetett gombócokat ebbe kiszedem, a serpenyőt megmozgatom, ettől a  kis finomságok szolid táncba kezdenek és teljes felületüket beborítja a finom prézli.

Tejfölbe cukrot keverek, ezzel öntöm nyakon, de néha lekvárral esszük, néha gyümölccsel vagy egyszerűen csak vaníliás porcukorral.

 

A sikeres túrógombóc titkai

 

 

Csillagászat 3 percben

 4 évesen csillagász szerettem volna lenni.

Anyukámnak voltak kétségei:

"Rendben! De az nem olyan egyszerű. Nagyon sokat kell hozzá tanulni."

 Nem ijesztett meg. Hogy is gondolta, hogy ezzel el lehet tántorítani egy 4 éves gyermeket az álmaitól?! Különben is odáig voltam magamtól, mert már egyedül elszámoltam 10-ig. Jöhet ennél nagyobb kihívás is tanulás terén?!

Elkezdtem hát megalapozni jövőbeli hivatásomat és rongyosra lapozgattam egy könyvet, ami a bolygókról, csillagokról, üstökösökről szólt.

Aztán hatévesen rájöttem, hogy a "tanulás" mégsem nekem való elfoglaltság, ülni egy helyben és olyasmivel foglalkozni, ami se nem érdekes, se nem vicces, mi ebben a buli?!  De legjobban akkor ment el a kedvem az egésztől, amikor elárulták a meztelen igazságot: attól még, hogy csillagász leszek, nem biztos  hogy eljutok a világűrbe és/vagy a Holdra. Így tört össze egy álom. :(

De a rajongás megmaradt. És azóta is kiszúrok minden erről szóló kisfilmet, videót.

Most ezt találtam. Egy 3 perces videó, ami ismételten rádöbbent, hogy ami nekünk a Világ, a Minden, az egy porszemnél is kisebb a tényleges világmindenség viszonylatában. Nézzük hát kívülről bolygónkat,  galaxisunkat, igaz, orosz a feliratozás, de a képek szinte mindent elmondanak vagy  puskázhatsz is tőlem a videó alatt.

 

Galaxisunk-a Tejútrendszer- az ún. Lokális Csoportban, egy galaxishalmazban található, ami kb. 30 galaxist tartalmaz.  Köztük van például az Androméda spirálgalaxis is, ami bár 2,3 millió fényévre van tőlünk, szabad szemmel is látható a Földről. A mi naprendszerünk a Tejútrendszer egyik mellékkarjában helyezkedik el.

 0:27 Hűséges kísérőnk, a Hold 384 467 km-re kering körülöttünk.  Ez nem is annyira kicsi távolság,  a Naprendszer összes bolygója beleférne.

0:42 A Szaturnusz gyűrűi olyan szélesek,  hat Föld simán elférne rajtuk.

0:56 Égi száguldásunk közepette  rengeteg aszteroidával találkozunk. Némelyik nagyobb, mint Los Angeles.

1:03 Így néz ki földünk a többi bolygóhoz viszonyítva.

1:11 Így látszik bolygónk a Marsról.

1:14 Így pedig a Szaturnuszról gyűrűjéről.

1:18 A Naprendszer széléről már csak ennyik vagyunk.

1:29 A lenyugvó Nap a Marsról.

 Több csillag van a kozmoszban, mint homokszem a föld összes  tengerpartján. A mi csillagunk a Nap, egy igazán kicsi csillag, sokkal, de sokkal nagyobbak is léteznek.

1:59 Ha  a Napot egy fehérvérsejt nagyságúnak vesszük, akkor a galaxisunk csak annyi, mint Oroszország területe.

2:12 Csak a mi galaxisunkban kb. 400 milliárd csillag található, ebből egy tiszta éjjelen kb. 2000-t láthatunk szabad szemmel. Ha tehát  este felnézünk az égre, a millió csillagra, a Tejútnak csak egészen kicsi részét látjuk, annyit csak, amennyi ebben a sárga körben van.

2:22 Pedig egy igazán kicsike galaxis a mienk, sokkal kisebb az Andromédánál, ami a legnagyobb a Lokális Csoport galaxisai közül és így néz ki az IC 1011 nevű galaxishoz viszonyítva, ami a legnagyobb, amit eddig felfedeztek.

 Az univerzum emberi ésszel felfoghatatlanul hatalmas.

 

Bodza- és citromfű-szörp, a szezonnyitók

Azt írtam nemrég, hogy a bodzaszörp készítésével kezdem minden évben a befőzési szezont. Aztán tegnap a kertben esett le, hogy nem is mondtam igazat, hiszen néhány éve már citromfűből is készítek szörpöt, az pedig idén is hamarabb megnőtt, mint ahogy a bodza kinyitott volna.

citromfű-szörp készítése

 

  Két csokorral szedtem most, ez 2 adag szörphöz való. Az elkészítése nagyon egyszerű és ha te is citromimádó vagy, garantálom, hogy élvezni is fogod a vele járó illatokat.

Citromfű-szörp

 (kb. 1,5 l szörphöz)

  • 1 csokor citromfű
  • 1 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom
  • 25 g citromsav

  Első lépésben beletesszük egy jó nagy fazékba a leszedegetett levélkéket a hideg csapvízzel, rákarikázzuk a citromot és 24 órára hideg helyre tesszük.

Citromfű-szörp készítése

  Másnap adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat és az egészet felfőzzük. Lassú tűzön forraljuk 10-15  percig.

  Végül átszűrjük, tiszta üvegekbe töltjük és dunsztba tesszük. Nincs vele több dolgunk egyelőre, de jöhet az élvezet: a szirupból kiszedett citromkarikák becsipegetése, valami isteni finom csemege, egyszerre édes, savanyú és hát igen, kissé kesernyés is!

 

Citromfű-szörp készítése

 

Bodzaszörp

 

bodzaszörp készítése

 

  • 25 db virág
  • 2 liter víz
  • 2 kg cukor
  • 70 g citromsav
  • a receptem végén zárójelben egy megjegyzés: "tartósítószer nélkül 1 liter léhez min. 1,5 kg cukrot kell adni."

  A bodzaszörpöt épp fordítva készítjük forralás szempontjából. (Gyakran még a bokorján pompázik a virág, én már főzöm a nagy fazék vizet, azt ugyanis teljesen le kell hűteni.)

  Ebben a felforralt, lehűtött vízben 24 órán keresztül áztatjuk a bodzavirágokat hűvös helyen. Ezután a vizet leöntjük róla (nem kell megijedni, ha a bodzavirágok megbarnultak, az természetes), átszűrjük egy nagyobb fazékba, és hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat. Kevergetjük, amíg teljesen felolvad a cukor. Üvegekbe töltjük (a biztonság kedvéért csipet tartósítószert teszek a tetejére), és mehet a polcra, készen van.

 

  Ha pedig teljesen tartósítószer- és cukormentesen szeretnéd elkészíteni, próbáld ki a fagyasztott változatot, itt írtam róla.

Ha frissen készül, azonnali fogyasztásra, akkor 5-6 darab virág is elég 1 liter vízhez, valamennyit áztatom, leszűrve csak megcukrozom és citrommal ízesítem.

 

Bodza-szörp készítése

 

Megy a vita a fórumokon, kell mosni a virágokat vagy épp ezzel mossuk le a szörp zamatát. 15 éves szörpkészítő múlttal mondhatom nektek, hogy minden virágot megmosok folyó csapvíz alatt, mégis tökéletes zamata van a szörpnek. Magát a virágot nem főzzük, mégcsak nem is forrázzuk, úgy gondolom, legalább ennyi tisztítást végezzünk rajta.

:)

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.

Mi volt a sláger, amikor születtél?

 

Erre szokták mondani, hogy "kettőt és könnyebbet!"

 

Pedig már 3 kattintással kiderítheted. Ezen az oldalon található az alkalmazás, amivel csak annyi a dolgunk, hogy beállítsuk a születési dátumunkat,  napra pontosan, s máris megtudhatjuk a választ: melyik dalt játszották a rádiók, amikor evilágra jöttünk.  Már ha 1958 után születtünk, addig tud ugyanis visszamenni a rendszer, ami egyébként a  Billboard Hot 100 adatbázisából mondja meg, hogy éppen melyik szám állt a lista élén aznap.

Hát én jól szórakoztam, mert megnéztem mindenki születését, (aki számít) és egyéb jeles események dátumát is kiválasztottam.

Kattints a képre vagy a fent megadott linkre és kezdődhet a szórakozás!!!

 

playback

 

 

Fiatalító arcpakolás 3 lépésben, a legegyszerűbb alapanyagokból

Mint ahogy már írtam is, nem használok drága arckrémeket, inkább az interneten szoktam kutakodni könnyen beszerezhető alapanyagokból készíthető arcpakolások után. Amit most megosztok, egy külföldi oldalon találtam, állítólag igen régi recept, és kimondottan fiatalító hatással rendelkezik. Mindenféle bőrtípusra ajánlják, gyengéden tisztítja és kisimítja a bőrt, táplálja, hidratálja és javítja a vérkeringést. Az egész szertartás 20 perc csupán, és este ajánlatos elvégezni.

Azért írtam szertartást, mert nem egyszerű felkenem, majd lemosom pakolás ez.

3 bögrére lesz ugyanis szükségünk.

Az elsőben apróra őrölt zabpelyhet teszünk valamilyen növényi olajjal.

A második bögrébe finomra reszelt alma kerül, fél citrom leve és egy evőkanál méz.

A harmadik bögrében joghurttal vagy kefírrel keverünk össze egy teáskanál finom szemcséjű sót. Ezt ne készítsük el előre, mert a só elolvadhat, nekünk pedig épp a szemcséi kellenek.

 

Fiatalító arcpakolás 3 lépésben, a legegyszerűbb alapanyagokból

Kenjük az első bögre tartalmát az arcra, nyakra, dekoltázsra. Masszírozzuk 2-3 percig, majd hagyjuk rajta kb. 5 percig.

Anélkül, hogy lemosnánk, vigyük fel az almás keveréket is, ugyanígy, 2-3 perc masszázs, 5 perc pihenés.

Most egy vattapamaccsal szedjünk le mindent a bőrünkről és a joghurtos sóval masszírozzuk a bőrt 2-3 percig. Az eredeti recept szerint ezt is hagyjuk rajta egy kevés ideig, nekem elég érzékeny a bőröm, én a radírozás után le is mostam.

Lemosáshoz lehet használni kamillafőzetet, ez meg is nyugtatja a szöveteket.

Végül egy éjszakai krémmel kenjük be az arcunkat.

Kéthetente ajánlják elvégezni ezt a hidratáló, fiatalító arckezelést és ígérik, nem marad el a pozitív hatás.

Kép

 

Isteni finom bodzaszörp, cukor és tartósítószer nélkül

A bodzaszörp készítése nyitja nálam minden évben a befőzési szezont. Évek óta ugyanazt a receptet készítem, a hagyományos cukros-citromos (citrompótlós) változatot. (Ide kattintva elolvashatod.) Idén viszont kaptam egy különleges leírást, amit mindenképp ki fogok próbálni, ennél egészségesebb receptet te sem találsz. :)

Bodzaszörp cukor és tartosítószer nélkül

 
   3 l forralt, kihűtött tisztított vízbe beáztatunk 30 darab bodzavirágot legalább 24 órára. Másnap kiszedjük a bodzát, szűrőn átszűrjük a levet, 3 citrom levét adjuk hozzá és 1/2 kg mézet ( az édesszájúak többet is tehetnek). Ezzel a szörp kész! Jégkockatasakokba töltjük (ehhez a mennyiséghez kb. 12 db szükséges), és mehet  a fagyasztóba! 

Isteni finom bodzaszörp, cukor és tartósítószer nélkül

 

Ha megszomjazol a nyári hőségben, csak dobj 1-2 bodzaszörp-jégkockát egy pohár vízbe, és élvezd a csodás ízt és illatot! (Nekem nem fagyott át, tehát inkább volt jéghideg szörp, mint jégkocka, de szerintem ez már a fagyasztóm hibája.)

 

Zseniális videó magyar fiataloktól, hogy kicsit beleláss a fogyatékosok lelkébe

 Mennyire súlyos ma Magyarországon a társadalmi érzéketlenség a fogyatékkal élőkkel szemben? Azt hiszem, nagyon is az, ha az ELTE Gyógypedagógiai Karának hallgatói (Bényi Kati, Gönci Som Kinga, Kovács Vera, és Móricz Laura) ennyire kegyetlenül őszinte vizsgamunkát tudtak készíteni erről a témáról.

Zseniális videó magyar fiataloktól, hogy kicsit beleláss a fogyatékosok lelkébe

 

Az egyetemisták a Bëlga zenekar Az a baj c. számát írták át, miután több érintett csoporttal is felvették a kapcsolatot, hogy megtudják, pontosan mi zavarja őket és mit szeretnének, miben változzon a társadalom a fogyatékosokhoz való hozzáállásban.

Mint említettem kegyetlenül szókimondó szöveg ez, de amellett rendkívül humoros és szórakoztató is, hol büszkén bólogattam, aztán kicsit szégyenkeztem, mert hiába vagyunk toleránsak és megértőek, nem mindig tudjuk, hogyan viselkedjünk helyesen egy fogyatékos társaságában. Pedig ők tényleg nem kérnek többet, csak annyit, hogy ne kezeljük őket csodabogárkánt, és legyünk tekintettel az állapotukból fakadó korlátaikra.

Előadók:  Abramov Dani, Horváth Roland (Rapstrars), Erdős Balázs, Medetz Attila (Baltazár Színház), Fekete Gy. Viktor (feketegyviktor.hu), Juhász Tomi (Davies Korner, Vaklárma), és Veres Robi (MCDC)

 

Minden gyerek kedvence: a madártej

Ki ne szeretné a madártejet?  Nemcsak gyerekeknek, felnőtteknek is nagy kedvence, tőlem a kicsi lányom úgy kérte régen: "Olyat csinálj, ami olyan, mint a fagyi és kanállal esszük!"

 Ennek a klasszikus finomságnak most a nagymamám által tanított változatát fogom elmesélni, ami lehet, hogy nem a legeredetibb francia recept, de én így szerettem meg, és magam is így készítem.

 Illetve mégsem lesz ez teljesen olyan, mert a technika adta lehetőségeket kihasználva és mások tapasztalataira hagyatkozva a hab nálam is már jó ideje a mikróban fő meg,  épp a "nemszeretem-részt" kihagyva az egész madártej-készítésből, a végeredmény pedig semmivel sem rosszabb, sőt talán még jobb is, mint amikor a tejben főztük ki.

Általában két liter tejből készül, én most az alapreceptet írom le, ami azt jelenti , hogy 1 liter tej és hozzá 4 tojás. Igaz, ennyiből csak kóstolásra jut egy négytagú családnak, lehet elfogy még melegen, pedig jól lehűtve az igazi, hűsítő és tápláló fagyi-pótló.

 

Alaprecept:

 

1 liter tej

4 tojás, ami nagyon-nagyon-nagyon friss legyen

8 kanál cukor

vanília (vaníliarúd vagy vaníliáscukor is jó, de abból legalább két tasak)

 

Az elkészítése ma pontosan 20 percet vett igénybe.

A tejet felteszem forrni. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a cukor felével jó kemény habbá verem, a sárgáját a másik 4 kanál cukorral és a vaníliával kikeverem. A habgaluskákat egy nagyobb lapos tányérra rakom, és egyetlen percre a mikróba teszem, a legmagasabb fokozatra. A 4 tojás habját kétszerre tudom megmikrózni, mert számolni kell azzal is, hogy mire elkészül, a duplájára nő.

 

Minden gyerek kedvence: a madártej

 

Mire ezzel végzek, a tej is majdnem forr, egy keveset belőle a tojássárgájához merek, fellazítom vele, majd az egészet visszacsurgatom a lábosba. Felfőzöm, de azonnal kapcsolom is ki, nem szabad forrnia elvileg. Egy porcelántálba átöntöm. A habgaluskákat rárakom. Ha senki nincs otthon, akkor hűtöm. Ha otthon vannak, akkor tálalok.  :)

 

Tippek:

  • Az eredeti francia-receptet keresed? Sűrűbb lesz, igazi angolkrémet kapunk, ha 6-8 tojással készítjük és a tej felét tejszínnel helyettesítjük.
  • Sűrű legyen, de spórolósan? Minden liter tejhez fél kanál liszttel vagy egy harmad tasak pudingporral keverjük ki a tojássárgáját.
  • Mikró nélkül készüljön? A felvert habot a forrásban lévő tejben kell kifőzni, 1-1  percig a galuskák mindkét oldalát. A hab a kétszeresére nő, ezért ne rakjunk bele sokat, és ott ne hagyjuk, mert ahogy nőnek, elzárják a gőzt, ezért ha nem mozgatjuk meg, kifuthat az egész. Vízben is ki lehet főzni, én még úgy nem próbáltam, de állítólag sokkal szebb lesz a hab, gondolom holmi pillék nem törik meg a galuskák simaságát.
  • Mi a szép hab titka? Keményre felverni, a cukorral is jól kidolgozni és vízbe mártogatott kanállal rakni a tejbe főzni vagy a tányérra, amin megy a mikróba.
  • Túl édes így szerinted? Készülhet a hab teljesen cukor nélkül is, egy csipet sóval.
  • Miért olyan fura az én habom? Mert citromhéjat reszeltem bele, ez most az én nagy kedvencem. :)

Minden gyerek kedvence: a madártej

 

 Jó étvágyat!

Ízletes és omlós rántott hús

 

Azt mondják, a rántott húst nem igazán lehet elrontani, talán igaz is, azzal tényleg nincs más dolgunk, mint párszor odaverni neki a klopfolóval, lisztbe, felvert tojásba, prézlibe mártani, és jó forró olajban szépen megsütni.

 Én most mégis szeretném elárulni a saját verziómat, ami igazából nem is a sajátom, mert egy szakácsnőtől tanultam már jó régen, aki sok-sok esküvő gasztronómiai részéért volt már felelős.

  Ez nem egy rántott hús-variáció lesz, csupán a hagyományos rántott szeletnek egy kicsit másabb elkészítési módja, 2 nagyon apró részletben tér el az eredetitől.

Mielőtt leírnám részletesen az amúgy pofonegyszerű receptet, még el kell mondjam, hogy igaz, hogy rántott hús mindenféle húsból készíthető, de ez olyan, mint a "Minden gomba ehető. Egyszer." Persze, hogy el lehet készíteni,  de ég és föld a különbség hús és hús között.  Például ami nagyon inas, gyakran akkor is összeugrik, ha bevagdossuk. Egy öreg állat húsa sem fog soha olyan hamar megsülni, mint egy vékony réteg tojás, bármit csinálhatunk vele. Áztathatjuk tejbe, vajba. Én házi csirkéből sem tudok szuperomlós rántott húst készíteni, kemény a húsa még a fiatal állatnak is, 10 perc sütés nem elég neki. Nekem a boltban vásárolt csirkemell és a sertéskaraj vált be, ezekből lehet a legomlósabb rántott húst készíteni. Igaz, az eredeti bécsi szelet borjúcombból készül, de ha ez feltétel lenne, akkor mi valószínűleg soha nem ehetnénk rántott húst.

(Csak azért írom ezt le, hogy akinek nem sikerült olyan igazán omlósra, ne csüggedjen,  én is sütöttem már rossz rántott húst, magamban kerestem a hibát, közben csak a hús nem igazán volt  kezdő háziasszonyoknak való, azaz igényelt volna valamiféle előkezelést.)

A hús kiválasztásán tehát több múlik, mint gondolnánk.

 

Nézzük akkor részletesen!

A hús előkészítése

Az ujjnyi vastagságúra vágott karajszeleteket sütés előtt pár órával (gyakran előző este) kiklopfolom. Nem papírvékonyságúra, de adok neki, csitt-csatt, hadd lazuljanak a rostok. A csirkemellel viszont nagyon gyengéd vagyok, azt inkább igyekszek vékonyra vágni, hogy nagyon ne is kelljen ütögetni.

A kiklopfolt hússzeletek egyik oldalát kicsit beborsozom, picit be is sózom és vékony hagymaszeletekkel rakom össze. Nem borítom be a húst teljesen hagymával, csak egy-két helyre teszek rá egy félbe-negyedbe vágott hagymakarikát.

 

Ízletes és omlós rántott hús

(Tudok róla, hogy a sózás megkeményíti a húst, de a jóféle húsnak- úgy tapasztaltam- nem tud ártani. Mindenesetre el lehet hagyni, szerintem ha közvetlenül panírozás előtt sózzuk, az is ugyanolyan jól átjárja. Szokás kérdése.)

A pácolás egy másik módja, hogy vékonyan bekenem mustárral, így pihen 1-2 órát sütés előtt. Ilyenkor nem teszek se hagymát, se más fűszert, a mustár önmagában is elég intenzív ízt ad neki.

 

Panírozás

2 tányér, egyikbe liszt, másikba prézli kerül.

Tálba tojásfehérje, amit kemény habbá verek. Hozzáadom a sárgáját is, és nagyon kevés sót, borsot. (Aki szereti csipetnyi vegetát is tehet bele.)  És a lényeg: néhány kanál lisztet óvatosan beleforgatok a felvert tojásba. Minden tojáshoz fél kanál lisztet veszek, tehát a 6 tojásból vert habhoz 3 kanál lisztet adok.

Sütés

Itt már minden hagyományos módon történik. Az olajat jól felhevítem, a lisztbe, tojáshabba, prézlibe mártott hússzeleteket beleteszem (a hagymát ledobom róla), ekkor kicsit lejjebb tekerem a hőfokot, nem szabad hirtelen sülnie. A  prézlibe nem nyomkodom erővel, elég annyi, ami elsőre ráragad. 

Az olajnak jó félig kell ellepnie a húst. Pár percig sül az egyik oldala, óvatosan megfordítom, nem szurkálom, nem akarom megsérteni a bundáját. Soha nem fedem be. És szigorúan csak egyszer fordítom.

Papírtörlőre szedem ki és a tetejéről is óvatosan felitatom a felesleges olajat. Aztán élére állítom, így nem nyomják össze egymást.

Hogy miért másabb így? Egyrészt a hagyma valami nagyon fantasztikus ízt ad neki, másrészt a vastagabb bunda alatt sokkal omlósabb lesz a hús, mintha csak sima tojásba mártottam volna.

Nálunk így nagyon bevált, azért mertem megosztani veletek is.  :)

 Jó étvágyat!

 

Ennyi elég egy gyerekrabláshoz?

 

Ennyi elég egy gyerekrabláshoz?

 

  Kedves Szülők!

 Biztosak vagytok benne, hogy kellőképpen felvilágosítottátok gyermekeiteket, hogy óvakodjanak az utcákon, tereken és mindenhol az idegen emberektől? Tényleg tudják, mennyire veszélyes nemcsak elmenni egy idegennel, de hosszadalmas beszélgetésbe is elegyedni valakivel, aki nem a közeli ismerősük?

YoeySalads, a vicces videóiról ismert YouTube-humorista ezúttal  kisgyermekekkel végez kísérletet: kideríti mennyire óvatosak, meddig tartják magukat a szülői intéshez, hogy ne álljanak szóba ismeretlenekkel.

A férfi  először a játszótéren ülő anyákhoz megy oda, elmagyarázza nekik, hogy miről van szó, és engedélyt kér arra, hogy letesztelje a gyermekek óvatosságát. Az anyák biztosak benne, hogy a gyermekük nem fog bedőlni semmilyen trükknek.

Az eredmény sokkoló. A férfi egyszerűen odasétál a gyerekekhez, mutat nekik egy nagyon aranyos kiskutyát, kéri, hogy találják ki a nevét, majd rövid beszélgetés után azt ajánlja, még több kiskutyát mutat, ha a gyermek vele megy. Ők pedig félelem nélkül indulnak az idegen férfival megnézni az aranyos kutyusokat.

 

Azt hiszem, nagyon tanulságos videó!

 

süti beállítások módosítása
Mobil