Elég jól ismerem a régies süteményeket, de a tejespite valahogy kimaradt a gyerekkoromból. (Szerintem ha kínáltak is vele valahol, nem kértem, mert egy rosszul sikerült, nem jól átsült lepénynek gondoltam. :D )
A francia tejespite, a clafoutis, viszont az első kóstolás óta népszerű nálam (a gyerekeimnél nem annyira, nekik csak annyi volt a rövid véleményük, hogy "elmegy"). Szerintem viszont ellenállhatatlanul eteti magát ez a leginkább sült pudinghoz hasonlítható rusztikus édesség, amit ajánlott minden idénygyümölccsel megkóstolni, de az eredeti recept szerint cseresznyével, mégpedig magozatlan cseresznyével kell elkészíteni. Megpróbáltam így is, úgy is. Magozatlanul tényleg van benne valami különlegesen érdekes ízvilág, ugyanezt érzem a befőtt cseresznyénél és időnként még el is gondolkodom, hogy öntudatlanul milyen fűszert rakhattam bele. (Persze soha semmivel nem ízesítem, a cseresznyemagban van a titok.)