Katarzis

Ropogós chips házilag

2016. május 02. - Katarzis blog

Hogy a levegőért is fizetni kell, azt már mindenki tapasztalta, aki valaha is vásárolt chipset. Különösen a kis csomagolású a "nagy meglepetés", persze értem én, hogy pénzbe kerül a csomagolóanyag, nagykernek, kiskernek is élnie kell és tulajdonképpen nem is szép dolog, hogy mérgelődök valami miatt, ami nélkül fényesen el lehet éldegélni és a megvásárlására sem kötelez senki.

  De miért is kellene lemondani róla, ha szeretjük? Burgonya, olaj, ilyen-olyan fűszer van minden konyhában, nagy chips-gyártó tudomány sem kell hozzá, egy kevés idő... az igen, különösen ha nem 1-2 darab krumpliból készül, merthogy ha egyszemélyesnél nagyobb a család, akkor bizony érdemes 70-80 dkg-ot is meghámozni. (Én most annyiból készítettem, 5-szörre sült meg, persze nem csak ennyi lett, mint itt a képen... 3-szor ennyi.)

chips házilag

Hozzávalók:

  • 70 dkg burgonya
  • 0,5 l olaj
  • konyhai papírtörlő bőségesen
  • tetszés szerinti fűszerek, fokhagymás-tejfölös mártogatós, ketchup

Elkészítés

  • a krumplit hámozzuk meg (igyekezzünk egyforma nagyságúakat választani, hogy majd egyformán süljenek)
  • uborka szeletelőn vagy káposztagyalun szeleteljük vékonyra
  • mossuk meg, több léből is, amíg szinte kristálytiszta nem lesz a víz, amit leöntünk róla (hogy ehhez egyszer kell mosnunk vagy ötször, az a burgonya fajtájától függ, én most 4-szer mostam át)
  • terítsünk le egy tiszta konyharuhát, és öntsük a felére a nedves szirmokat, a konyharuha másik felét hajtsuk rá, hogy felülről is felitassuk róluk a vizet (csak 1-2 sütésre valót, a többi maradjon vízben, hogy ne barnuljon.)
  • közben forrósítsuk meg az olajat
  • egy szelet burgonyával ellenőrizhetjük: ha belelógatjuk és azonnal sütni kezdi, akkor mehet, kezdődhet a chips-sütés
  • ne zúdítsunk egyszerre sokat bele, én egyenként raktam, de nem csak annyit, amennyi szabadon úszott az olajban, egymástól távol, hanem épp kétszer annyit. Kitapasztaltam, ha nagyon keveset teszek, az csak idő- és energiapazarlás, mert 1-2 perc múlva a szirmok sokkal kisebbek, mint amikor az olajba tettem, tehát kényelmesen elfér az először soknak hitt adag is. (De ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia.) Az mindenképp fontos, hogy ne tapadjanak össze, szedjük szét, ha ragaszkodnak egymáshoz.
  • 3-4 perc alatt elkészül egy sütés. Ha már a szirmok közepe sem puha, szűrőkanállal szedjük a papírtörlővel kibélelt tálba, majd onnan át egy tisztába
  • az olajos papírt cseréljük, ha szükséges
  • fűszerezzük kedvünk szerint

Jó étvágyat!

 

A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja lesz. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

Készítsd magad hónap!

 

Kekszes finomság a tiramisu ízeivel

Jól esne valami krémes nyalánkság, de nincs otthon mascarpone, se habtejszín? Babapiskóta se? Csak keksz, tej, tejföl. Bizony ezekből is ki lehet hozni valamit, amit bár még hamis tiramisunak is merészség nevezni, hiszen csak abban hasonlítanak, hogy ezt is rétegezzük, azt is, de a kis kávé, kis kakaó, selymes vaníliás krém gondoskodik arról, hogy ez is finom legyen, és persze jóval olcsóbb (és laktatóbb) is, mintha eredeti tiramisut készítenénk.

Kekszes finomság a tiramisu  ízeivel

 

Hozzávalók:

  • 1 főzős vaníliapuding (vagy 5 csapott evőkanál liszt, 1 tojás és vanília-aroma)
  • 5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tejföl
  • 40 dkg omlós keksz (lehet babapiskóta is, ha épp az van otthon) 
  • 2 dl lefőtt, hideg, édes feketekávé
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kávéskanál rum- vagy amaretto-aroma (természetesen ez elhagyható, de szerintem sokat dob az ízén)

Elkészítés

  • megfőzzük a pudingot vagy a krémet, kihűtjük
  • kézi mixerrel beledolgozzuk a tejfölt
  • a feketekávéba belekeverjük az aromát és egy olyan edénybe öntjük, amibe könnyen tudjuk mártogatni a kekszet
  • egy tálba rétegezzük- amíg tart a hozzávalókból -a kávés kekszet és a krémet. A tetejét megszórjuk kakaóporral, de én általában minden rétegre hintek egy keveset
  • pár órára a hűtőbe tesszük

Kekszes finomság a tiramisu ízeivel

 

Kekszes finomság a tiramisu  ízeivel

 

Jó étvágyat!

 

Így készíts szörpöt citromfűből!

Ha van a kertetekben citromfű, és nem nagyon nézegettétek az elmúlt napokban, érdemes vetni rá egy pillantást, mert az enyém idén különösen hamar elérte azt a nagyságot, amikor már nem vétek leszedni és szörpöt készíteni belőle.

Nagyon egyszerű receptje van, az egyetlen gond vele, hogy nem "egy gondolat és már a pohárban van", mert úgy az igazi, ha egy napig vízben áztatjuk a leveleket, csak azután főzhető-fogyasztható. 

 

Citromfű szörp

 

Hozzávalók:

  • 1 csokor citromfű leszedegetett levelei, a felső 5-10 cm-t szárral együtt tettem bele
  • 1 liter víz (nekem ennyi épp ellepte)
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom
  • 25 g citromsav

Citromfű szörp készítése

 

Elkészítés:

  • a megmosott leveleket és a karikákra vágott citromot beáztatjuk a hideg vízbe, egy nagyobb fazékba, 24 órára
  • másnap hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat és 5-10 percig főzzük az egészet
  • szűrön átszűrjük tiszta üvegekbe és száraz dunsztba tesszük
  • a megfőtt, édes citromkarikákat elfogyasztva bár percig a mennyországban érezzük magunkat (opcionális)   :)

 

Citromfű szörp

 

 

 

Pehelykönnyű túrós pite

Én igazából elfogult vagyok ezzel a süteménnyel. A legelső találkozásunk a legbarátibb barátaim, 1-2 pohár bor és egy nagy tányér bográcsgulyás társaságában történt. 100%-os katarzis volt, feltette a koronát arra a délutánra.

 De miért pehelykönnyű, és miért nem egyszerűen túrós pite vagy túrós lepény? Nagyon egyszerű: teljesen grízmentes a túrótöltelék, és a lapja is egy élesztős omlós tészta (ez nem ugyanaz, mint a kelt tészta, inkább olyan linzeres), ezért lesz az egész tényleg pehelykönnyű. 

 

pehelykönnnyű túros pite

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg margarin
  • csipet só
  • 2-3 dkg friss élesztő vagy 1/3 tasak száraz élesztő
  • csipet cukor
  • 0,5 dl tej

 

A töltelékhez:

  • 50-60 dkg túró
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • egy marék mazsola (elhagyható) 
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 vaníliás cukor

 

Elkészítés

  • az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk
  • a margarint kézi mixerrel habosra keverjük a tojások sárgájával, a sóval, hozzáöntjük az élesztős tejet és hozzáadjuk a lisztet
  • egy lágy tésztát kapunk, amit kétfelé osztunk
  • az egyik lapot lisztezett deszkán kinyújtjuk és a laskanyújtóra feltekerve áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe
  • a másik lapot is kinyújtjuk és hagyjuk a táblán kelni, amíg elkészítjük a tölteléket:
  • a tojások fehérjét habbá verjük a cukorral és a vaníliával
  • beleforgatjuk a kanál lisztet, az áttört túrót, citromhéjat végül a mazsolát is
  • a tölteléket ráhalmozzuk a tésztára
  • befedjük a másik lappal
  • megszurkáljuk néhány helyen villával 
  • előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, kb. 30-40 percig
  • csak teljesen kihűlve szeleteljük 

 

pehelykönnyű túros pite1

 

A mi tavaszunk képekben

 Rohan az idő... Nem is olyan régen fényképeztem ezt a téli utcaképet, s ma már minden üde zöld. 

Tél

A mi tavaszunk1

Sőt! Azóta már méregzöld és néhány nap múlva már a virágzó gyümölcsfák látványa is a múlté.

A mi tavaszunk2

 A múlt héten a saját szememmel győződtem meg arról, hogy a gyümölcsfáknál az északhoz lévő közelségnek igenis minden kilométere számít. Tőlünk két községnyire már minden fa virágban állt, nem győztem gyönyörködni a busz ablakából, de 10 perc múlva otthon csak a kopárnak látszódó bokrok, fák fogadtak. 

És 2 nap múlva láss csodát! Akárhová nézek, pattogatott kukoricával teleszórt lebegő képződményeket látok. 

 

Nyitnak a meggyfáink

A mi tavaszunk3

A mi tavaszunk4

A mi tavaszunk5

 

 

És a körte is

A mi tavaszunk6

A mi tavaszunk7

 

Ez már egy másik körtefa, kicsilányom fotója, milyen boldog volt, hogy a méhecskének is éppen azon a virágon és épp abban a pillanatban lett dolga, amikor ő kattintott a telefonján. 

A mi tavaszunk8

 

Somfánk. Már elnyitott virágokkal. Nagyon picike, erről még néhány évig nem lesz lekvárnak való.

A mi tavaszunk9

 

Diófa és a "berkéje" (google szerint elfeledett szó. De jó, hogy én csak így ismerem).

A mi tavaszunk10

 

A birs még lustul, ő megteheti, késő ősszel kell csak termést felmutatnia (esetleg soha nincs rajta egyetlen egészséges birsalma se :( ).

A mi tavaszunk11

 

Alma. Mintha valami betegség lenne a levelein, ezt muszáj lesz szakembernek megmutatnom. 

A mi tavaszunk12

A mi tavaszunk13

 

Kinyitva már csak egészen halvány rózsaszínűek lesznek a virágok. Hol van ez a japán cseresznyefák pazarságához képest?! Halvány, szolid, kicsike. De a lényeg, hogy a mienk!

A mi tavaszunk14

 

A ribizli

A mi tavaszunk15

A szeder

A mi tavaszunk16

 

Ez pedig a málna. Nyugi, én sem tudnám őket megkülönböztetni. :)

A mi tavaszunk17

 

A citromfüvem. Remélem érkezek Apukának idejében szólni. Minden évben újra és újra figyelmeztetni kell, hogy a szederbokor előtt van "néhány tő akármi, ami nem gaz", azon a részen óvatosabban kaszálgasson.

A mi tavaszunk18

 

A mi tavaszunk19

 

Ez az árvacsalán.

Azért érdekes, mert gyerekkoromban megettük a virágja végét, picurka "mézcsepp" van benne.

A mi tavaszunk20

A mi tavaszunk21

 

A gyermekláncfű

Legalább annyit játszottunk vele, mint most a gyerekeink a mobiltelefonnal. Szedtük, fontuk nyakláncnak, karkötőnek, hajdísznek. Csíkokra hasítottuk a szárak végeit, vízbe tettük, felkunkorodtak, abból lett a bárányka. (Azt ne kérdezd, mire volt jó. Fogalmam sincs.)

Felnőttkoromban már nagyon utáltam ezt a növényt, a lányok ruháit foltossá tette, minden szoknyán, pólón, rövidnadrágon ott volt a nyoma, a szürke kis karikák. Semmilyen szer nem vitte ki az anyagból.

A mi tavaszunk22

 

 Ezt az ártatlan kis kék virágot ismeritek? (Én sajnos nem tudom a nevét, valaki esetleg?) Ilyet nem volt szabad szedni, azt mondták, hogy szemölcs lesz tőle a kezünkön.  Ha-ha-ha! (gyerekként persze nem nevettem, elhittem).

A mi tavaszunk23

 

Ez a réti boglárka is tiltólistás volt.

-Le ne szedd, vért fog adni a tehenetek tej helyett!-mondták nekem az okosabb gyerekek.

-De nekünk nincs is tehenünk!- mondtam én-csak mamáméknak.

-Ha egy udvaron laktok, akkor sem szabad!

És én ezt is elhittem. Soha nem szedtem ilyen virágot. Nehogy bajt hozzak valaki tehenére. :)

A mi tavaszunk24

 

Ez az én kertem. Ilyen-olyan okok miatt egyelőre csak a természet gazdálkodik benne. De ő nagyon jól csinálja. Érti a dolgát!

 

Maradj még tavasz! Szeretünk! ♥♥♥

 

A mi tavaszunk25

 

A mi tavaszunk26

Coleslaw, a kedvenc káposztasalátánk

Amerikai káposztasalátának nevezik, de igazából holland eredetű, a holland bevándorlók által ismerhette meg Amerika. Egyesek szerint ez a népszerű gyorséttermi lánc (KFC)  "utánozhatatlan" salátája, mások szerint csak hasonló hozzá (mert abba kell még ez is meg az is, emez itt említett hozzávaló viszont egyáltalán nem kell bele), egy biztos: ez így nagyon finom, én képes vagyok önmagában is megenni belőle egy nagy tányérral. A teljesen hétköznapi hozzávalók valami isteni ízvilágot hoznak létre, rá lehet kattanni, mint a chipsre, de ez azért egy fokkal egészségesebb. 

 

Cole Slaw, az isteni amerikai káposztasaláta

 

Hozzávalók:

 

  • 400 g fejes káposzta
  • 100 g sárgarépa 
  • 1 púpos evőkanál porcukor
  • 0.5 teáskanál só
  • 1 csapott kávéskanál őrölt feketebors
  • 0,5 dl tej
  • 120 g majonéz
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál citromlé

 

Elkészítés:

 

A káposztát legyaluljuk, a sárgarépát lereszeljük. Egy kis tálkában összekeverjük a majonézt a tejjel, ecettel, citromlével, fűszerekkel, porcukorral, majd a káposztára öntjük és jól átkeverjük. 1-2 órát nagyon jó, ha áll a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. 

Szárnyas húsokhoz, rántott mindenfélékhez, hidegtálakhoz és önmagában is tökéletes saláta. 

 

Jó étvágyat! :)

 

Kerek vs. szögletes tortaforma | Mennyiségek átszámítása

 Biztosan ti is voltatok már úgy, hogy tortát akartatok sütni, de nem a szokásos kerek formában, hanem szögletes tepsiben és látszat alapján próbáltátok átszámítani a (például) 22 cm átmérőjű tortaformához megadott alapanyagok mennyiségét.

Kerek torta vagy szögletes (adagok átszámítása)

 Azt hiszem, valahol az általános iskola 5-6. osztályában tanítják a mértani testek területszámítását, és most nem is arról van szó, hogy nem tudnánk az erre megadott képleteket (még szép, hogy vágjuk, még ha álmunkból keltenek is), csak épp nem használjuk semmire, mert annyira bízunk a szemmértékünkben, és milyen könnyen oda a lelkesedés, ha matematikával kell kezdeni egy tortasütést. 

Hát épp ezért lehet, hogy meglepő lesz a következő eredmény.

Mese nincs, most számolni fogunk! 

 

Feladat:

Adva van egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformához való recept. És adva van a te (például) 30×20 cm-es téglalap alakú tepsid. Hány tojással készüljön ebben a torta, ha a kerek formához 5 darab szükséges? (Ez a számolás csak akkor érvényes, ha vastagságra is ugyanolyan lapot akarunk sütni.)

Megoldás:

A kör területének kiszámítása: T=r2π, ahol π=3,14 (állandó), az r pedig a sugár, ami épp az átmérő fele.

A négyszög területének kiszámítása: T=a×b, ahol az a a négyszög egyik, b a másik oldala.

22 cm átmérőjű kerek tortaforma esetén az r=11 cm, a kiszámolt terület pedig 379, 94 cm².

Ha a mi tepsink egy 30×20 cm-es négyszög, akkor annak a területe 600 cm².

Nem kevés különbség! Kicsit nehéz elhinni, hogy annak a kicsi tepsinek a területe ennyivel nagyobb. Hiszen csak 4 picike sarokkal több!

Pedig ez így van, a számok nem hazudnak!

 De hogyan tudjuk ezt az adatot bevetni az alapanyagok átszámításához?

Egyszerűen! Keresztbeszorzással kiszámítjuk, hogy ez pontosan mennyivel is jelent többet. (Kerekítettem a 379, 94-et.)

keresztbeszorzás

 

Ha a 380 a 100%, akkor a 600 az 157,9% .

Eredmény, amit kerestünk:  minden alapanyagból kb. 58%-al, azaz csaknem 3/5-el kell többet venni, ez tojás esetében 3-mal több, azaz 8 darab. 

Engem meglepett ez a számítás, és talán nincs is rá szükség minden esetben, de ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes azt a pár percet rááldozni a pötyögtetésre. 

 

Ha tudsz egyszerűbb számítást, bátran írd meg kommentben, minden hasznos információért hálásak vagyunk! :)

Bakacsók, a kávéimádók kedvenc sütije

Kávés. Diós. Krémes. Gyerekkorom óta ismerem és szeretem. És kritizálom. Folyamatosan tökéletesítem.

A BAKACSÓK egész biztos, hogy a 70-es évek előtt "született", sokkal hamarabb, mint én, emiatt talán illene ragaszkodnom az eredeti recepthez az utolsó pontig-vesszőig, de mivel voltak benne nem-szeretem részletek, itt is, ott is változtattam rajta. Úgy érzem, sikerült úgy csalni, hogy az sem ízben, sem kinézetben nem ment az eredetileg megálmodott rovására.

De hogy teljes legyen a recept, leírom mindkét változatot. És hogy mi a különbség és miért variálok (már megint)?

  1. A tészta. Az eredeti recept alapján mindig túl lapos volt nekem. És nehéz. Olajos a diótól. 
  2. A krém. Nyers tojás kellett bele. Ez nem is lenne a gond, ha magunknak készítjük a vasárnapi ebédhez, de ez a sütemény ünnepekre is tökéletes vendégváró, lehet az a tojás a legfrissebb, ugye hogy te is félsz tőle már az ünnep második napján?!

 

Bakacsok recept

 

 

Eredeti recept

 

A diós piskótához:

 

  • 6 tojás
  • 12 csapott evőkanál cukor
  • 6 evőkanál forró víz
  • 15 dkg darált dió
  • fél tasak sütőpor
  • 6 evőkanál liszt

 

A krémhez:

 

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 nyers tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • jó erősre főzött feketekávé, legalább 0,5 dl (ha a krém állaga engedi mehet akár 1 dl is)

Az én változatom

 

Tésztához:

(ez igazából nem is az én receptem, hanem az ún. Eszkimó lapja):

  • 6 tojás
  • 45 dkg porcukor
  • 15 kanál erős feketekávé
  • 15 dkg darált dió
  • 1 sütőpor
  • 24 dkg liszt

 

Krém:

 

  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 1,5 dl feketekávé
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 15 dkg kristálycukor

 

Elkészítés

 

(a piskótánál mindegy melyik receptet választod, nincs különbség, ugyanaz a folyamat)

A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, kanalanként hozzáadjuk a lefőtt kávét vagy a meleg vizet, majd a diót, a sütőporral elkevert lisztet, legvégül a 6 tojás keményre felvert habját is beleforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt (vagy zsírozott-lisztezett) tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 

Az eredeti változatban a krémhez a vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a nyers tojást, majd apránként a hideg feketekávét is.

Az én változatomban a kanál lisztet csomómentesen elkeverjük a feketekávéval, hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliát és sűrűre főzzük. Amíg hűl meg-megkevergetjük, közben a vajat kézi mixerrel kihabosítjuk a porcukorral, végül a kávés pépet is hozzáadjuk. Ha jól kidolgozzuk, egy könnyű kávés-vaníliás vajas krémet kapunk, amivel akkor is nagyon finom lesz a süteményünk, ha nem lesz olyan vastagon a tésztán, mint az én fotómon látható.

Végül a lényeg!  :)  A krém tetejére apróra vágott pirított(!) diót szórunk.  Én a mikróban pirítottam és azért ilyen világos, mert már úgy szórtam  a süteményre, hogy a tenyerem közt ledörzsöltem róla a megpörkölődött vékony héját.

 

Bakacsok

 

 

Mascarponés Raffaello golyók

Ha valaki azt hallja, hogy Raffaello házilag, valószínű, hogy a tejporos vagy a szirupos-grízes változat ugrik be elsőre.

Ez, amit most mutatni szeretnék, kissé rendhagyó, mert egyiket sem tartalmazza, kell viszont hozzá mascarpone és 2-3 ostyalap (natúr, töltetlen, a formája nem számít, szerintem minden nagyobb élelmiszerüzletben kapható.) Főzést egyáltalán nem igényel, hacsak nem magunk készítjük a sűrített tejet, esetleg a mascarponét is hozzá, nekem most mindkettő saját volt, a mascarpone otthoni előállításáról itt írtam, a sűrített tej pofonegyszerű készítését pedig épp tegnap próbáltam először, le is írtam jó gyorsan, el ne felejtsem a menetét.  ;)  

 

Raffaello házilag

 

Raffaello golyók

 

 Hozzávalók:

 

250 g mascarpone

100 g fehér csoki

1 evőkanál tej

150 g sűrített cukros tej 

30 g ostya (én jobban szeretek babapiskótát reszelni bele, de az eredeti receptben ostya van)

50 szem mandula  

10 dkg kókuszreszelék

 

Elkészítés:

 

A fehér csokit megpuhítjuk a kanál tejjel és kézi mixerrel összedolgozzuk a mascarponéval. Hozzáadjuk a sűrített tejet, végül az egész apróra összetört, összemorzsolt ostyát. Ha nagyon lágy, tegyük kicsit hidegre mielőtt formáznánk. A golyók közepére egy-egy szem mandulát teszünk aztán belehempergetjük a kókuszreszelékbe.

Mascarponés Raffaello golyók

 

Nagyon finom, krémes, olvad a szádban, ki kell próbálni!  :)

A recept innen.

Cukrozott sűrített tej házilag

Soha nem jutott még eszembe, hogy magam készítsek sűrített tejet, mindig úgy gondoltam, az biztosan valami bonyolult vagy legalábbis időigényes eljárás. "A tejet légritkított térben ... a harmadára-negyedére besűrítik"-olvastam még régebben és biztos voltam benne, hogy ez nem épp az a légviszony, ami az én konyhámban normál esetben uralkodik.

 Ma viszont Raffaello golyókat álmodtam meg, aminek az egyik fontos hozzávalója lett volna, természetesen egyáltalán nem volt idehaza még egy fél tubussal sem.

 

Sűritett tej készítése

 

Mielőtt elrohantam volna valahonnan, valakitől szerezni, rágoogliztam és hát persze!, sűrített tejet házilag nagyon is egyszerű készíteni, légritkított tér nélkül is megvalósítható és most kicsit mérges is vagyok magamra, hogy nem jártam utána hamarabb. 

 

Összesen két dolog szükséges hozzá:

 

1 l tej

30 dkg cukor

(Most jól meglepődtetek, ugye? :)  )

De találtam olyan receptet is, amely még ajánl hozzá kevéske vajat. (Én házi tejből főztem, ezért nem tettem hozzá.)

 

Elkészítés:

 

A tejet öntsük egy vastagabb falú és magas edénybe, forraljuk fel a cukorral, és kis lángon főzzük legkevesebb 50 percig. Habozhat, ezért ne hagyjuk magára, legjobb ha 3-5 percenként kevergetjük. Kb. a térfogata felére kell megsűrűsödnie. Tegyük hideg helyre kihűlni, utána mehet a hűtőbe. Forrón nem lesz olyan sűrű, ahogyan elképzeljük, de hidegen elég jól sűrűsödik.

És hogy mibe lehet még felhasználni? Kávéba, sütibe, fagylaltba, krémlikőrökbe, mindenféle nyalánkságba, desszertekbe.  :)

Ha nagyon gyorsan van szükségünk sűrített édes tejre, akkor más arányokkal dolgozzunk: 1:1 arányban vegyük a cukrot és a tejet és kb. 15 perc alatt besűríthetjük. Ez extra édes lesz, sok esetben amihez tesszük, ott már nincs is szükség plusz cukorra. 

Hamarosan hozom a Raffaello receptjét is, egy tejpor- és főzés nélkül készítendő, ostyás-mascarponés változatot.  :)  Ahhoz a recepthez én ebből az expressz változatból készülő sűrített tejet tettem. 

 

süti beállítások módosítása
Mobil