Kutakodva az interneten azt találtam (illetve nem találtam), hogy a zöldségleveseket nem sokfelé szokás egyszerre rántani és tejjel behabarni. Általában mindenhol tejfölt használnak a krémesítéshez, és a szép hangzású "leves"-nek nevezik azután is, holott felénk onnantól, hogy a tejet beleöntjük, az már "étel", aminek ráadásul megvan a maga különleges éí-s hangzása, hogy az ember még véletlenül se keverhesse azzal az étel-lel, ami az ennivaló szinonimája. Az "ételt" (levet) régebben akkor is kötelezőnek érezték megfőzni, ha másnap a kutya ette meg vagy a moslékba került (akkor még mehetett a házi koszt minden élőlénynek a portán, olyan világ vót :D ). Ebből a kedvesen nosztalgikus mondatból talán ki is derült, hogy én soha nem rajongtam ezekért a levesekért (paszulyos étel, tojásleves, lucskos káposzta, brr..), és csak 1-2-t örökítettem át saját kis családom számára. Ilyen a káposztás paszuly, a köménymagos leves, illetve a kolbászos krumplileves (szegényebb napokon csak krumplileves vagy ha őrizni akarom a hagyományt, akkor "krumplisétel"), amit kifejezetten szeretek, főleg ha nem rontom el a mostanában kapható, fertelmesen ízesített és iszonyúan keserű, házinak nevezett kolbászokkal.
