Katarzis

Fokhagymás-sajtos rakott cukkini

2019. július 06. - Katarzis blog

Nagyon sokáig a cukkinit fogyasztható állapotban csak rántva tudtuk elképzelni, amit lehet nagyon szeretni, de egy idő után unalmassá válhat. Arról nem beszélve, hogy készíteni, a tűzhely mellett álldogálni sem túl kellemes a nyári kánikulában. Egy hőálló tálban pillanatok alatt összerakható finom sajttal, fokhagymásan, aztán hadd süljön magának, amíg mi a hűvös szobában valami sokkal kellemesebbel vagyunk elfoglalva. A most következő alaprecept bármilyen sonkával, virslivel, baconnel feldobható.

Tovább

3 isteni turmix málnából

Tavaly csak félig, idén viszont teljesen lemondtam a kertészkedésről, ezért kellemes csalódásként ért, hogy a málnabokrok annak ellenére is hoztak termést, hogy se gyomtalanítva, se ritkítva nem lettek tavasszal. Mondjuk durva dzsumbujból kellett felszabadítani őket, hogy egyáltalán a közelükbe férkőzzünk, de legalább attól nem kellett félnünk, hogy medvével találkozunk a kiskertben. Pár szem málnával a meggyes lepényt is gazdagítottam, fagylalt is készült, na de annak ugye fagynia kell, ami keservesen hosszú idő, ezért különböző turmixokkal próbáltam kielégíteni a "valami finom málnás"-ért könyörgőket.

Tovább

Nincs ötleted hová kirándulj? Irány a Mátra, az Ilona-völgy, a vízesés!

"Mit nekem te zordon Kárpátoknak"-írja Petőfi Sándor Az alföld című versében, én meg már gyerekkoromban sem értettem, hogyan lehet nem szeretni a hegyeket, Földünk legvarázslatosabb helyeit, én bármikor hagynám a síkvidéket és költöznék egy hegyi házikóba. 

A Mátra különösen a szívem csücske, és hacsak lehetőségünk van rá, igyekszünk útban Pest felé részesülni egy kis mátrai látványban és friss levegőben, még akkor is, ha ez esetenként 2-3 órás kitérőt jelent.

Idén húsvétkor még egy rövid gyalogtúrát is beterveztünk, Galyatető és az Ilona-völgyi vízesés közül végül az utóbbira esett a választás. 

Tovább

Kolbászos krumplileves

Kutakodva az interneten azt találtam (illetve nem találtam), hogy a zöldségleveseket nem sokfelé szokás egyszerre rántani és tejjel behabarni. Általában mindenhol tejfölt használnak a krémesítéshez, és a szép hangzású "leves"-nek nevezik azután is, holott felénk onnantól, hogy a tejet beleöntjük, az már "étel", aminek ráadásul megvan a maga különleges éí-s hangzása, hogy az ember még véletlenül se keverhesse azzal az étel-lel, ami az ennivaló szinonimája. Az "ételt" (levet) régebben akkor is kötelezőnek érezték megfőzni, ha másnap a kutya ette meg vagy a moslékba került (akkor még mehetett a házi koszt minden élőlénynek a portán, olyan világ vót :D ).  Ebből a kedvesen nosztalgikus mondatból talán ki is derült, hogy én soha nem rajongtam ezekért a levesekért (paszulyos étel, tojásleves, lucskos káposzta, brr..), és csak 1-2-t örökítettem át saját kis családom számára. Ilyen a káposztás paszuly, a köménymagos leves, illetve a kolbászos krumplileves (szegényebb napokon csak krumplileves vagy ha őrizni akarom a hagyományt, akkor "krumplisétel"), amit kifejezetten szeretek, főleg ha nem rontom el a mostanában kapható, fertelmesen ízesített és iszonyúan keserű, házinak nevezett kolbászokkal. 

Tovább

Meggyes-mákos leveles tortakoszorú

A meggy a mákkal mindig is egy különlegesen finom párost alkotott, ha pedig sikerül a tésztát is jól megválasztani hozzájuk, nem is kérdés, elkápráztatunk-e másokat a végeredménnyel. Az már csak hab a tortán, hogy mindez 20 perc alatt és könnyedén megvalósító, még akkor is, ha játszunk kicsit a formákkal és most inkább egy ünnepélyes tortakoszorút készítünk az egyébként egyszerű töltött levelesből.

Tovább

Tojásos szendvicskrém, azaz zsidótojás

Egy olyan nép étele következik, amilyen még nem volt a blogon. Zsidótojás avagy lengyel tojás, de annyira egyszerű dologról van szó, hogy tojásos szendvicskrémnek is nevezhetnénk, főleg mert valószínű, hogy nem is a lent leírt az egészen eredeti recept. Abba ugyanis a hagymát megsütik, libamájat is pirítanak, ez az enyémből kimarad, így a kevésbé eredeti, de ismertebb és igazán közkedvelt változata következik a zsidótojásnak.

Tovább

Frankfurti leves

Az egyik leggyorsabban elkészülő, mégis tartalmas levesünk a frankfurti leves. Többféleképpen készülhet, rakhatjuk oda előbb a vizet, aztán bele a zöldségeket vagy fordítva; virsli is mehet közvetlenül  a levesbe vagy cifrázhatjuk, hogy előtte átpirítjuk; elrontani egyik verzióját sem lehet, mindenképp finom lesz a végeredmény.

Tovább

Improvizált kétkrémes diótorta

Kicsit eljátszottam az értetlenkedőt, hogy "mégis mire gondolhattok?", amikor a minap a zöldkrémes süteményt kérték tőlem. Persze hogy azonnal tudtam, hogy diócskát akarnak velem süttetni; alig időigényes... a kis formákat zsírozni, nyomkodni, borítgatni, aztán ismét ugyanez, immár a tűzforró kis vasdarabokkal...egész estés program...én is imádom ezt a sütit, de kényszermunka megfelelő hangulat nélkül hozzáfogni.  Aztán kiegyeztünk valami egyszerűbben, főleg mert kiderült, kifejezetten a krémje az, ami annyira kívántatja magát ott a gondolatban, ezt épp tudom, milyen érzés, képes egy étel az embert álmában is üldözni, amíg meg nem szerzi, be nem falja.

Tovább

3 tényleg finom gyümölcsös smoothie

Mindig eszembe jut, hogy gyermekkoromban mennyire különlegességnek számított mindenféle déligyümölcs és csak elvétve került a házhoz narancs, banán, olyan meg mint kivi vagy ananász... soha. Most meg itt fonnyadnak a kosárban, és tiszta sértésnek veszi minden gyermekem, ha fél kg mandarinnal érkezek haza a boltból, miközben ők azt kiabálták utánam, hogy "hozzál valami finomat!" :D

Tovább
süti beállítások módosítása