Katarzis

10 dolog, ami kedvencünk lett Magyarországon

2020. június 30. - Katarzis blog

Pár hónappal ezelőtt írtam egy bejegyzést, hogy melyek azok a dolgok, amit a mai napig is hozunk itthonra otthonról, azaz Kárpátaljáról Magyarországra, most viszont azokat szeretnék megemlíteni, amelyek itt lettek a kedvenceink. Sajnos nem minden esetben magyar élelmiszerekről van szó, de folyamatosan tart a felfedezés, és remélem, egyszer írhatok egy hosszú listát a legkedvesebb magyar termelőinkről és termékeikről is.

 

 

Szecsuáni csípős csirke alap

Soha nem voltam annyira szuper háziasszony, hogy teljes mértékben elutasítsam a műleveseket, porokat és félkész ételeket, de azért igyekszünk ezeket nem beépíteni a mindennapi táplálkozásunkba. A szecsuáni csirkealap az kivétel, abból mondhatni, hogy hetente legalább egyszer vacsora készül. Csirkemell, hagyma és sárgarépa szükséges csak hozzá, és lehet a köret például a jázminrizs. Elrontani nem lehet és mindenki szereti nálunk. A jázminrizs pedig azért szuper, mert nem tapad össze, ide kattintva elolvashatod, miben másabb az elkészítési módja, mint a hagyományos rizsnek.  

szecsuani_csirke_alap.jpg

 

Aszalt sárgabarack (Aldi)

Volt egy időszak, amikor nagyon egészségesen akartam étkezni, és édességek helyett aszalt gyümölcsöket falatoztam. Akkortájt szerettem meg a fügét, az aszalt szilvát, áfonyát, barackot, de akkor még nem tudtam, hogy egy aszalt gyümölcs elképesztően finom is tud lenni. Hát az Aldi aszalt sárgabarackja valami álom. Puha, lédús, ízletes. Sajnos nem a legolcsóbb, de néha megengedjük magunknak ezt az élvezetet. "Puha aszalt gyümölcs"-ként keresd, az az igazi.

 

Soproni Radler

A sört-főleg a nagy nyári melegben-úgy általában mindenki szereti. Nekem sajnos túl keserű minden sör, nem csillapítja a szomjam, inkább csak elrontja a szám ízét. Viszont a citromos Radler a kedvenc nyári italom lett a Sopronitól. Van benne egy minimális "sörösség", így kevésbé édes, mint a többi üdítőital. A sima citromos ízesítésű számomra a tökéletes.

 

Mogyorós csokoládék (Lidl)

Gondolkodtam, melyik kerüljön a kettő közül a listába, de nem tudtam választani. A régi Piros Mogyorósra emlékeztet ez a zöld papiros (talán van étcsokis változata is?), nem hiszem, hogy akad ember, aki még nem fedezte volna fel a Lidl-ben. Nagymamáméknál -sok más mellett- volt a kertben egy hatalmas mogyorófa is, nosztalgiázás címén így hát bűntudat nélkül eszem ki a táblából a hatalmas mogyorószemeket, aztán pedig a csokis része sem kerülheti el a sorsát.

A másik Fin Carré, a lila papíros, az mogyorós-mazsolás, három általam imádott dolog egyben, gondolhatjátok, nem 1-2 táblával kerül a kosaramba, főleg amikor akciós. 

 

Gyümölcssaláta-konzerv (Penny vagy Lidl)

Igazából a sógoromtól tanult tejszínes gyümölcsleveshez kerestem megfelelő alapot, így találtam rá a 820 gr-os gyümölcssaláta konzervre, amiben ötféle gyümölcs (körte, őszibarack, ananász, szőlő, cseresznye) található édes lében. Én ehhez már csak málnát (vagy ha az nincs, akkor meggyet, ribizlit) teszek és citromlevet, illetve a fűszereket és tejet, tejszínt. Három perc alatt így készül egy nyári szuper leves (gyakran télen is, mert szeretjük). Ide kattintva megtalálod a receptet. A képen a Lidl-ös gyümölcskonzerv látható, de a Penny-s is ugyanolyan jó.

 

Narancslekvár (Penny)

Bár nem egy 100% gyümölcs-kategóriáról beszélünk, ez a narancslekvár számomra pont megfelelő mindenhez. Nem keserű, érzem benne a narancsdarabokat, nem túl híg, nem túl kemény, mehet palacsintába, pohárkrémbe, süteménybe. (Nyers tésztába még nem próbáltam). Sok-sok üvegnyit bekanalaztam már belőle, így lehet bármikor karácsonyi hangulatba kerülni. A zserbógolyót is ezzel készítem. (Nem mindig ilyen címkével kapható.)

Kakaós omlós és mézes kekszek (Lidl)

Szintén a Lidl-ben akadtunk rá erre a Tastino omlós keksz-családra, amiből nekem a kakaós ízesítésű lett a kedvencem (a mézes és kókuszos is nagyon finom.) Ezzel készítem néha a Fekete-erdő pohárkrémet.

A másik, ellipszis-alakú kekszet nemrég ismertem meg, emlékeztet egy régies karácsonyi süteményre még gyerekkoromból, nem tudom képfestéssel felismeritek-e? Fűszeres mézes tésztából kis golyókat formáztak, tojással megkenték, tetejére egy fél diót tettek. Sütés közben kissé szétterült,  és baromira kemény volt, bármelyik nagynéném is kínált vele. Viszont különlegesen finom volt, nos ebben a Spekulatius kekszben ugyanaz az ízvilág köszönt vissza.

 

Tokaji szamorodni (Tokaji borvidék)

És azért a finom magyar borokat se hagyjuk ki a felsorolásból! Abszolút győztes a megkóstoltak közül az édes tokaji szamorodni, amit mi nem is minden esetben üzletből szerzünk be. Kirándulni gyakran járunk Tokaj felé illetve a Zemplénbe, ilyenkor még kitérőt sem kell tenni, közvetlenül a készítőtől tudjuk megvásárolni egy hangulatos pincelátogatással, borkóstolgatással kombinálva. (Egy tolcsvai pincészet nálunk a befutó.)

 

Bourbon vanília

Mindig elképedve olvasom, ahogy gasztrobloggerek 1-1 süteményhez egy vaníliarúd kikapart belsejét ajánlják. Nem tudom, honnan szerzik ezt be, én olyan árakon látom a vaníliarudat, hogy sajnálok érte annyi pénzt kiadni, bármennyire is az dukál a tepsi süteményhez. A vaníliás cukor sok esetben csak etilvanilint tartalmaz, ezért örültem, amikor itt, Magyarországon felfedeztem a Bourbon vaníliás cukrot, ez már hasonlít az ukrán vaníliához, sőt még annál is barnább, ami azt jelenti, hogy van benne természetes alapanyag is, egész pontosan kivonatolt vaníliabab őrlemény. Vaníliamagvak sajnos ebben sincsenek. De mivel nem hófehér, így én fehér krémekbe, habokba csak akkor teszem a Bourbon vaníliás cukrot, ha nem gond, hogy "poros" lesz tőle a massza. És azt ugye tudjátok, hogy ha valahol olyan vaníliás sütit esztek, ami úgy néz ki, mintha koszos lenne a krémje, az azt jelenti, hogy igazi vanília került bele.

 

Fagyasztott gyümölcsök

Bizonyos értelemben kakukktojások, mert nem egy felfedezett nagyszerű termékről van szó, hanem egy kényszermegoldásról. Hamar rá kellett ugyanis jönnünk, hogy Magyarországon egy négytagú családnak naponta megvásárolni a megfelelő mennyiségű gyümölcsöt szinte luxusnak számít. (Épp mint borból a szamorodnit.) Mi faluból jöttünk városba, korábbi bejegyzésemben talán már olvastátok, hogy mennyi minden volt a kertünkben, tehát az idénygyümölcsökre soha nem volt gondunk (illetve volt, hiszen gondozni kellett az epret, málnát, szedret, gyümölcsfákat, szőlőt pedig metszeni, de ez nem anyagi befektetés.) Otthon szinte csak déligyümölcsöket vásároltunk, és azt kell látnom, hogy itt szintén azokat vásároljuk, de azért, mert azok a megfizethetőbbek. Nem furcsa, hogy olcsóbb a külföldről hozott narancs, banán, mint a hazai szőlő, barack vagy a szabolcsi alma? A bogyós gyümölcsök ára is elképesztő. Nem elégedetlenkedni szeretnék, csupán megmagyarázni, hogy miért vesszük sok esetben inkább a fagyasztott gyümölcsöket. A Tesco, Aldi, Lidl, sajátmárkás termékeit, málnát, epret, áfonyát, vegyes erdei gyümölcsöt választom leggyakrabban. Ezekkel készül a muffinom, joghurttortám,  a  smoothiek.

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása